Am Pixel 9 la test de la sfârșitul lui august, așa că a fost îndeajuns să îmi formez câteva păreri cu privire la acest smartphone de la Google. Deși m-am lovit de câteva neajunsuri, cred că este unul dintre cele mai bune telefoane din 2024. Să vă explic…
Construcția este (în sfârșit) premium!
În primul rând, nu-mi vine să cred că spun asta, dar feeling-ul pe care Pixel 9 ți-l oferă când îl ții în mână este super premium. Nu credeam că o să spun asta vreodată despre un dispozitiv de la Google, care întotdeauna s-a concentrat pe software și a văzut hardware-ul doar ca pe un ambalaj. De data aceasta nu mai este așa.
Marginile sunt din aluminiu și au o curbură ergonomică plăcută iar display-ul este un pic rotunjit spre margini.
Spatele este din sticlă lucioasă, dar pe alb nu prea se văd amprentele. Pixel 9 pare un iPhone cu o bară proeminentă de căutare Google pe partea din spate (mă refer la insula pentru camere). Cumva au reușit să-l facă foarte asemănător cu iPhone dar în același timp design-ul are și personalitate și este instant de recunoscut și de distins de alte telefoane.
Două lucruri nu mi-au plăcut la Pixel 9. Butonul de power este pus sus, ori pentru un telefon cu display de 6.3″ (cât un iPhone 16 Pro), e cam incomod de apăsat acolo sus. Am apăsat pe butonul de volume down vreo lună până să mă obișnuiesc. Și acum mai apăs din greșeală atunci când schimb telefoanele între ele.
Al doilea lucru… este ciudat. Eu nu scap telefoanele. Și mai mult decât atât, sigur nu le pun în vreo poziție precară astfel încât să cadă ele singure de pe canapea sau de pe altă suprafață. Pixel 9 s-a aruncat de pe diverse suprafețe nici mai mult nici mai puțin de 4 ori în aceste două luni. De două ori a căzut de pe canapea și de alte două ori din pat. Dar de fiecare dată la foarte mult timp după ce l-am pus (1-2 ore) cu display-ul în jos. Cred că dacă telefonul nu este pus pe o suprafață perfect plană, în timp alunecă și așa ajunge să cadă. Partea bună este că n-are nici măcar o micro-zgârietură, deci nota 10 pentru calitatea materialelor folosite.
Display luminos
Display-ul este un OLED de 6.3″, 120Hz, HDR10+, cu luminozitate maximă de 2.700 niți. Este acoperit de Gorilla Glass Victus 2 și este unul dintre punctele forte ale acestui telefon. Culorile sunt plăcute iar display-ul este chiar foarte luminos și lizibil în lumina puternică a soarelui. Singura mențiune la display este că nu poate face switch decât între 60 și 120 Hz. Dacă vreți mai multe niveluri de refresh rate, trebuie să cumpărați Pixel 9 Pro. Pe mine acest aspect mă lasă rece.
Senzorul de amprente de sub display este rapid și funcționează foarte bine.
Autonomie generoasă
Pixel 9 are o baterie destul de generoasă, de 4.700 mAh. Este o diferență considerabilă față de un S24, care n-are decât 4.000 mAh. La cei 4.700 mAh ai săi, Pixel 9 este mai apropiat de S24 Ultra decât modelul de bază. Iar autonomia este pe măsură. În principiu fiecare ciclu de încărcare mi-a oferit două zile de autonomie cu vreo 3-4 ore de ecran pornit.
Încărcarea prin cablu nu este atât de rapidă, cu un maxim de 27W. Eu am folosit întotdeauna încărcătorul de 25W de la Samsung și parcă mi s-a părut cam lentă. Durează undeva pe la 2 ore să se încarce complet.
Android 15 cu Gemini pe post de AI
Am primit telefonul cu Android 14, însă recent și-a făcut update la Android 15. Pe partea de software este o situație care trebuie discutată.
În primul rând, toate gesturile sunt 100% de la iOS. Dacă știi să folosești un iPhone, vei ști să folosești și un Pixel. Ceea ce este cel puțin amuzant 🙂
La capitolul funcții, venind de pe OneUI, mi se pare că Android-ului “vanilla” îi lipsesc (sau îi lipseau) multe funcții, pentru că odată cu Android 15 au mai venit câteva noi.
Să vă dau un exemplu (care încă nu s-a rezolvat). Am făcut o fotografie cu linia orizontului un pic strâmbă și am vrut să o îndrept. În aplicația “Gallery” nu există această funcție. Ai doar opțiunile de rotire și de crop. În caz că ai linia orizontului un pic strâmbă, ca să faci o banală îndreptare de poză trebuie să intri în aplicația Photos. Doar că aplicația Photos este un pic mai greoaie, pentru că rulează în cloud. Cine a gândit asta?! Nu știu…
Altceva ce lipsește (și din Gallery și din Photos) este un mod rapid de decupare a subiectului din poză, în condițiile în care această funcție există de 2 ani și pe iPhone și pe Samsung.
