Poate v-am spus, poate nu v-am spus. Când am renovat, prima și singura cameră care a fost gata cu totul imediat după ce au plecat muncitorii a fost bucătăria. Am comandat electrocasnicele (plită pe gaz, cuptor electric, hotă serioasă și mașină de spălat vase), iar apoi am dat comandă de mobilă de bucătărie.
Nu vreau să mai îmi aduc aminte câte scenarii, câte schițe am făcut și câte layout-uri am luat în calcul pentru modul în care va arăta bucătăria. Am schimbat-o cu totul față de cum era înainte și primul pas pe care l-am făcut a fost să dublăm suprafața blaturilor (“counter space”, cum ar spune americanii). Înainte erau doar 2 zone între chiuvetă și aragaz în care se puteau pune lucruri, iar mâncarea se pregătea în principiu pe masă, undeva în mijlocul bucătăriei. Dezavantajul la această organizare era faptul că o persoană nu putea mânca în timp ce cealaltă pregătea ceva mai elaborat de mâncare. Sau invers.
În noua aranjare am renunțat la masa din mijloc și când am ales mobila de bucătărie am pus un blat lung continuu, pe două dintre cele două laturi ale bucătăriei, în formă de “L” (am acoperit caloriferul, dar e ok). În partea de jos am lăsat în principiu dulapuri, pe una dintre laturi sunt 3 sertare mari, iar pe cealaltă latură un jolly în care stau uleiuri, sosuri și condimentele. Iată o fotografie de ansamblu chiar din ziua montajului:
Deasupra sunt alte dulapuri. În stânga, deasupra chiuvetei este locul în care se usucă farfuriile și paharele după ce le scoatem de la mașina de spălat.
Iar jos, după cum puteți vedea:
Ca să avem loc pentru atâtea dulapuri și ca să maximizăm suprafața blaturilor, a trebuit să luăm o decizie “curajoasă”. Nu am mai pus cuptorul sub plită, ci l-am pus la înălțime, încastrat într-un soldat în spatele ușii. Fiind în aproprierea ușii, ne temeam să nu iasă prea mult miros pe hol și apoi să pătrundă mai departe în apartament, către sufragerie sau dormitoare. S-a dovedit însă o decizie bună în cele din urmă. De la acea înălțime se vede mult mai bine în interiorul lui, iar mirosul nu iese pe hol așa de agresiv pe cât ne așteptam. Băgăm deseori chestii la cuptor cu ușa bucătăriei deschisă.
Masa este lipită de peretele din dreapta, iar în această configurație au loc la masă 4 persoane pe trei laturi ale mesei. Câte una în capete și două pe latura lungă. La nevoie, masa se poate trage de la perete și atunci au loc chiar și șase persoane la ea, dar mai cu înghesuială. Am constatat acum că nu am o poză de ansamblu cu întreaga bucătărie.
Spuneam că mobila de bucătărie a fost una dintre cele mai bune investiții în apartament. Înainte bucătăria era doar un loc în care intram, mâncam și ieșeam. Însă după ce am făcut această schimbare am petrecut mult mai mult timp în bucătărie (de plăcere!) și chiar am început să gătim mai mult. Am eliminat radioul și am pus un Nest Mini într-un colț. Acum sunt seri în care punem muzică pe Nest, facem niște carbonara, bem un Chardonnay și stăm la povești până noaptea târziu. Pur și simplu a crescut timpul de calitate petrecut în bucătărie.
În concluzie, ne-am chinuit un pic cu organizarea, dar în final a meritat.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
arata foarte bine ce-i drept, bravo
Îmi place! Felicitări!