Neutralitatea internetului din Europa este în pericol

By | July 5, 2016

Acum că am trecut prin Brexit și văzut cât de dureros este să suporți consecințele unei decizii căreia nu i s-a dat destulă importanță, haideți să ne îndreptăm atenția spre ceva ce poate fi la fel de înfricoșător. Discuția despre neutralitatea internetului s-a mutat acum în Europa. BEREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) a deschis o consultare publică pentru o lege ce urmează a fi impusă. Şi dacă BEREC o impune, sunt șanse foarte mari să o impună și ANCOM în România.

Principiile net neutrality spun că tot traficul de pe internet ar trebui tratat în mod egal de către providerul de net, și că acesta nu are voie să te taxeze sau să-ți limiteze accesul către anumite site-uri/aplicații. Problema este că nu prea putem anticipa consecințele dacă se schimbă legea actuală. Cea nouă este în general pro net neutrality însă există vreo trei scăpări care lasă o portiță pentru ca ISP-urile să-și facă de cap:

Servicii specializate – Folosindu-se de acest pasaj, ISP-ul ar putea să decidă mâine că blogul meu este un serviciu specializat, și că cititorii vor trebui să plătească pentru a-l accesa. Teoretic nu au voie să facă asta, practic, autoritatea de reglementare ar interveni doar dacă ar exista o plângere. Adică asta le va permite ISP-urilor să facă prostii, iar eu va trebui să mă duc să fac plângere la ANCOM.

Managementul traficului – Acest lucru se face deja, dar aplicațiile se uită doar la natura traficului (voce, date, video) pentru a ști ordinea în care să le trimită. Cu noua reglemetare, furnizorii de net vor putea să catalogheze traficul în clase (gaming, streaming, video) și să trateze clasele în mod diferit pentru “optimizarea rețelei”. Problema ar fi că astfel ar putea sabota o aplicație fără ca furnizorul sau clientul să-și dea seama. Un startup ar putea să dea faliment dacă aplicația sau serviciul sunt clasificate în mod greșit și clienții ar începe să le evite. Nu ai cum, ca startup, să te duci să vorbești cu fiecare ISP în parte.

Zero rating – Companiile mari de online ar putea să facă înțelegeri comerciale cu ISP-ul, pentru ca traficul aplicațiilor/serviciilor lor să nu fie contorizat. Astfel, concurenții acelui serviciu/aplicație ar fi dezavantajați, pentru că utilizatorii vor avea tendința să-și conserve traficul, și să folosească aplicațiile care nu sunt contorizate ca trafic. Din nou, concurenții mai mici pot fi scoși astfel rapid de pe piață.

Argumentele providerilor de net mi se par cel puțin neconvingătoare. De fapt este cam unul singur, acela că unii utilizatori solicită mai mult infrastructura decât alții, și că ar trebui să plătească mai mult. Providerii din America spun că asta le îngreunează lor dezvoltarea. Dar în România cel puțin, acest argument este inutil. Avem printre cele mai bune infrastructuri din lume.

Ce poți face tu pentru a ajuta?

1) Semnează petiția de aici. Este inițiată de vreo 14 ONG-uri Europene, inclusiv unul de la noi ( APTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet). Rezultatele vor fi trimise la BEREC sub forma unei scrisori. Nu este nicio păcăleală sau vreo schemă la mijloc, o poți face chiar și păstrând emailul anonim. Pe 18 iulie se încheie consultarea.

net neutrality

2) Spune-le și celorlalți. În mod normal aș spune să le trimiți direct link-ul către petiție, dar cred că arătându-le acest articol am putea fi mai convingători.

După cum am mai spus tot într-un articol despre net neutrality, mi se pare că trăim epoca de aur a internetului. Şi tare mi-e frică să nu facem vreo prostie ale cărei consecințe nu le putem anticipa. Durează un minut să semnezi petiția.

https://youtu.be/g6fXpo8uQtA&modestbranding=1&nologo=1&showinfo=0


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: