La doi ani după inaugurarea primului laborator 5G din România, Orange a mai deschis un al doilea 5G Lab, în Iași. Acum sunt în total 18 laboratoare Orange 5G deschise de Grupul Orange în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. M-am uitat pe lista cu aceste laboratoare. În afară de Franța, România este singura țară care are două astfel de laboratoare deschise.
Și este o strategie foarte bună din partea celor de la Orange, care prin astfel de investiții în inovație arată beneficiile tehnologiei 5G atât pentru consumatori, dar mai ales pentru business-uri. Este o situație win-win. Studenții, profesorii sau startup-urile își testează ideile, iar Orange dezvoltă alături de ei tehnologii cu care să vină în întâmpinarea business-urilor atunci când 5G-ul va fi disponibil comercial la scară largă.
Laboratorul din București vi l-am arătat deja. Iată-l și pe cel din Iași:
Dacă sunteți pasionați de domeniu, iată arhitectura celor două laboratoare, tehnologiile și protocoalele folosite pentru comunicare și felul în care este interconectat 5G Lab-ul din București cu cel din Iași.
Cum poate 5G să ajute business-urile (două proiecte la care se lucrează acum)
Iată și două proiecte la care se lucrează acum la Iași.
Intersecție Smart în colaborare cu Continental
Pe măsură ce automobilele vor dobândi capacități autonome mai avansate, va fi nevoie și de un sistem nervos central pentru ele. Și de ce să nu fie acesta chiar rețeaua de management al traficului? Ar fi păcat ca toate aceste mașini autonome să circule individual și să nu lucreze în tandem, eficientizându-și astfel deplasarea. Asta încearcă să facă Continental în colaborare cu Orange. Să testeze din timp o soluție pentru momentul în care automobilele vor fi conectate la sistemul rutier. Arhitectura pe 5G este ideală pentru acest scenariu, pentru că poate gestiona foarte multe device-uri (adică mașinile), poate transmite pachete mari de date (video de la mașini) și cel mai important, le transmite cât mai rapid, cu latență mică, astfel încât algoritmii să ia decizii în timp real.
Augmented Team în colaborare cu Raja Constanța
Cine a lucrat vreodată în colaborare cu tehnicienii de pe teren (inclusiv eu) va recunoaște instant utilitatea acestei soluții. Este un moment de frustrare maximă atunci când tehnicianul ajunge la echipament, te sună să îți spună că nu știe exact ce să facă și tu îi spui: “Trebuie să apeși pe butonul verde, al treilea de la stânga la dreapta, pe rândul 5. Apoi să ridici de switch-ul gri în sus. Nu, nu ăla! Celălalt! Așa, ok. Așteaptă 5 minute să se inițializeze și apoi sună-mă din nou” Se pierde timp inutil cu aceste explicații și uneori se pot întâmpla lucruri nasoale, din cauză că tehnicianul nu poate ști toate echipamentele pe de rost și nu are în fața lui diagrama pe care o are inginerul de la birou. Iată cum se rezolvă acest lucru în era 5G la o stație de epurare din Constanța:
Cum poate orice startup să acceseze 5G Lab și să dezvolte servicii alături de Orange?
Este foarte simplu. Dacă ești profesor, student, programator sau startup și ai o idee bazată pe 5G, înscrie-te aici. Și Orange este interesat să găsească proiecte din practic orice domeniu hot. De la viitorul mobilității și smart city la smart industry, AR/VR și gaming, sănătate, obiecte conectate pentru acasă, securitate cibernetică, slicing și aplicații de rețea, eficiență energetică a rețelelor și reducerea impactului asupra mediului. În cei peste 2 ani de la debutul programului, peste 2.000 de companii au beneficiat de acces la resursele din Orange 5G Lab, iar peste 200 dintre acestea au primit sprijin pentru a-și testa sau dezvolta serviciile lor bazate pe 5G.
Eu unul sunt de părere că alături de AI, 5G-ul va fi una dintre tehnologiile care ne vor transforma puternic viața. De la fabrici și până la infrastructură rutieră și medicină, totul va fi conectat. Nu va fi ușor, nu se va întâmpla peste noapte, dar vom ajunge și acolo.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.