România este prima țară din Grupul Orange în care se lansează servicii 5G. Iată că așadar țara noastră rămâne în continuare în top în ceea ce privește vitezele rapide și tehnologiile noi din telecom.
Oferta Orange 5G este deja disponibilă în trei orașe mari: București, Cluj-Napoca și Iași. Acest lucru înseamnă că în aceste orașe vom putea ajunge la viteze maxime de download de până la 1.2Gbps. Cei de la Orange spun că viteza medie este acum de 50Mbps pe 4G și că se așteaptă ca aceasta să urce până la 600Mbps pe 5G.
Iată harta acoperirii în cele trei orașe:
Puteți verifica acoperirea și online. Am făcut-o eu deja pentru București. Zonele centrale sunt în principiu acoperite, cu excepția Piații Muncii și zona cu Parcul Grădina Icoanei. În rest, aglomerările mari sunt acoperite cel puțin la exterior. Acoperirea se oprește însă spre zonele limitrofe. În vest de exemplu se oprește la Politehnică. Așadar, din păcate locuitorii din Drumul Taberei nu vor avea nici metrou nici 5G anul acesta.
Cât costă un abonament cu 5G?
Orange a pregătit o ofertă care pentru 25€ pe lună oferă trafic de internet nelimitat, 9.33 GB în roaming SEE, apeluri de voce și SMS-uri nelimitate în țară și în roaming. Pe lângă asta, vor avea acces gratuit în Deezer și la pachetul TV mobil Family HD Go (OMG ce nume lung) este la liber.
Mi se pare un preț foarte bun. La evenimentul de lansare erau și câțiva jurnaliști străini și mă gândeam cum s-or simți când știu că ei plătesc în țara lor 30-35 de euro pentru un “amărât” de 4G cu date limitate.
Care sunt dispozitivele compatibile 5G?
Telefonul propus este un Samsung Galaxy S10 5G, disponibil exclusiv la Orange cu un contract de 24 de luni, în rate lunare de 47 de euro. Cel de-al doilea dispozitiv este ceasul Samsung Galaxy Watch Active 2 LTE, care poate fi achiziționat pentru încă 14 euro pe lună, alături de Galaxy S10 5G.
Alte tehnologii și servicii noi lansate de Orange
Cei care vor beneficia pachetul format din ceas și telefon vor mai avea un beneficiu. Vor primi acces gratuit timp de 24 de luni la serviciul Number Share (ulterior va costa 2€ pe lună). Serviciul permite clienților să folosească același număr de telefon pe ceas și pe telefon, fără ca acestea să fie conectate prin Bluetooth sau Wi-Fi între ele. Dacă este activat Number Share vor suna ambele dispozitive iar tu pur și simplu alegi de pe care să răspunzi. În același timp, device-urile pot fi folosite individual pentru acces la datele mobile șamd.
Se pot adăuga până la 5 device-uri care pot fi folosite astfel și cred că acest serviciu în combinație cu eSIM (despre care vă povesteam la evenimentul din Cluj) va simplifica mult viața celor care au mai multe device-uri.
Așadar primii pași au fost deja făcuți de operatorii telecom, chiar dacă pe baza rețelelor și frecvențelor 4G. Acum așteptăm ca și ANCOM-ul să organizeze acea licitație pentru ca rețelele să dezvolte și partea de Core pe 5G.
Înainte eram sceptic pentru evoluția 5G, având în vedere că este o tehnologie cu focus pe B2B iar noi nu avem industria foarte dezvoltată. Însă acum mă gândesc și din alt unghi. Poate cele două vor merge în tandem și prezența rețelelor performante ar putea atrage fabrici mari care doresc să dezvolte partea de Industry 4.0. Vom vedea.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.