Stând la bloc, am plecat de la ideea că vrem să dăm ambele mașini de acum (electrică mică + termică mare și poluantă) și să cumpăram o hibridă, așa ca soluție de mijloc. Un SUV de clasă B sub 30.000 euro. Nu vrem mai mare, că nu avem nevoie, ba chiar din contră, ne încurcă având în vedere locul unde o vom parca și faptul că în 80% din timp vom merge și parca prin oraș. Eu sunt înclinat să păstrez electrica, pentru că-i super bună prin oraș, dar mai vedem. Realitatea este că facem prea puțini km pe an pentru a avea două mașini (undeva pe la 10.000 km în total pe an, cu ambele mașini). Am avut o perioadă nevoie de două mașini în paralel, însă acum se pare că acea perioadă s-a încheiat.
Hyundai Kona Hybrid
Până anul trecut Hyundai Kona nu intra pe radarul nostru pentru că era prea mică pentru nevoile noastre. Însă odată cu noul model, mașina a crescut atât în dimensiuni, cât și la motor, dar a avut parte și de niște upgrade-uri la interior. Din punctul meu de vedere Kona 2024 este în altă ligă față de generația anterioară. Pur și simplu Kona a evoluat.
Exterior
Spuneam că mașina a crescut în dimensiuni. Înainte era mai mică, însă acum este exact cât Dusterul. Are 4.350 m lungime și 1.82 m lățime.
La exterior aspectul nu pot să zic că mă dă pe spate. E o chestie de gusturi, dar mie mașina mi se pare “overdesigned”. Modelul anterior mi se părea și mai “overdesigned”, însă la cel nou parcă au mai tăiat din cantitatea de linii și unghiuri pe centimetrul pătrat. Sau poate linia continuă a LED-urilor îmi dă această impresie.
Nu-s un fan al mașinilor cu benzi continue de LED-uri, apropo. Mai ales pe mașinile nemțești, mi se pare că arată total nepotrivit. La Kona nu am reușit să-mi dau seama de ce, dar parcă nu mă deranjează așa de mult nici banda din față nici cea din spate.
Un alt lucru care nu-mi place este carenajul acela de plastic care pornește din jurul aripilor față și se continuă până în partea din față a mașinii, înglobând proiectoarele. La fel și în spate, cu stopurile și lămpile de marșarier. Parcă țipă “prea mult plastic”, așa că soluția mea a fost s-o alegem într-o culoare cât mai aproape de acel plastic, astfel încât să nu se vadă un contrast urât. Părerea mea este că pe o culoare deschisă acele plastice ies și mai mult în evidență. Ați ghicit. Am luat-o gri.
Interior
La interior cred că este cel mai mare upgrade față de vechea generație. Din punct de vederea al plasticelor, prima generație arăta ca un fel de Duster coreean un pic mai cizelat. Acum pare că se duce într-o zonă mai premium. Volanul, deși în stilul acesta asimetric, este subțiat în zonele de unde îl apuci cel mai des și oferă un feeling foarte ergonomic.
Poziția la volan este bună. Mi-am găsit rapid poziția și nu mi s-a părut că m-ar stingheri nimic în a conduce comod. Scaunele sunt ok, nu m-a durut spatele după o oră de condus (eu având probleme cu spatele).
Mașina are și padele, așa cum îi stă bine unui supercar de 129 CP.
Selectorul de direcție este acum în spatele volanului. Mi se pare o schimbare doar de dragul schimbării. Nu văd nici dezavantaje nici avantaje.
Mi-a plăcut foarte mult că planșa de bord nu conține plastic glossy! Nu, acum este dintr-un aluminiu satinat în zona butoanelor pentru controlul climatizării:
De asemenea, mai observați o altă minune a tehnicii. Butoane fizice!!! Nu touch-screen, nu buton capacitiv sub plastic glossy, butoane fizice pentru funcțiile esențiale! În sfârșit producătorii auto au avansat până în acest punct.
Sistemul audio este foarte bun, apropo. Am ascultat atât varianta “standard” care este pe echiparea Premium, cât și varianta Bose de pe Luxury, și am decis că nu este nevoie de Bose.
Ah, de fapt ar putea fi un avantaj al selectorului de direcție în spatele volanului. Mai mult spațiu pe consola centrală. Mi-a plăcut această șmecherie cu spațiul de depozitare care se transformă în cup-holder prin apăsarea unui buton.
Avem și o cotieră supra-etajată. Este destul spațiu de dosit diverse obiecte cât să nu mai fie la vedere.
Fețele de uși mi se par mai jos din punctul de vedere al finisajelor. Nu mă încântă acel plastic cu efect de amprentă din zona unde sprijini cotul:
Un alt plus în această categorie de preț sunt gurile de ventilație în spate. Plus două USB-C. Să fie.
Bancheta este fracționabilă 40-20-40. Portbagajul are 407 litri, cu doar 1 litru mai puțin decât Duster 2010. Suficient, având în vedere că nu mai avem de cărat nici cărucior, nici pătuț. Poate doar o mini-bicicletă. Are o buză acolo, dar asta este, vom ridica mai cu grijă obiectele. Nu-mi place nici faptul că acel panou separator nu este ceva textil pe șină, ci se ridică cu totul.
Nu în ultimul rând, mașina are 4 stele de siguranță la Euro NCAP și destul de multe sisteme active de siguranță.
Am ales echipare Premium pentru că…
Echiparea Luxury costă cu vreo 2000€ în plus și are în plus încărcare wireless pentru telefon (da, la asta s-au zgârcit pe Premium), scaune față cu reglare electrică, tapițerie scaune parțial piele/stofă, trapă și sistem audio Bose cu amplificator extern.
Încărcarea wireless nu mă interesează, se rezolvă cu un charger dacă chiar îmi doresc, scaunele reglabile electric sunt bune dar pot trăi și fără, tapițerie de piele chiar nu-mi doresc, nici trapă. Singurul lucru pentru care aș fi plătit în plus ar fi fost sistemul Bose. Dar pentru că le-am putut compara, mi s-a părut că diferența este destul de subtilă între cel standard și Bose.
Motorizare & condus
Varianta Hybrid are un 1.6 aspirat, plus motorașul electric.
Mbuun. Acestea fiind zise, am testat Kona Hybrid. Și mașina este ok ca direcție, fără ruliu, fără tangaj prea mare, frânele sunt un pic dubioase, în sensul că trebuie să apeși ca ciobanul pe pedală ca să ai sentimentul de siguranță că oprește (specific Hyundai aș zice, la fel sunt și la Tucson). Tot legat de frâne, într-o pantă cu frână bruscă de la 80 km/h la 50km/h mi-a dat impresia că îmi fuge mașina de sub mine și a trebuit să compensez din volan ca să corectez traiectoria. Să zicem că ne obișnuim cu asta.
Problema mașinii este însă accelerația. Ajunge de la 0 la 100 km/h în 12 secunde! Nu doar că e mai lentă decât majoritatea mașinilor, este mai lentă decât Duster 3 (care are 10.1 secunde), e mai lentă și decât vechiul Duster dci din 2010, care face 0-100 într-un onorabil 11.8 secunde. La Kona Hybrid nu există pornire de pe loc sportivă. Nu te bagă în scaun. Te rogi de ea. Pornește de pe loc ca și cum ar fi adormită, iar câteva secunde și în general după 20-30 km/h poți spune că devine sprintenă. Altfel, ea accelerează binișor între 30 și 80 km/h și de la 80 km/h la 110-130 km/h.
Am mai observat o chestie care nu mi-a plăcut. Când intram într-un giratoriu cu motorul decelerând, i-am dat un șoc scurt pedalei de accelerație și mi s-a părut că sistemul a reacționat prea lent. Adică am ridicat piciorul, am avut o fracțiune de secundă de nedumerire, iar apoi motorul a accelerat, dar cumva parcă a dozat accelerația pe un timp mai lung decât fracțiunea de secundă în care am apăsat eu pedala. Mi s-a părut artificial și mi-a dat impresia de turbo lag ca la 1.9 TDI dieselgate.
Altă chestie care nu-mi place este viteza maximă. Fiind un sistem hybrid, viteza maximă este limitată la 165 km/h. Acum… eu nu o să merg cu o viteză prea mare… doar că de exemplu în Bulgaria, pe autostradă, un 149 km/h constant pe autostradă mi se pare un scenariu posibil (ei au limita de 140 km/h).
Cel puțin pe hârtie, Kona Hybrid este foarte lentă. Pentru mine este o chestie psihologică. Am impresia că înlocuiesc o mașină veche de 15 ani cu una de generație nouă, dar mai lentă. Trec de la 0-100 km/h în 11.8 la 0-100 km/h în 12s și de la o viteză maximă de 170 km/h la una de 165 km/h. Ori pretenția mea este ca având în vedere avansul tehnologic, cea nouă să aibă măcar aceleași cifre.
Un lucru bun pe care aș putea să-l menționez la acest capitol este faptul că deși pe hârtie Kona este mai lentă cu mult decât Tucson, în realitate mi s-a părut mai agilă decât Tucson-ul Hybrid pe care l-am condus eu (cel de dinainte de facelift). Mașina este mai mică, are mai puțin ruliu, mai puțin tangaj, poate de aici.
Culmea este că mașina era o idee mai rapidă. Varianta de până anul acesta avea un motor de 141 CP care respecta norma Euro 6d. Începând de anul acesta au făcut astfel încât motorul să fie Euro 6e, dar s-au pierdut astfel 12 CP pe drum (și parcă o idee de zvâc la pornire de pe loc). Un detaliu interesant este că majoritatea dealerilor au varianta cu Euro 6d la test drive. Dacă vreți s-o cumpărați, căutați un dealer care are varianta 6e, ca să cumpărați mașina pe care o testați și nu alta.
Că tot am vorbit de echipare, aș fi dat cu drag 2000-3000 de euro în plus pe o variantă superioară de motorizare. De exemplu poate chiar acest 1.6, dar în variantă turbo, ca cel de pe varianta termică.
Concluzie
Am cumpărat Kona Hybrid pentru cele 4 stele Euro NCAP, pentru sistemele active de siguranță, pentru confort, pentru dotări, pentru calitatea interiorului. Nu sunt entuziasmat în privința motorizării, dar măcar mă încălzesc cu ideea că motorul fiind aspirat, nu va fi la fel de stricăcios precum unul turbo. În acest buget, Kona oferea pachetul cel mai echilibrat între dotări-calitate-motorizare.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Să vă poarte în vacanțe cu spor! Km fără nevoie de service să aveți!
Ai ales corect pentru orașul asta atât de aglomerat. Crossover compact este clasa ideala daca vrei SUV. Intra și bagaj de-o vacanta in 2-3 dar și in oraș te descurci cu mărimea asta. Nu înțeleg deloc pe cei care cauta mașini e la 4,8m in sus. Cand merg in oraș peste 51% din timp.
Mulțumesc!
Vin să te dezamăgesc și mai mult :
Am o kona 2021 și asta, 2024, ambele EV.
2024 e intră-adevăr altă ligă, de aia am ales-o.
E mult mai silențioasă la viteze mari, dacă ai și jantele pe 17 e puf.
Eu am varianta Luxury dar de Germania, nu România. Față de Luxury pe România are f multe chestii în plus : scaune ventilate, portbagaj electric, camere 360 care sunt BESTIALE, se poate mișca remote din cheie, pot accesa camerele de pe aplicație remote, banchetă spate încălzită și multe altele.
Însă, există 2 lucruri care mă scot din sărite și mă fac să am second thoughts dacă să o țin sau nu :
Scaunul are șezutul scurt. Este electric, se mișcă în toate pozițiile dar are șezutul scurt. La drum lung este deranjat pentru că nu-ți susține partea picioarelor de sub genunchi cum trebuie.
Și cireașa de pe tort care mă enervează MAXIM : cotiera este MULT PREA SCURTĂ.
Am doar 1,74, deci nu sunt uriaș, mi-am dat volanul la maxim către mine și cu toate astea abia ajung cu degetele pe volan atunci când țin cotul pe cotiera.
Chestia asta mă scoate rău de tot din sărite.
Este imposibil să stai cu mâna așa la drum lung dar nu o poți ține nici pe cotiera pentru că abia ții cotul acolo.
Extrem extrem extrem de incomodă poziția și și partea cea mai proastă e că nu ai rezolvare la niciuna din situații.
Cât despre varianta hybrid – termic, mă abțin. Faptul că au pus o cutie clasică în loc de e-cvt e un minus enorm.
Știu că variantele din alte țări sunt mai dotate. Acum că zici… și eu am observat că este scurtă cotiera, o să văd cum mă înțeleg cu ea.
Legat de cutia clasică… deh… trebuie să fie niște reduceri de costuri pe undeva, ca să o țină mai jos ca preț.
Tot la Kona ma uit si eu, EV. Banuiesc ca ai trecut pe la mai multi dealeri, poti sa spui unde ai obtinut cea mai buna oferta?
Am luat-o de la Țiriac. Nu știu dacă am obținut neapărat cea mai bună ofertă. Practic mi-au dat vopseaua cadou și o reducere de 100€ cred. Am luat-o însă de la ei pentru că la ei mașina era deja produsă, în Coreea, așteptând livrarea, și n-am vrut să am emoții cu RABLA de anul ăsta, care și așa e cu bătaie de cap. Țiriac aveau cod de caroserie deja la ea.
Ceilalți nu aveau cod de caroserie și îmi vindeau povești. Că vine în 4 luni, dar mai sigur ar fi în 6… că stați să ne uităm prin stocul importatorului… d-astea.
S-o stapaniti sanatosi si fara evenimente nedorite. Noi ne-am luat tot hibrid, toyota ch-r model 2024. E din alt film fata de ce cazane am avut pana acum..
S-o stăpâniți și voi sănătoși! Da, e foarte tare Toyota. Era cam mică însă pentru noi ca dimensiuni la interior (spate/portbagaj).
La faza cu franarea… cel putin la alte modele full hibrid cand franezi va folosi franarea regenerativa. daca vrei sa franezi mai brusc, mai tare – atunci da, o sa trebuiasca sa apesti mai tare pe pedala de frana – ca sa se activeze practic frana mecanica.
Iti recomand sa citesti in manual ca sa stii la ce sa te astepti. Sau sa intelegi ce si cum. Bine, ar trebui sa stie si delearul si sa iti explice…
Si iti mai recomand sa faci niste teste de franare, ca sa realizezi fizic cum reactioneaza masina.
Sa stapaniti sanatosi masina!
Mersi!
Da, știu că la hibride frânele sunt altfel. Din ce am văzut, la Kona aceasta este o complicoșenie maximă. E un sistem de frânare electro-hidraulic, prin care tu apeși pedala de frână, dar pedala aceea nu trimite comanda direct la etriere, ci un sistem electronic decide în funcție de forța de apăsare dacă mașina face regenerare prin cuplarea motorului termic într-o treaptă inferioară sau transmite comandă de frânare individual la fiecare roată.
Explică Vlad Micșunescu aici la minutul 27: https://youtu.be/DQfwFzfy6r4?si=dh7gQ_Su24zkTe2S
Nu mă bazez pe dealeri, că de cele mai multe ori știu eu mai multe decât ei 🙂
Mulțumesc de urări!
Iti displac multe lucruri si totusi ai cumparat modelul asta. Cum banuiesc ca te-ai uitat si la alte modele, ce a avut asta asa special ?
Ai fi surprins, dar hibridă, pe aceste dimensiuni, cu spațiu decent la interior, portbagaj decent și sub 30.000 de euro, nu sunt așa de multe opțiuni. De fapt sunt doar vreo două: Hyundai Kona și Duster. Am ales Kona pentru că are 4 stele la Euro NCAP, este mai bine insonorizată, e mai bine dotată și are și în spate guri de ventilație și cabluri USB-C.
Suzuki s cross sau vitara, toyota yaris cross, mazda cx30.. sunt multe modele sub 30000 euro hybrid
S cross e aceeași mașină reîmpachetată de 10 ani și mi se pare un design învechit. Yariss Cross e mică, la CX30 nu mai țin minte exact ce nu mi-a plăcut pe hârtie, că n-am ajuns s-o testăm.
Să o stăpâniți sănătoși și fără probleme! Totuși, la banii ăștia, poate puțin mai mult, dar nu mult, luai o frumusețe de Honda Civic. Nu suferă comparație. E diferență de la cer la pământ.
Mersi! Și mie îmi plac berlinele în general. Dar în familie se dorește SUV pentru înălțime și senzație de siguranță 😀
F fain descris.
Prețul contează până la urmă.
Chr/ kona ce ai alege?
Noi ambele
Mersi! Depinde și de motorizare. Pe hibrid, dacă banii nu ar fi o problemă și nu m-ar interesa așa de mult dimensiunile interioare, așa alege CH-R, că Toyota este cel mai experimentat producător de hibride. Nouă CH-R ni se pare mică și din această cauză am exclus-o din start.
Mașina e ok dar..
Sunt vreo # chestii triste care merita atenție :
– ledul de poziție frontal la o ploaie de vara puternica cu cădere brusca de temperatura -condenseaza și trebuie schimbat (cică e 1500 euro așa ca e bine sa te prindă ploaia torentiala in garanție )
-accessory mode (uitat) pornit sau cheia in mașina cu multimedia sau update peste noapte, dimineața bateria mai are 3V (pățit de 3 ori) asta la una termica
– funcțiile de prevenire coliziuni/evitare accidente – cam frânează anapoda și posibil sa preia controlul și sa te bage in sant daca sare o pisica in drum
– nu (prea) poți dezactiva Lane Keep Assist (trackingul GPS sau Bluelink location sau cum s-o numi..)
Mersi de mențiuni! Mă sperie un pic faza cu LED-ul de poziție frontal un pic, dar să sperăm că dacă se va manifesta, va fi în cei 5 ani de garanție.
– Cu accessory mode nu cred că-i problemă, că parcând la bloc, nu prea am cum să las cheia în mașină.
– Sunt pregătit psihic pentru frânarea anapoda, dar preluat controlul / tras de volan e cam periculos.
– Speram să se poată dezactiva Lane keep Assist. Bănuiesc că va trebui să o dezactivez manual la fiecare pornire, nu?
S-o stapaniti sanatosi si fara probleme.
Mie imi plac ledurile acelea fata-spate, dar intr-adevar bandourile acelea de plastic nu prea isi au locul.
Legat de cutie este mai fiabila decat CVT-ul 😉
Am avut C-Hr 1,8 hibrid si trageam de ea..
Am facut un test drive un Tucson plug-in si alta viata. Nu se simte cand schimba treptele, nu urla (ca CVT-ul).
Eu ma gandesc la un Tucson full hibrid cu tractiune fata ca stau mai mult prin Bucuresti si vrem o singura masina ca facem maxim 15000 pe an. Mai putem merge si cu STB (miscare, casco x 1 🙂
Mersi! Dacă ți se pare că de CH-R 1.8 trăgeai… imaginează-ți că CHR 1.8 face 0-100 km/h în 11 secunde, iar Kona aceasta în 12 :))
E ok Tucson Hybrid. Singura problemă pentru București este cu dimensiunile. Nu-i tocmai micuță.
Am avut Kona EV 2021, mi-a plăcut maxim mașinuța. Am cochetat cu Kona noua dar mi-a părut tot mică, asta e, știu că am 125kg in 1,9m. Am trecut la Ioniq 5. Daca cu Kona am scăpat de schimbat reductor, aici m-am lovit de ICCU. Deja am unul schimbat… Însă dacă vorbim de spatiu mașina e din altă ligă. Pentru mine e prima mașină la care nu țin scaunul la maxim in spate și mi-au trecut prin mâini o grămadă, de la Passat până la ML, vw Multivan, E class și ceva cotețe mai mici. Ioniq 5 este spațios. Felicitări pentru Kona ta! Să o folosiți sănătoși și plini de bucurii! 👍🤞
Foarte mișto mașina! Știu că au făcut niște artificii la interior pentru spațiu. Sper că ai luat-o nouă și acel ICCU s-a schimbat pe garanție.
felicitari
Mulțumesc!
Si in modul sport tot lenesa e?
Am kona hybrid dar an 2020 adica modelul cu 141 cp, si in modul sport am scos pe cronometru 0-100 in 9 secunde.
In modul default adica eco intradevar e lenesa.
50.000 km si 0 probleme.
Da, am pus-o pe sport și am încercat o pornire cu “demaraj” de la semafor. Tot lentă mi s-a părut. Îți urez să ai încă pe atât fără probleme! 🙂