Directiva PSD2 este impusă băncilor de Uniunea Europeană, vine de la Payments Services Directive și în principiu are două mari prevederi: unele legate de un grad sporit de securitate la tranzacții și altele legate de accesul terților la contul tău bancar. Doar că din păcate mi se pare că deocamdată nu se văd decât dezavantajele, nu și avantajele. Așa că o să încep cu ele:
Dezavantajele PSD2
Poate ați observat deja că trebuie să introduceți mult mai des PIN-ul atunci când faceți plăți cu cardul în magazine. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
La fel de bine, atunci când faceți o plată online primiți mult mai des SMS-uri cu coduri de confirmare. Asta se întâmplă dacă valoarea plății depășește 30 de euro (~150 lei), dacă este a șasea plată consecutivă de 30 de euro sau dacă valoarea cumulată a ultimelor plăți depășește 100 de euro.
Pentru că fac zilnic multe plăți prin HomeBank, directiva PSD2 mă scoate din sărite. Practic s-a ajuns ca pentru cam orice tranzacție să aștept codul primit prin SMS. Părerea mea este că UE face exces de zel aici iar tranzacțiile sunt mult îngreunate. Mi s-ar fi părut normal să pot alege eu sumele și cât de des să fiu nevoit să introduc acea parolă.
Avantajele PSD2
Partea pentru care eram entuziasmat de intrarea în efect a directivei PSD2 este posibilitatea de a da acces la contul tău și unei terț, cum ar fi o altă bancă sau o companie de fin-tech. Cu alte cuvine, chiar dacă eu am cont la ING, BRD și Raiffeisen, poate-mi place mai mult interfața de la Revolut. Și atunci să pot să înrolez în Revolut toate celelalte conturi. Sau în George de la BCR.
Am asistat anul trecut la niște discuții cu niște bănci care erau super entuziasmate de treaba asta. Speram să se creeze cumva concurență și din momentul în care intră în efect PSD2, să sară pe tine 5 aplicații care să-ți propună diverse avantaje dacă le folosești aplicația lor. Credeam că fiecare bancă are deja o soluție proprie pregătită.
Rezultatele?
Ei bine, prevederile PSD2 au devenit aplicabile pe 14 septembrie 2019. Au trecut două luni de atunci și singurele efecte pe care le văd sunt cele nasoale: adică tranzacțiile sunt mult îngreunate și atât. Eu unul sunt dezamăgit. Nu înțeleg de ce nu se agită nimeni pentru partea de intregrare cu terți. Chiar așa, să nu fie rentabilă de loc?
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.