Am incheiat ziua de 1 martie 2011 si odata cu ea si sarbatoarea martisorului prezenta la noi, in Bulgaria, Iugoslavia si Moldova. M-am plimbat mult prin oras azi si am fost fericit sa observ ce bine le sta doamnelor si domnisoarelor cu cate o floare in mana. Constat cu placere ca este una dintre cele mai bine pastrate traditii dar sunt si suparat. Daca nemtii au reusit sa faca un festival dedicat berii, noi de ce nu stim sa fim creativi si sa dam semnificatie asa cum ar trebui saptamanii 1-8 martie ?! Nu putem sa avem si noi un festival cu flori si martisoare ?!
Cat despre obiectul simbolic:
La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, dupa alte surse, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ( sau alb si negru), ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere).
Ce ar trebui sa fie martisorul ? Un indiciu foarte bun am gasit pe site-ul traditii.ro
Daca vreti sa faceti o bucurie cand daruiti un martisor, cautati-l! Cautati-l in asa fel incat sa insemne ceva! Stiind ca imi doream o casa a mea la un moment dat, o prietena mi-a daruit o casuta din ceramica.
Nu numai ca m-a impresionat faptul ca a avut in mintea ei un coltisor pentru nevoia mea, dar am simtit la momentul acela o puternica motivatie pentru a-mi indeplini dorinta. Si mai mult, pot spune ca este singurul martisor pe care l-am pastrat vreodata.
Aceeasi fata i-a daruit unei alte prietene un elefantel (va veti intreba “ce legatura are elefantul cu traditia martisorului?”). I-a spus ca daca mai mananca foarte mult o sa ajunga intocmai cu acel animalut. Cred ca intuiti ce s-a intamplat. Prietena mea a slabit in anul urmator vreo 10 kg. Incet si sigur.
Asadar, martisorul poate imbraca mai multe forme. E nevoie doar de interes si imaginatie din partea noastra.
Si cand vream sa dam jos martisorul, trebuie sa stim ce sa facem cu el:
Astazi martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese.
Foarte impornat este ca anul acesta am aflat si ce se zice odata cu daruirea unui martisor. De 2-3 ani tot imi puneam intrebari. Asadar: “O primavara minunata” va doresc !
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.