Omenirea are acum capacitatea de a trage în asteroizi

By | September 29, 2022

Cam acesta este rezumatul misiunii DART de la NASA, care s-a finalizat cu un impact de succes acum două zile. O misiune de apărare planetară, în cazul în care un asteroid s-ar îndrepta spre pământ și am fi în situația unei ALERTE PLANETARE, cum ar zice Antena 3.

Culmea este că nici nu mi se pare că a durat mult toată misiunea. Sonda care a lovit asteroidul a fost lansată pe 21 noiembrie 2021. Zece luni mai târziu, pe 26 septembrie, această sondă a lovit asteroidul Dimorphos. Deci toată chestia este ca în cazul în care un asteroid ar vrea să ne amenințe, să ne trimită mai întâi o notificare scrisă cu minim 10 luni înainte. Nu mai pun la calcul pregătirile de probabil câțiva ani de dinaintea misiunii efective. Să ziceam că acum știm deja ce avem de făcut.

Apropo, dimensiunea asteroidului mare (Didymos) pe lângă care trece sonda era de 780 m, un pic mai mare decât One World Trade Center și aproape cât Burj Khalifa. Cel mic (Dimorphos), de care se lovește DART are doar 160 m. Impactorul din DART a avut o masă de 610 kg, care a lovit în asteroid cu umila viteză de 22.530 km/h. Deci, din nou, dacă vreun asteroid vrea să se flexeze spre Pământ, nu are voie dacă are mai mult de 160 m.

Ce mi s-a părut interesant a fost că în timpul misiunii sonda a trimis periodic imagini, până în ultimul moment al impactului. Ultima imagine a fost cu doar 2 secunde înainte de impact, când sonda era la 12 km de Dimorphos. Apoi a mai urmat o imagine cu o secundă înainte de impact, care este incompletă din cauza pierderii de date. Iată aici un video:

Faptul că sonda a lovit Dimorphos nu înseamnă însă că misiunea s-a încheiat. Partea amuzantă mi se pare că vine abia acum. Încă nu se știe prea bine schimbarea de viteză a asteroidului și nici schimbarea în deplasarea sa orbitală. Cum s-ar zice, acum l-am lovit frontal, dar nu știm exact ce efect a avut lovitura.

Nu vă imaginați că această sondă l-a spulberat pur și simplu. Ci doar a făcut un crater pe el, i-a încetinit traiectoria și posibil să-l fi apropiat mai mult ca orbită de pietroiul mare pe lângă care gravita, denumit Didymos. Se presupune că această lovitură i-a scurtat orbita cu aproximativ 1%, adică îi ia cu 10 minute mai puțin să facă rotația în jurul pietroiului mare.

Oricum, trăim vremuri interesante. Să sperăm că nu am supărat pe cineva cu această impertinență de pământeni muritori și că Imperiul nu se va simți obligat să contraatace.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Omenirea are acum capacitatea de a trage în asteroizi

  1. Dragos

    Si uite asa nu mai trimitem pe Bruce Willis cu o echipa sa foreze pe un asteroid/meteorit. Ne pierdem joburile datorita avansului tehnologic 😐

    Reply
    1. Revo Post author

      bruswillis.exe va fi un algoritm care va rula pe sonda ce se va îndrepta spre asteroidul ce urmează să fie lovit 🙂

Spune-ți și tu părerea: