Motivul pentru care cappuccino trebuie băut dintr-o cană cu gura cât mai mare

By | August 18, 2024

Eu nu-s băutor de cafea, ci băutor de cappuccino, pe care-l beau mai mult ca pe un desert la sfârșitul micului dejun. Am destula energie și nu simt nevoia de cafea. N-aș fi băut deloc, dar după ce am cumpărat espressor-ul automat, m-a convertit Alice la acest ritual matinal. Mi-a făcut și a băut alături de mine timp de vreo 2 ani în fiecare dimineață de week-end câte un cappuccino. Când a văzut că am învățat să-l fac singur, ea a trecut pe espresso și m-a lăsat pe mine cu cappucino. A fost strategie clară de dresaj, vă spun 🙂

Dar să revenim la subiect. Având deci espressor automat, setările pentru râșnire, apă și cantitatea de lapte sunt aceleași. Totuși, parcă uneori cappuccino-ul parcă are gust mai bun decât alte dăți. Nu mi-am bătut capul și câțiva ani am crezut că este din cauza mâncării. Adică dacă mâncam ceva mai sărat, cappuccino avea gust mai bun, în schimb dacă mâncam ceva mai dulce, cum ar fi niște gofre de exemplu, cappuccino avea prin contrast gust mai amar, de cafea (ew!).

Doar că recent am avut o revelație și am constatat că nu mâncarea de dinainte este principalul factor, ci cana! Să vă explic de ce. În majoritatea timpului eu îl făceam într-o cană normală, adică aceasta:

Dar apoi am cumpărat niște cești noi de la IKEA și realizat că are gust mai bun dintr-o ceașcă cu gura mare. Iată mai jos cea mai mare cană de cappuccino pe care am găsit-o într-o cafenea din Berlin. Ceva de genul:

Apoi mi-am dat seama că în toate cafenelele în care am băut cappuccino, acesta a venit întotdeauna într-o ceașcă/cană cu gura mare.

Explicația este simplă. Atunci când bei dintr-o cană simplă, înaltă, cu gura mică, trebuie să o înclini ca să sorbi din ea. În momentul în care o înclini, spuma se duce cumva spre partea de jos a cănii și practic sorbi numai din cafea.

În schimb atunci când bei dintr-o cană cu gura mare, nu trebuie s-o înclini atât de mult și drept urmare poți să sorbi o gură de cafea cu tot cu spumă, ceea ce contribuie la un gust mai dulceag și mai catifelat.

Drept urmare, acesta este motivul pentru care de când am descoperit asta încerc să fac întotdeauna cappuccino în căni cu gură mare. În caz că aveți un espressor automat acasă, luați aminte. Știu ei ce știu cei din cafenele.

Și să fie cu iertare dacă pare că am descoperit apa caldă, v-am spus, nu sunt băutor de cafea! 🙂


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Motivul pentru care cappuccino trebuie băut dintr-o cană cu gura cât mai mare

  1. Coco Moll

    Interesant, nu m-am gândit niciodată la așa ceva. Și eu sunt băutor de cappuccino deoarece nu îmi pun zahar și laptele îmi face cafeaua mult mai acceptabilă și o găsesc chiar dulce. Mai nou beau cappuccino cu un pic de unt… Soția zice că e ok pentru sănătate, însă nu mi-am întrebat colesterolul ce părere are de asta.

    Reply
  2. Sorin

    Gurile rele zic ca ar trebui sa iei o lingurita si sa distrugi palmierul sau inimioara amestecand spuma cu cafeaua. In felul asta vei avea un gust uniform indiferent de inclinatia cestii.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: