Mercusys Halo H80X este un sistem mesh pe AX3000 ușor de configurat, cu acoperire mare

By | February 26, 2024

Mercusys Halo H80X este un sistem wifi mesh care mi-a schimba un pic ideea despre acest tip de sisteme. Eu inițial le vedeam potrivite doar pentru o casă cu etaj și eventual cu grădină. Însă după ce l-am instalat în apartament parcă îmi vine greu să mă întorc la vechiul router.

Am făcut și un video în care discut despre diferențele dintre un router standard și o rețea mesh:

Iar în articolul ce urmează o să intru mai în detaliu despre ce performanțe am obținut.

Specificații

  • Wi-Fi 6 Dual Band – Până la 2402 Mbps în banda de 5 GHz și până la 574 Mbps în banda de 2.4 GHz;
  • Se vinde în pachet de 2 sau în pachet de 3. Pachetul de 3 routere acoperă până la 650 mp și sigură conectarea până la 150 de dispozitive;
  • 3 porturi Gigabit per unitate;
  • Seamless Roaming

Cum arată

În cutie găsești trei unități albe, 3 alimentatoare de rețea negre, un cablu Ethernet și câteva manuale (vedeți unboxing pe video la 02:58).

Toate cele trei unități sunt identice. Dacă n-ai ști că-s routere, ai zice că sunt niște difuzoare. Au aceeași formă și aceeași dimensiune cu o boxă Bluetooth.

Au un singur LED pe partea din față, iar în spate este mufa de alimentare și 3 porturi Gigabit. În partea superioară au o fantă pentru aerisire (vedeți cum arată unitatea la 4:18), la fel și în partea de jos, alături de niște piciorușe subțiri de cauciuc. Pe unul dintre ele îl vei folosi ca pe un router principal și îi vei înfige cablul de WAN în spate. Astfel vei mai rămâne cu alte 8 porturi de LAN disponibile.

Nu au antene, nu au nici buton de power și nici port USB. Cablul de alimentare are 1.5m și este negru, deși unitățile sunt albe.

Configurarea este foarte simplă

Se configurează extrem de simplu. Instalezi aplicația Mercusys pe telefon, conectezi unul dintre routere la WAN, îl bagi în priză, aștepți ca becul să se facă albastru și apoi introduci username-ul și parola (de la DIGI în cazul meu). Dacă vreți să vedeți cum se face, vedeți la 05:50.

Apoi pentru celelalte unități este de ajuns să le bagi în priză și se vor adăuga automat la rețea.

 

Funcții utile

Aplicația mi s-a părut destul de bine făcută. Îți arată dispozitivele conectate la rețea și ce trafic fac. Ba chiar poți primi o notificare de fiecare dată când un dispozitiv nou se conectează la rețea.

Poți face un QoS în sensul că poți marca unul dintre device-uri ca “High Priority” și atunci acel device va avea prioritate și va putea face trafic maxim în rețea. La fel de bine poți pune un device pe Blacklist dacă nu vrei să aibă acces la wifi.

Nu credeam că o să spun asta, dar mi-a plăcut funcția de Parental Control. Aici este de ajuns să creezi un profil și apoi poți alege ce tip de protecție să oferi pentru un anumit dispozitiv. Ai de ales între Child, Pre-Teen, Teen și Adult. Fiecare nivel are o listă de categorii de site-uri blocate. De exemplu poți alege să blochezi social media sau site-uri de gambling. Bineînțeles, poți să adaugi și tu manual anumite site-uri.

Mi-a plăcut și funcția de Network Optimization. Practic acea funcție vede pe ce canale sunt routerele vecinilor și apoi îl mută pe al tău pe canalul optim.

Nu în ultimul rând, mi-a plăcut că poți dezactiva LED-urile după un anumit program. De exemplu de la 8 seara la 8 dimineața.

Per total aplicația are toate setările pe care ți le-ai dori.

Cum funcționează sistemul

Eu am înlocuit routerul stock de la Digi conectat la Fiberlink 1000 cu acest sistem mesh.

Deși nu au antene, unitățile oferă o acoperire foarte bună. Cred că o singură astfel de unitate poate fi folosită pentru a acoperi fără probleme un apartament de două camere cu pereți groși. Trei unități ar trebui să fie de ajuns pentru a acoperi un penthouse sau o casă cu etaj. Este bun și pentru un birou mic spre mediu sau pentru o cafenea. După cum spuneam, cele trei routere oferă până la 150 de conexiuni simultane. Dacă îl vreți pentru un restaurant sau ceva de genul, este bine de știut faptul că pe parcurs se mai pot adăuga mai mult de trei unități la sistem.

În privința vitezei, cu telefonul lângă router am atins 901 Mbps (sa 112.6 MB/s). Cine știe, poate că dacă aș fi avut timp să fac mai multe măsurători, aș fi depășit și această limită.

Iată și un test pe fir:

Mai mult decât atât, am făcut și măsurători în paralel în diferite colțuri ale casei. Iată ce rezultate am obținut:

Toate testele sunt făcute pe wifi prin Speedtest.net în diferite momente ale zilei. Efectiv de fiecare dată am obținut viteză mai bună pe Mercusys decât pe router-ul stock. Cel mai mic câștig de viteză a fost de 33% iar cel mai consistent a fost o creștere de la 15 Mbps (practic inexistent) la 69 Mbps. Acel test l-am făcut după ce am pus un Halo în balcon, iar apoi am ieșit din bloc și m-am dus pe cealaltă parte a străzii, pe trotuarul blocului de peste drum.

Latența a fost mai mică indiferent de scenariu. Un alt lucru remarcabil mi se pare faptul că deși în bucătărie eram conectat pe o unitate secundară (nu pe cea principală legată la WAN), latența tot a fost mai mică decât ca și cum aș fi fost conectat direct la routerul stock.

Concluzie

După ce am testat acest sistem, dacă acum aș mai conecta acum un apartament nou la internet, nu aș mai alege un router clasic ci aș merge direct pe varianta mesh. Pentru un apartament aș lua sistemul cu două unități și aș adăuga-o pe a treia doar la nevoie. Pentru o casă aș merge pe varianta cu 3 unități. Aș pune câte una pe fiecare etaj iar pe cea de-a treia aș pune-o în verandă sau undeva să bată spre grădină.

Mi se pare că Mercusys Halo H80X are tot ce ai nevoie: configurare ușoară, modularitate, acoperire mare, performanță foarte bună, aplicație ușor de folosit și funcțiile care contează. Am avut zero momente frustrante de când îl folosesc, deci îl pot recomanda oricui vrea o soluție optimă pentru acoperire bună wifi, indiferent de scenariu: apartament, casă, birou șamd. Vine cu suport tehnic gratuit și cu 3 ani garanție.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Mercusys Halo H80X este un sistem mesh pe AX3000 ușor de configurat, cu acoperire mare

  1. Dan Pavelescu

    Interesant. Am cochetat si eu cu ideea asta la un moment dat, chiar le am in favorite la Emag (langa ceva asemanator de la Asus si Tp-link). Solutia la indemana pe care am aplicat-o acum un an si ceva, au fost niste scule tot de a Mercusys, Powerline MP510 AV1000 Gigabit. Nu sunt ele chiar gigabit, dar isi fac treaba mai bine decat un range extender si aparent mai prost decat sistemul prezentat de tine. Desi am fost sceptic la inceput (“dafuq is mercusys?”) m-au impresionat prin stabilitate, n-a fost necesar sa le restartez decat o data sau de doua ori. Data viitoare cand mai vin in tara o sa iau si eu niste jucarii din astea, poate intre timp revii si cu o parere formata in timp 🙂

    P.S. ai imbatranit..

    Reply
  2. Andrei I

    La articolul pe aceeasi tema de la nwradu am vazut ca comenta lumea ca produsele Mercusys au niste probleme hardware (poate de incalzire) care necesita restart o data la cateva zile

    Reply
    1. Revo Post author

      Am citit și eu. Cineva zicea că problemele apar la câteva zile. Eu le-am lăsat în priză de pe 19 februarie. Deci de 8 zile so far so good. O să fiu atent, că sunt chiar curios dacă vor face asta.
      Also … având în vedere că au 3 ani garanție, mi se pare genul de lucru pe care-l poți rezolva oricând îl constați. Cel mai probabil ți le schimbă direct dacă ai probleme.

Spune-ți și tu părerea: