Samsung Galaxy Z Flip6 este acum un smartphone fără compromis

By | August 12, 2024

Samsung Flip6 este “flip-phone-ul” de referință atunci când vine vorba de pliabile și este modelul pe care toți ceilalți producători trebuie sa îl “bată” atunci când se hotărăsc să intre pe această nișă. Și cred că anul acesta Samsung a decis să le facă misiunea grea celorlalți, pentru că impresia mea este că Flip a primit anul acesta update-uri mai consistente decât Fold.

Prețul teoretic de lansare este 5.999 lei. În practică, l-am găsit listat la eMAG, vândut de un alt seller, la un preț surprinzător de bun.

Cel mai recent model de pliabil de la Samsung a trecut și pe la mine prin mâini, așa că în cele ce urmează vă voi face cunoștință cu el. Le-am făcut reviw-uri pliabilelor încă de la prima generație, așa că acum o să mă concentrez doar pe schimbările din acest an. Concret, pe ce este nou la Flip6?

Design

Este practic același design, cu doar câteva schimbări subtile. De exemplu Flip5 avea marginile cu o ramă argintie indiferent de culoarea telefonului, în timp ce marginile lui Flip6 împrumută culoarea telefonului. Cel galben are margini galbene, cel albastru are margini albastre șamd.

Eu l-am avut pe cel albastru și deși este uneori marketat drept un telefon-accesoriu care încape în poșeta unei domnișoare, mi s-a părut că se potrivește foarte ok cu “stilul” meu. Pe cuvânt:

Samsung a lucrat și în acest an la balama. Știu că așa spun în fiecare an, dar anul acesta această afirmație este întărită și de noul standard IP48 pe care l-a dobândit Flip6. Rezistența la apă a rămas aceeași ca la modelul de anul trecut, însă adițional, acum Flip6 filtrează și particulele mai mari de 1mm.

Tot nu vă recomand să-l băgați în nisip (și nici în apă la o adică), însă dacă mai țineți minte, anul trecut am luat un Flip5 la mare și a supraviețuit cu brio nisipului de pe plajă. Mă aștept ca Flip6 să fie și mai bun la acest capitol.

Ca feeling, balamaua a rămas la fel (de premium). Opune o oarecare rezistență la deschidere, rămâne în poziția în care o pui, până când treci de la un unghi de 30 de grade și apoi telefonul se închide și face un “clap” satisfăcător.

Display-uri

Să începem cu cel mic? Este un Super AMOLED de aceeași dimensiune ca anul trecut, 3.4″ cu Gorilla Glass Victus 2. Singura diferență este că anul acesta luminozitatea i-a fost crescută până la 1.600 niți.

Are însă widgeturi și funcționalități noi. Iată meniul de widget-uri, ca să vă dați seama cam câte widget-uri utile sunt acolo:

Eu l-am pus pe cel de calendar, pe cel de calculator, vreme, Health, Spotify și SmartThings, ca să pot controla diverse prin casă. Noutatea este acum că widget-urile pot fi redimensionate și astfel poți avea până la 4 widget-uri pe un singur mini_homescreen.

Vezi și notificări, controlezi și diverse setări ale telefonului. Și nu scapi de RO-ALERT nici măcar pe display-ul mic:

Din păcate se păstrează limitarea din anii trecuți. Nu poți rula orice aplicație pe display-ul mic, ci doar câteva prestabilite de Samsung: Maps, aplicația de mesaje… și surprinzător Netflix și YouTube.

Sunt dezamăgit de faptul că șase generații mai târziu, Samsung nu a găsit o cale de a pune orice aplicație pe cover screen. Dacă poate rula un YouTube acolo, cred că poate rula orice. Nu că aș vrea să rulez eu orice aplicație, dar un exemplu căruia i-am simțit lipsa este aplicația de Messenger de la Facebook, cea pe care o folosesc cel mai des.

Cele mai bune scenarii de utilizare pentru display-ul mic rămân cele în care verifici rapid o notificare, un mesaj, un SMS, un calendar, vremea sau alt widget. Și bineînțeles, posibilitatea de a pune telefonul telefonul pe masă, cu display-ul mic orientat spre tine, pentru a face un selfie cu cea mai bună cameră a telefonului.

Display-ul mare este în continuare excelent. Dynamic LTPO AMOLED 2X, cu rată de 120Hz, certificare HDR10+ și acum luminozitate maximă de 2600 niți, față de 1750 anul trecut.

Cuta este în continuare acolo însă eu aș spune că este mai mult “sensibilă” decât vizibilă. În sensul că vizual eu pur și simplu nu o mai observ când este telefonul deschis. Practic uit de ea până când trecu cu degetul mare prin dreptul ei făcând un swipe pe ecran. Mi-ar trebui un Flip de generație mai veche ca să-mi dau seama dacă a scăzut cu adevărat în dimensiuni, însă din punctul meu de vedere nu este deloc deranjantă. M-am străduit s-o surprind într-o lumină care să o evidențieze:

Bineînțeles, display-ul mare are și el câteva șmecherii specifice unui display flexibil. În sensul că diverse aplicații capătă funcționalități noi când pui telefonul la unghi de 90 de grade pe masă. Din meniu poți activa ca orice aplicație să capete un “flex mode panel”.

Am activat acest flex mode panel pentru Biziday. Nu știu în ce aplicația ar fi util acest Flex Mode dar există.

Avem și posibilitatea de a rula aplicații în splitscreen (ca pe aproape oricare alt telefon de altfel). Dar la Flip6 poți spune că este o separare mai… evidentă între ele:

Camerele lui Flip6

Telefonul are un modul cu două camere foto. Cea principală 1x (wide) și cea 0.6x ultra-wide de 12 MP. Camera foto principală este acum aceeași de pe S24. Este modulul de cameră cu 50 MP și apertură f/1.8. Acesta era unul dintre aspectele la care m-am referit când am spus în titlu că Flip6 este acum un “smartphone fără compromis”. Flip6 face fotografii excelente, fie zi fie noapte. Focalizarea este rapidă, iar culorile sunt bine reprezentate și relativ echilibrare. Poate doar cu un pic de “augmentare” pe roșu și pe verde.

Chiar nu am ce să-i reproșez la capitolul foto/video. Poate ar fi fost bună și o cameră de zoom, însă nu știu dacă aș fi fost dispus să sacrific și mai mult din acel display de cover pentru încă o cameră.

OneUI 6.1.1 și funcții cu AI

Pe lângă cele despre care am povestit la gama S24, mi-au mai atras atenția două funcții noi.

Prima este o funcție care generează obiecte pe deasupra unei fotografii. Faci fotografia, desenezi o formă și apoi AI-ul generează. De exemplu mi-am făcut un selfie și am vrut să devin gangsta. Așa că am desenat un lanț, o pereche de ochelari și o șapcă. Lanțul l-a nimerit relativ bine, ochelari n-a vrut să facă, iar șapca s-a transformat în pălărie caraghioasă.

Mai jos mi-am desenat un ceas pe încheietură și am fost destul de impresionat de rezultat:

Sigur, dacă dai un zoom vezi imperfecțiunile. Dar pentru social media e good enough.

A doua funcție se numește “Portrait Studio”. Îți faci un selfie și telefonul îți prelucrează portretul în mai multe stiluri. Ca pe o schiță în creion, stil 3D sau pictură. Voila:

Și nu în ultimul rând, aplicația Notes poate transforma acum o schiță într-un desen. De exemplu mai jos am schițat o pisică și apoi AI-ul a transformat-o într-o pisică tristuță:

Cu altă ocazie am desenat o față de iepure și AI-ul a recunoscut și aici ce are de făcut. Poate datorită talentului meu nativ la desen…

Sunt utile aceste funcții? Nu.

D-abia aștept să le primesc și eu pe al meu S23 Ultra? Bineînțeles.

Performanță și baterie

Urmează încă două puncte care îmi întăresc afirmația din titlu. Flip6 vine cu Snapdragon 8 Gen3 și memoria a crescut de la 8 GB RAM la 12 GB RAM. Totul a fost fluid pe parcursul funcționării. Orice switch între aplicații, orice task, orice deblocare etc. Telefonul se încălzește puțin la sarcini mai grele cum ar fi filmarea 4K, însă în limite normale.

Nu în ultimul rând, bateria a crescut de la 3.700 mAh la 4.000 mAh, ceea ce în combinație cu chipset-ul mai performant, ar trebui să ofere fără discuții mai multă autonomie decât modelul anterior.

Concluzie

În concluzie, Flip6 este un update consistent față de modelul anterior și a devenit deja un smartphone fără compromisuri. Are procesor de top, destulă memorie RAM, baterie îmbunătățită și de acum și un modul de cameră de ultimă generație. Devine din ce în ce mai atractivă ideea de a renunța la un smartphone convențional pentru un astfel de pliabil.

Din punctul meu de vedere, Flip6 rămâne pe locul întâi în categoria lui.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Samsung Galaxy Z Flip6 este acum un smartphone fără compromis

  1. Alin Clamba

    Eu cred ca producatorii au luat-o razna. Proaspat posesor de iPhone 13, sunt socat de “performantele” camerei. Acum ma uitam la pozele pe care le-ai pus, in special cele cu un obiect, fara focus, neclare. Vin de pe un Google Pixel 3a, telefon care imediat implineste 5 ani si nu stiu daca ma crede cineva, dar camera e mai buna.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: