Săptămâna trecută a avut loc Liminal, un festival care a îmbinat arta, știința și tehnologia sub același acoperiș. În cadrul festivalului, primul de acest fel, au avut tot felul de discuții abstracte despre tehnologiile viitorului, chiar și un hackataton unde scopul era dezvoltarea dispozitivelor de teraformare, pentru colonizarea altor planete.
Eu am trecut sâmbătă pe la Muzeul George Enescu și m-am jucat cu câteva instalații din cadrul Liminal. Multe erau abstracte pentru mine, m-a amuzat însă un automat care îți scana cardul și apoi îți genera o poezie.
Am testat “Midcraft Battle”, o instalație adusă acolo de către BRD, care presupunea utilizarea unei căști neuronale pentru a împinge în terenul adversarului un cub care levitează. Casca măsura activitatea cerebrală, iar persoana cu puterea mai mare de concentrare împingea mai cu spor cubul.
Am discutat cu cei de la Modulab, creatorii “jocului”, pentru a înțelege cum funcționează. Casca măsoară prin intermediul a trei electrozi undele theta, adică undele specifice concentrării. Face procesare prin microcontroller-ul de pe cască și apoi transmite prin Bluetooth rezultatele la un Raspberry Pi. Acesta mai coordonează 3 Arduino care generează câmpul electromagnetic necesar cubului să leviteze. În funcție de amplitudinea și frecvența undelor tetha, se mișcă niște bobine pe sub masă, care astfel fac cubul să se deplaseze.
Apropo, iată două quiz-uri amuzante, ca să vedeți câte știți despre progres și care ar fi zona voastră de expertiză pe o planetă nouă:
Eu le-am făcut pe ambele și rezultatele sunt promițătoare. Se pare că sunt un fel de demon digital care are ceva în comun cu Tony Stark:
Pe mine toată discuția despre legături neuronale și transformate Fourier m-a făcut să mă simt foarte bine pentru timpurile în care trăim. Știu că au apărut deja dispozitive care fac legături neuronale cu exoschelete, astfel încât persoanele cu probleme de mobilitate să poată mișca mâinile sau picioarele. Se bazează pe același principiu.
Mă bucur că tehnologia avansează, iar companiile aleg să investească în programe cu potențial petru dezvoltarea tinerilor. Pe lângă Mindcraft Stories, printre proiectele BRD se mai numără și Innovation Labs, First Tech Challenge, dar și sponsorizări pentru echipa Autovortex sau pentru copiii care au ajuns în finala CoderDojo de la Dublin. De curând au înființat un departament intern dedicat inovației și dezvoltării de noi tehnologii, coordonat de către Horia Velicu, în calitate de Head of Innovation Lab.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Cu cine te “luptai” acolo, cu Dan D.?
Da 🙂