Voi ați împrumuta statul român cu bani? Mă refer la programul Tezaur

By | August 23, 2023

Citeam despre programul Tezaur care se continuă și în lunile august-septembrie. Practic e ca și cum ai face un depozit la termen cu dobândă bună, doar că în loc să faci un depozit de fapt împrumuți statul român cu bani.

Maturitățile (adică perioadele minime pe care trebuie să le aștepți ca să poți primi dobânda) sunt de 1 și 3 ani, iar dobânzile sunt de 6.30% și 7.20%. Titlurile de stat pot fi cumpărate inclusiv online, prin SPV, se pot transfera, se pot răscumpăra în avans și veniturile obținute din dobânzi sunt neimpozabile.

Sigur, sună bine. Doar că … vorbim despre Statul Român totuși. Care mi se pare cel mai prost administrator al orice: terenuri, monumente, fabrici, companii și mai ales … bani.

Parcă îmi vine să râd doar când citesc următoarea frază: “Fiecare emisiune de titluri de stat pe care o punem la dispoziție ne arată interesul românilor pentru oportunități solide de a economisi în siguranță.”. Totul pare o minciună în această frază. Iar mai jos, în ultimul paragraf al invitației la subscriere scrie:

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Deci statul român este un administrator atât de bun, încât îți cere să ai încredere și să-i dai bani pentru a-și acoperi datoriile. Păi stai așa, cum poți să-mi garantezi că îmi aduci profit la banii respectivi dacă tu îi vrei pentru a-ți acoperi datoriile? Plus că la gândul că banii mei s-ar duce la Ciolacu parcă simt deja cum mă mănâncă pielea de la eczema-PSD.

Nu zic, programul Tezaur nu este de azi de mâine. Probabil că nu se fură banii ăștia și că la un moment dat se vor întoarce la “investitori”. Probabil și cu dobândă. Dar mă aștept la frecușurile specifice în relația cu statul român: Calculați-vă dumneavoastră dobânda, faceți cerere online, veniți la ghișeu să o semnați și așteptați să se aprobe fondurile.

Apoi probabil se va juca un alba-neagra, până când va veni un guvern care își va asuma că sumele respective trebuie plătite.

Ah, nu s-au aprobat fondurile luna asta … ne pare rău. Nici luna asta. Stați că s-a dat ordonanță și se aprobă luna viitoare. Ne pare rău, dar s-a terminat bugetul pe luna aceasta, dar există zvonuri că se vor mai face niște plăți anul viitor, în toamnă.

Felicitări! Aceștia sunt banii dumneavoastră! Nu vrem impozit pe dobândă. Dar să completați totuși declarația de beneficiar real. Și declarația prin care reiese că banii rezultați sunt de la subscrierea de acum 3 ani. Și să veniți la ghișeu să o semnați.

Și cumva dobânda mi se pare mult prea mică pentru frecușul pe care îl anticip.

Acum serios, a subscris cineva de aici la programul Tezaur în trecut? A scos cineva banii? Cum a fost?


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “Voi ați împrumuta statul român cu bani? Mă refer la programul Tezaur

  1. Dan

    Balada micului contribuabil: Am în pungă șase lei/ Cheltui trei, rămân cu trei/De la stat nu cer ceva/ Că de cer, mai mult îmi ia!

    Reply
  2. cornel

    Nu-i chiar așa cum presupui. Am cumpărat anii trecuți titluri, iar bănuții s-au întors liniștiți în cont împreună cu dobânda, fără acțiuni suplimentare din partea mea.

    Reply
  3. Adrian

    Noi am aplicat pentru Tezaur, anul acesta în iarnă vom face 1 an și vom vedea dobânda. Anul trecut ne-am prins ochii în spv și formularele statului… Vom vedea.

    Reply
  4. Johnny Bravo

    Intru in al2lea an in care depun bani la tezaur. i-am impartit in vreo 6 emisiuni astfel incat sa intre dobanda in luni diferite. Cu ajutorul spv fac cererea de depunere, fac cererea de incasare dobanda.
    si pe mine m-a interesat la inceputuri ca imprumut statul/psd/pnl. mi-a trecut cand am vazut de dobanzi mici au bancile. si mai ai si 10% impozit pe dobanda.
    stiu, nu acopera inflatia, stiu si de bursa. dar titlurile tezaur le consider cele mai sigure/usoare de tinut banii

    Reply
  5. Adi

    Indiscutabil este cea mai sigură metodă de a plasa bani undeva. Statul, oricine ar fi la putere, indiferet ce probleme ar avea, va plăti prima dată populația. Salarii, pensii și banii împrumutați de la populație. Și nu au fost niciodată probleme cu aceste titluri de trezorerie. Și sunt pe piață de vreo 20 de ani.

