Microsoft Surface este acum oficial și în România

By | November 28, 2022

Să ridice mâna cei dintre voi care știau că gama Microsoft Surface este disponibilă oficial în România. Eu unul nu știam. Am presupus că dacă nu există Microsoft Store în România, nu sunt aduse nici aceste device-uri pe cale oficială.

În realitate însă, sunt disponibile și pot fi comandate prin reselleri (găsiți aici o listă de reselleri) pentru al doilea an la rând. Problema este că reselleri sunt mai mult pentru B2B. Și eMAG este însă reseller și văd listate câteva modele la ei pe site. Mie mi se pare mare păcat că nu sunt disponibile mai facil și pentru utilizatorii normali, că mi se par niște device-uri foarte bune. Practic, dacă chiar vrei asta, cumpărând un Surface te asiguri că ai parte de “the ultimate Windows 11 experience“.

Anyway, am văzut toată gama de dispozitive pentru România. Care-i măricică. De la laptopuri stil Netbook (remember them?) la dispozitive 2 in 1, laptopuri clasice, all in one-uri și până la display-uri gigante pentru prezentări.

Device-urile d-abia s-au lansat global iar la prezentarea din România au insistat pe 3 linii de device-uri.

Surface Laptop Pro 9 – 2 in 1

Primul dintre ele este Surface Laptop Pro 9, care este un 2 in 1 (adică tabletă + tastatură magnetică) oferit în două versiuni. Versiunea cu procesor Intel și versiunea cu procesor de la Qualcomm și conectivitate 5G.

Arată aproape la fel, ambele au un stylus mișto cu haptic feedback, dar au scopuri diferite. Cel cu Intel 12th gen e gândit pentru oamenii care lucrează la birou și care au nevoie de multe aplicații.

Varianta 5G este pentru cei care merg des pe teren, folosesc mai mult aplicații în browser și au nevoie de mai multă autonomie. Sunt însă câteva aplicații de Windwos care nu vor merge pe cel cu procesor Qualcomm. Diferența nu pare mare pe hârtie, 17 vs 19h, însă în realitate mă aștept să aibă autonomie mult mai bun cel 5G. Cel cu Intel pornește de la 900 de euro, cel cu Qualcomm de pe la 1.200 euro.

Se vând în configurații diferite. Doar ca tabletă. Sau ca tabletă + tastatură. Sau ca bundle tabletă+tastatură+stylus.

Surface Laptop 5 – “clasicul”

Acesta-i practic un laptop clasic de la Microsoft, în versiune de 13.5 inch sau 15″. Intel evo i5 sau i7, greutate de 1.3 sau 1.5 kg, 17 ore autonomie, touch screen integrat în display, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi 6 și cam puține porturi dacă mă întrebi pe mine. Doar 1 USB-C cu ThunderBolt 4, un USB normal, jack și un port Surface Connect.

Surface Laptop Studio 2

Mie mi-a plăcut și Surface Laptop Studio 2, care nu a fost prezentat pe larg. Acesta nu-i axat pe mobilitate (are vreo 2 kg), ci e un laptop cu placă video dedicată și în general “cu de toate”.

Mi se pare potrivit pentru ce fac eu. Adică îl folosesc ca laptop/PC principal și în 80% din timp stă acasă pe birou, dar uneori îl mai iau și în deplasări.

Surface Studio 2+ – all in one

Acesta-i all in one-ul lor de 28 de inch. Practic un mare monitor/sistem desktop căruia îi poți adăuga mouse și tastatură, dar care are și avantajul că având touchscreen, îl poți plia și îl poți folosi pe post de display pe care poți desena. Fiind gândit pentru designeri, îi poți adăuga și un Microsoft Dial. Adică o rotiță cu care să controlezi fin diverse brush-uri sau mai știu eu ce.

Surface Hub 2S – flipchart pentru prezentări?

Ei îi spun whiteboard, dar eu l-aș vedea mai degrabă apropiat de ideea de flipchart. Cu alte cuvinte, dacă ești un business care are multe întâlniri și are nevoie de prezentări, animații și adnotări, îți iei un astfel de device.

Hub2S are două funcții care mie mi s-au părut mișto. Prima ar fi că poți stream-ui toată prezentarea (pe Microsoft Teams, bănuiesc 🙂 ). Are chiar și o cameră video mișto care detectează fețele din încăpere și mărește sau micșorează unghiul de vizionare. A doua chestie mișto mi se pare posibilitatea de a face printscreen-uri pentru a le trimite participanților.

Cei de la Microsoft au mai insistat pe un avantaj față de un flipchart. Posibilitatea de a șterge complet toate datele de pe el după ce ai terminat.

Îmi aduc aminte un incident cu un anume primar de sector a cărui echipă lăsase într-o instituție publică pe un flipchart strategia de furat numărat voturi. Poate dacă din banii ăia pe care i-a sifonat timp de 4 ani ar fi dat și niște mii de euro pe câteva bucăți de Hub2S … încă mai era primar 🙂

Iată și versiunea de 85″:

În concluzie, iată toată gama Surface și cum e gândită ea:

Și în final, ca fapt divers, oare puteți ghici care-i cel mai vândut device în România?

This little guy.

Surface Go. Acel “netbook” al cărui nume probabil că v-a trezit un chicotit nostalgic. Are 12.4″, vine în versiuni doar cu WiFi sau și cu LTE și pornește de la 400 de euro. Are 60% cotă din vânzările Microsoft în România.

Pentru ce anume se vinde? Pentru cei care fac field work, merg pe teren și colectează date și posibil să fi fost și printre achizițiile de “tablete” din pandemie pentru elevi.

În concluzie, mie mi-au plăcut device-urile Surface de la Microsoft. Mi-ar plăcea să le văd însă prezentate și mai mult pentru consumatori uzuali, nu doar pentru B2B. Eu aș cumpăra unul dacă aș ști că este laptopul cu autonomia cea mai bună datorită faptului că Microsoft optimizează Windows 11 pentru aceste device-uri.

Am însă vaga impresie că Microsoft nu prea vrea să le vândă cu amănuntul. Și în State am văzut că pe site-ul lor scria că “Surface is made for business”. Probabil că face parte din înțelegerea lor de a nu canibaliza vânzările celorlalți producători de laptopuri (Asus, Acer, Dell, Lenovo), care cumpără Windows de la Microsoft pentru a le pune pe laptopurile lor.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: