La începutul lunii am fost într-un test drive extins cu Dacia Bigster. Am plecat din București cu varianta Hybrid 155, cu cutie automată, am mers până pe Platoul Bucegi, ne-am întors cu varianta TCe 140 cu tracțiune integrală și cutie manuală. Am condus pe drum național, pe autostradă și pe un drum forestier.
Foto: Claudiu Maxim
După ce am condus, am tras și niște concluzii în acest video:
Însă pentru cine nu preferă varianta video, scriu și acest text, pentru că inclusiv mie mi-e mai ușor să mă exprim în scris și stând un pic să rumeg experiența, pot veni cu și mai multe informații transmise cumva într-un mod mai util.
În acest articol o să mă concentrez doar pe ce părere mi-a făcut mașina și pe cum am perceput cele două motorizări. Pentru cei care vor informații mai extinse, am scris deja:
- Toate detaliile despre Bigster (cu tot cu motorizări) de la lansare;
- Prețuri Dacia Bigster;
- Care sunt diferențele dintre Bigster și Duster
O să încep mai întâi cu elementele comune la cele două mașini.
Exterior
Mie îmi place foarte mult cum arată mașina. Este în proporție de 90% similară cu Duster și trebuie să știi unde să te uiți ca să le deosebești rapid. În față are niște ornamente diferite pe grila radiatorului, din lateral are acele snorkel-uri false altfel + logo-ul Bigster pe montantul C.
Din spate are doar niște linii oblice pe ornamentul de plastic de deasupra numărului diferite față de Duster. În rest, același stil.
Becul pentru marșarier este unul singur, pe partea dreaptă a mașinii (ca la primul model de Duster de altfel). Mi-ar fi plăcut să văd două, așa de dragul simetriei.
Interior Dacia Bigster
La interior e un lucru foarte important care ar trebui înțeles despre această mașină. Bigster a primit un update de dotări, nu de finisaje. Deci dacă nu vă place plasticul de la Duster, am vești proaste pentru voi: este același plastic și pe Bigster. Eu nu am o problemă cu asta, pentru că judec finisajul interiorului prin prisma prețului. Mi se pare un interior cinstit. Da, e mult plastic, dar prefer așa decât complicații de dragul complicațiilor, care să arate mai “glossy”, dar să se deterioreze în timp sau să creeze zgomote sau probleme.
Cât timp am condus, n-am auzit nimic care să zornăie, să vibreze sau să scoată sunete. Accesoriul YouClip din dreapta volanului făcea asta când nu era pus telefonul pe el, dar având în vedere că îl poți demonta, nu consider asta o problemă.
Legat de zgomot, Bigster are niște antifonare în plus față de Duster. Are parbriz izolat acustic, geamuri mai groase și elemente fonoabsorbante dispuse astfel:
Acestea fiind zise, nu vă așteptați ca în Bigster să fie liniște completă. Izolarea suplimentară se simte foarte bine în oraș, unde parcă zgomotul exterior este redus față de Duster. Pe autostradă, pe la 100-130 km/h se aude zgomot de vânt care lovește diverse elemente ale mașinii. E mai bine decât la Duster, dar tot e nevoie să ridici un pic tonul pentru a vorbi cu pasagerul din dreapta sau cu cei din spate.
La poziția de condus mai am o mențiune pe care am făcut-o și pe video. E un lucru specific pentru toate modelele Dacia pe care le-am condus (adică Duster 2010 și Spring). Mi se pare că au masca de sub volan destul de proeminentă și eu la 1.86 am picioarele un pic cam lungi. Ca să nu ating masca cu genunchiul când mut piciorul de pe accelerație ca să calc frâna sau ambreiajul, trebuie să îmi ajustez poziția la volan fie prin coborârea maximă a șezutului (lucru care nu-mi place, pentru că aș sta prea jos cu șezutul și prea sus cu coatele), fie prin deplasarea scaunului destul de mult în spate, aproape de maxim. Aleg varianta din urmă, cu mențiunea că stau cu mâinile cam întinse în acest fel. E însă o chestie specifică pentru înălțimea mea și care dispare odată ce te obișnuiești. Se simte doar când treci de pe altă mașină pe Duster/Bigster.
Însă un mare plus este pentru confortul scaunelor. Eu am mici probleme de spate, iar în vechiul Duster și în Spring cam înțepenesc chiar și la drumuri scurte. În Bigster n-am avut nicio problemă după atâtea ore de condus.
Altfel, pentru că înălțimea lui Bigster a crescut cu puțin, ai niște geamuri un pic mai mari și parcă nu mai ai impresia că stai așa “închis” în habitaclu. Poate și din cauza plafonului panoramic, parcă în Bigster e o “atmosferă” mult mai plăcută decât în Duster.
Nervurile acelea de pe capotă arată bine la exterior, dar in interior parcă te împiedică să vezi exact unde se termină botul mașinii. Din nou, inconvenient minor, având în vedere că ai camere peste tot.
Sistemul de infotainment mi-a plăcut. Are butoanele de pornire și de volum poziționate ciudat, nu-i cel mai rapid din piață, dar se mișcă decent și nu s-a blocat astfel încât să necesite resetare. Mi-a plăcut foarte mult posibilitatea de a pune Waze direct în zona cu instrumentarul de bord. Înțeleg că nu foarte mașini au această posibilitate.
Mașina are toate sistemele active de siguranță impuse de UE. Pe mine nu mă deranjează, însă înțeleg că pentru unii sunt obositoare aceste alerte generate de mașinile mai noi. Partea bună este că la Bigster există un buton denumit “My Safety Personalization” în stânga volanului. Poți configura tu ce alerte vrei să primești, salvezi configurația, iar când intri în mașină și apeși acest buton, se activează/dezactivează automat conform selecției tale.
Ținuta de drum
Din nou, aici vorbesc despre elementele comune la ambele motorizări. Am fost foarte plăcut surprins de suspensia mașinii. Filtrează foarte bine gropile, denivelările și trecerile la nivel cu calea ferată astfel încât îți dă sentimentul acela de SUV și te dezobișnuiește să ocolești gropile cu grijă. La calea aceea ferată de la Ploiești am încetinit pe la un 30 doar din reflex, dar mașina ar fi putut trece cu viteză mai mare pe acolo fără probleme.
Acestea fiind zise, mașina nu mi s-a părut deloc bărcoasă. Deși are aproape 4.6 metri, n-are decât 1.5 tone. Mi s-a părut foarte redus feeling-ul de tangaj și de ruliu. Pot spune chiar că sunt impresionat la acest capitol.
Direcția este adaptată la gabaritul mașinii. Adică nu-i nici din cea în care tragi de volan un milimetru și te aștepți să reacționeze. Nu-i nici impredictibilă. Depui un pic de efort când intri într-o curbă mai sportiv, dar în rest nicio problemă.
Cum se conduce Bigster Hybrid 155?
Motorizarea Bigster Hybrid 155 presupune un motor aspirat de 1.8 litri în 4 cilindri de 107 CP, două motoare electrice (un motor de 50 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune), o baterie de 1,2 kWh (230 V) și o cutie de viteze automată electrificată.
Cum se mișcă această motorizare este destul de subiectiv, raportat la ce mașini ați condus înainte. Mie, care vin imediat după experiența cu o Kona Hybrid 2025, motorizarea aceasta de pe Bigster mi s-a părut foarte sprintenă. În sensul că spre deosebire de Kona, cu Bigster poți porni mai sportiv de pe loc. Ajunge la 100 km/h în 9.8 secunde, ceea ce este cel puțin onorabil. De la 100 la 130 sau 150 cât să faci o depășire ajungi destul de repede, fără ca motorul să se chinuie.
Prin oraș, motorul electric o ajută să fie vioaie. Și pe autostradă mi-a plăcut cum se comportă. Cutia de viteze electrificată mi se pare bine calibrată pe mașină și chiar foarte rafinată aș putea spune. Nu se simte când schimbă vitezele, reacționează instant, iar pe autostradă nu face gear hunting și nu o ține turată la viteza de 130 km/h (cum am înțeles că se întâmplă la Duster).
Am pornit cu ea descărcată complet din Militari și până am ajuns în Aviației bateria era încărcată la 100% (asta pe modul D, nu pe modul B). Consumul prin oraș a fost de 7 în oraș și între 6 și 7 pe autostradă. La 100 km/h consumul instant este 6l, la 130 km/h este 7l. Deci o medie de 6.5% pe autostradă. Sunt convins că poate scoate consum și mai mic, doar că nu ne-am propus noi asta cu el.
Eu mă declar mulțumit de această motorizare și dacă ar fi să cumpăr un Bigster, această versiune aș alege-o. Cred că-i ideală pentru o familie cu doi copii care circulă mult în mediul urban. Sau măcar 50% urban și extra-urban.
Cum este Bigster TCe 130 4×4?
Motorul termic de 1,2 litri în trei cilindri care dezvoltă 130 CP + mild hybrid de 48V și cutie manuală cu 6 rapoarte. Pe hârtie este mai lent decât Hybrid 155, face 100 km/h în 11,2 secunde. Dar în realitate pare mai vioi decât celălalt. Se aude și destul de… sportiv, având în vedere că-i în 3 cilindri.
Mie nu mi s-a părut că motorul muncește din greu în a trage caroseria din el. Nu am simțit că-i puturos, nu am simțit că se chinuie. Nu mi se pare subdimensionat. Nu am simțit goluri de putere sau lag în depășiri.
Cred că singurul lucru despre care merită discutat aici este tracțiunea integrală. Am urcat un pic cu ea pe un deal cu înclinație mărișoară, acoperit de pietriș și zăpadă. Mașina urcă până la un anumit punct, iar apoi se chinuie. Oricum, îți permite să fii îndeajuns de curajos și să încerci să urci pe astfel de pantă și apoi să cobori în siguranță. Nu rămâi împotmolit cu ea.
Din punctul meu de vedere, adevăratul off-roader este Dusterul. Bigster 4×4 îl văd potrivit pentru o familie cu doi copii care locuiește într-o zonă muntoasă și care are nevoie în primul rând de spațiu mare la interior și ocazional și de 4×4, pentru a nu avea emoții iarna.
În concluzie
Din punctul meu de vedere Bigster este o mașină foarte reușită. Pe parcursul test drive-urilor nu am găsit nicio problemă reală la mașină, nimic de speriat, nimic ce ar trebui să oprească un potențial client din a o achiziționa. Trebuie însă înțeles că mașina a primit update-uri de dotări, nu de finisaje, și că finisajele și anumite soluții constructive sunt alese în concordanță cu prețul. Nu o comparați cu mașini SH.
Mi se pare o afacere chiar foarte bună și dacă vreți cel mai accesibil SUV de clasă C, o puteți alege cu încredere. Dacă nu aș fi fost limitat de locul de parcare de la bloc și de faptul că circul 80% în București, aș fi ales fără discuții un Bigster în locul unui Duster.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.