În fine, dacă înainte mi se părea că Android-ul stock este primul care vine cu funcții noi, acum Google parcă a mai încetinit pe partea aceasta, iar producătorii de interfețe de genul OneUI par un pic mai avansați.
Google Assistant vs Gemini
Altă situație amuzantă este complicoșenia pe care a gândit-o Google vizavi de cum va “implanta” Gemini în telefoane. Aici este o problemă general valabilă pe care o am și eu S23 Ultra. Uneori să folosești Gemini pare ca și cum te-ai scărpina cu mâna dreaptă la urechea stângă.
Să dă următoarea situație. Gemini știe limba română. Eu vreau să am telefonul setat pe limba engleză, dar să folosesc Gemini în limba română. Așa că am înlocuit Google Assistant cu Gemini (pe Pixel oricum Gemini este default). Gemini știe limba română, dar Google Assistant nu. Așa că dacă pun Gemini pe limba română, nu mai pot activa Google Assistant cu “hey, Google!”. De ce Google, de ce?!
Acum, ca să nu fiu cârcotaș, Gemini are și funcții utile. Are un Pixel Studio în care poți genera imagini cu AI, iar poate cel mai utilă mi s-a părut funcția de căutare prin screenshots. Iată și ceva amuzant:
Magic Eraser și Magic Editor sunt senzaționale:
Performanță / Tensor G4
Chipsetul este o soluție in-house de la Google, denumit Google Tensor G4, cu 12 GB RAM pe Pixel 9. Nici nu m-a dezamăgit, dar nici nu m-a dat pe spate.
Nu veți avea probleme cu rularea niciunei aplicații însă l-am prins în două situații că “agăța”. Când?! Astă vară când am făcut super multe poze și am intrat în Photos să le editez. După ce am folosit funcția “Add me” să editez o poză, când am vrut să fac switch între Photos și altă aplicație, s-a gâtuit. Și nu a fost doar un glitch de moment, pentru că am putut replica încă o dată comportamentul. Cumva sunt un pic dezamăgit că telefonul Google cu chipset Google și sistem de opere Google nu este optimizat fix pentru Photos, care este o aplicație… Google.
Cum face poze Pixel 9?
Pixel 9 are un sistem alcătuit din două camere:
- Cea principală de 50 MP, f/1.7
- Cea ultrawide de 48 MP, f/1.7
Pixel 9 face poze foarte bune, la nivel de flagship. Din punctul meu de vedere, Pixel 9 se bate la acest capitol cu iPhone 16 și cu Samsung S24. Efectiv nu am ce îi reproșa la capitolul “foto”. Expune corect, are culorile corecte, focalizează rapid, are dynamic range, are detalii, este un telefon foarte bun pentru făcut poze.
Și da, face poze bune noaptea, pentru că seria Pixel este renumită pentru asta. Însă ce am observat noaptea este că sistemul de lentile nu este atât de bine construit ca la Samsung și că apar foarte multe reflexii de la surse de lumină punctiforme (becuri). O problemă pe care o are și iPhone de altfel.
Am folosit și funcțiile “speciale”. De exemplu acel “zoom cu rezoluție mare, de până la 8x”, nu este chiar același lucru cu zoom-ul optic 10x de pe S23 Ultra. Mai jos prima fotografie este cu Pixel 9 iar cea de-a doua cu S23 Ultra:
Plus alte 2 exemple:
Macro Focus își face treaba bine:
Funcția de Astrofotografie este surprinzător de bună. Mai jos este o fotografie pe care am făcut-o către un cer înstelat, din mână, fără trepied:
Și la capitolul fotografie de portret Pixel 9 excelează. Separă foarte bine subiecții de fundal, doar cu mici erori. Iar o mențiune specială aici o are funcția AddMe, care îl poate adăuga ulterior pe cel care face poză în cadru.
Pixel 9 filmează 4K până la 60 fps, iar filmarea mi s-a părut în general bună cu stabilizare ok și tranziție lină între camere. Filmarea pe timp de noapte însă nu poate face abstracție de acele reflexii pe lentilă despre care vă spuneam mai sus.
Concluzie
Pixel 9 este un telefon foarte bun, pe care îl pot recomanda oricui… poate chiar și celor care trec de pe iOS având în vedere sistemul de gesturi recent al Android-ului 🙂 Din punctul meu de vedere, este un telefon premium, cu construcție foarte bună, cu camere foto excelente care mai vin la pachet și cu diverse funcții specifice Google. Plus că vine și cu 7 ani de update-uri de Android și de securitate.
Ca o ultimă concluzie, mă amuză că seria Nexus/Pixel a pornit ca un telefon cu software-ul ca punct forte dar mai slăbuț pe hardware și construcție, iar acum a ajuns un telefon de top pe partea de hardware și construcție, dar a lăsat-o mai moale pe partea de funcții.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mi se pare un super telefon!Si pozele sunt wow