Cred că asistăm la un moment istoric. OpenAI, compania care tocmai ce a schimbat lumea cu ChatGPT, a lansat ieri un nou produs AI, denumit Sora, care poate produce clipuri video realiste la comandă.
Sora poate crea clipuri realiste, pe baza unor prompt-uri, așa cum funcționează și generatoarele AI de imagini pe care le folosim cu toții.
Am mai văzut și încercări de generare de clipuri video, însă ce-i fabulos la Sora este cât de convingătoare și naturale par clipurile generate de el. Poate genera un clip cu oricâte personaje, cu mai multe cadre, filmat în orice stil îl descrii tu. Și da, prin personaje mă refer și la oameni. Mai mult decât atât, Sora poate să și modifice clipuri deja existente adăugând cadre între cele deja existente și chiar să genereze clipuri video pornind de la o imagine.
Priviți de exemplu ce clip video a generat pornind de la următorul prompt: “A stylish woman walks down a Tokyo street filled with warm glowing neon and animated city signage. she wears a black leather jacket, a long red dress, and black boots, and carries a black purse. she wears sunglasses and red lipstick. she walks confidently and casually. the street is damp and reflective, creating a mirror effect of the colorful lights. many pedestrians walk about.”
Prompt: “A stylish woman walks down a Tokyo street filled with warm glowing neon and animated city signage. she wears a black leather jacket, a long red dress, and black boots, and carries a black purse. she wears sunglasses and red lipstick. she walks confidently and casually.… pic.twitter.com/cjIdgYFaWq
— OpenAI (@OpenAI) February 15, 2024
Dacă vreți să vedeți și mai multe clipuri video generate de acest AI, le găsiți aici.
Sigur, scepticii pot spune că poate fi un PR stunt cu un clip filmat înainte de a anunța produsul. Însă pentru a risipi orice urmă de îndoială și pentru demonstra capacitățile AI-ului, OpenAI preia “cereri” pe Twitter și le transformă în clipuri video.
Deocamdată Sora mai are câteva limitări. Clipurile mai au mici imperfecțiuni iar Sora poate face doar clipuri video de 1 minut, fără sonor, și nu este disponibil decât pentru testare într-un cadru foarte limitat.
OpenAI are un întreg capitol pe site-ul lor în care adresează preocupările legate de siguranță. Ei spun că modelul nu va putea crea video pornind de la imagine cu celebrități și nu va putea genera clipuri cu tentă sexuală, violență sau agresivitate. Tot ei spun că vor include și metadata în clipul generat astfel încât să poată fi detectat că a fost generat de AI.
În realitate însă… odată ce acest produs devine accesibil public, eu zic că va trebui să privim cu scepticism orice video vom vedea de acum încolo. Sunt convins că vor găsi unii o modalitate de a trece de regulile OpenAI. Plus că mi se pare foarte greu de explicat unei persoane mai în vârstă că ce a văzut este de fapt un video trucat. Cum a fost cazul cu deepfake-ul cu Isărescu.
Mai țineți minte prin noiembrie când Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a fost dat afară de la cârma companiei? În cursul acelei telenovele a apărut un zvon cum că Sam Altman ar fi ținut în secret față de stakeholderi dezvoltarea unui produs despre care el spunea că are potențial disruptiv și că trebuie gestionată cu precauție lansarea lui. Cred că tocmai ne-am dat seama despre ce era vorba 🙂
În fine, vin vremuri interesante.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Poi deja este plin facebook si youtube de reclame false. Ar trebui reglementata cumva treaba asta.