    Reply
  6. Dragos

    Eu am avut experienta cu statul in legătură cu programul acela ‘banca pentru locuinte’. După 5 ani banca mi-a transferat banii, statul mi-a virat pana acum 90% din bani, dar doar anul asta, după alți 5 ani în care au fost acționați în judecata de către banca. Am jurat ca nu mai fac depuneri sau alte legături bancare cu statul. Deci nu ma interesează acest program și nu voi investi nimic

    Reply
    1. Revo Post author

      Fix la asta mă gândeam și eu când am scris articolul. Am făcut contract cu BpL, s-au schimbat de vreo 5 ori unilateral regulile din mers. Stați că vă dăm dobânda, stați că nu vă dăm, stați că trebuie să justificați, dar nu oricum, doar după ce ați primit banii în cont, apoi vă transferăm noi prima de la stat dacă ați justificat cum trebuie șamd. Inițial statul plătea trimestrial prima, apoi nu a mai plătit vreo 2-3-4 ani. Făcusem contract pe 55.000 lei, dar când am văzut cum se tot schimbă regulile, m-am oprit din virat pe la vreo 20.000 lei. Apoi am văzut că până la urmă au băgat și primele fix anul acesta. Dacă știam aș fi băgat toată suma, de 55.000 lei, dar na, așa a fost un lasă-mă să te las din care toată lumea a avut de pierdut din cauza statului.

  7. vlad

    Cum zicea cineva mai sua titlurile de stat sunt cele mai sigure investitii. Singura problema e cea morala ca dai bani la usl.

    Eu am ales sa nu dau bani la usl ci la banci (depozite). Sunt destul de sigur ca bancile nu au vreo jena si imprumua chiar ele statul.

    Dobanda la titlurile de stat e buna, dar gasesti la banci mai buna in general. Asa ca motivara cu impozitul pierdut e mai mult pretext. Acum ai la titluri pe 1 an 6.3%, practic daca gasesti dobanda de 7% esti pe 0 fata de titluri. Ai aici numarate optiuni. https://www.conso.ro/compara/depozite nu toate sunt in fondul de garantare, dar si dupa ce le excluzi pe cele care nu sunt tot ai multe optiuni.
    Si poti face conturie fara comisoane la diverse banci, nici asta nu e o problema ( eu am acum la ing, cec si procredit conturi fara comisoane)

    Cred ca titlurile ar putea fi avantajoase daca ai multi bani, ca na statul a dat legea ca daca ai venituri din dobanzi de peste 6 salarii minime mai plastesti extra CAS , CASS, mai putin la titlurile de stat.

    Si cred ca ar mai fi utile titlurile in euro. Acolo parca aveau ceva pe 5 ani cu 5% dar nu mai stiu sigur

    Reply
    1. Johnny Bravo

      Daca suma din depozite depășește parca 200k lei urmează să plătești și CASS la nivelul de 6/12/24 salarii brute nu știu de care.
      Deci dobânda băncii ar trebui să depășească cu mai mult dobânda titlurilor. Probabil undeva la 8%

    2. vlad

      @Johnny, la o dobanda de 8%, ai avea nevoie de 225k ron ca sa ajungi la 18k dobanda (considerand ca se calculeaza la brut si nu dupa deducerea impozitului).

      Daca ai 225k ron (echivalentul la 45k eur) in depozite, poate ar fi o idee sa diversifici, sa investi ceva si la bursa.

      Nu cred ca sunt prea multi oameni care sa aibe in depozite de 8% asa sume, pe langa probabil ai prins si ceva dobanzi mai proaste, sau ai in cont de economii ceva. Ma gandesc ca ar fi in situatia de risc cei care au prin banci peste 55k euro echivalent in lei. Daca ai sot/sotie vorbim de 100k+ echivalent in euro in banci ca familie. Daca ai copil, parca exista ceva conturi speciale pentru copii unde sa depui si sa ii primeasca la 18 ani.

  8. Marius

    Am subscrieri succesive de prin 2020 incoace. Totul foarte ok, se face online prin SPV sau la trezorerie/ posta daca ai cash.

    Sunt cei mai buni bani din piata, neimpozabili si siguri. La sume mari chiar se simte. Mai bun e Fidelis, totusi, in moneda europeana ca euro are o inflatie ceva mai mica.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: