Am realizat că un mod rapid de a distinge între generații e să ceri indicații. “Cum ajung acolo?!”. Cei din generația alor mei îți vor spune: “O iei pe podul Basarab, faci dreapta la baza podului, dreapta pe a treia stradă, treci de un magazin numit X, parchezi pe străduța Y și găsești locul X un pic mai în spate, pe stânga.”. Uneori pot pierde și jumătate de oră discutând despre o adresă.
Cei din generație cu mine vor spune doar “Bagi adresa asta pe Google Maps.”. Și asta e tot. S-a terminat rapid și cu indicațiile, nici nu trebuie să ții minte denumiri de străzi și sunt și șanse mai mari să ajungi bine. Bine, are și mici dezavantaje, că ajungi să fii dependent de navigație și să nu mai faci legături logice între poziția străzilor pe hartă.
Mă gândeam cât de nasol era înainte să te duci pe o stradă oarecare dintr-un oraș pe care nu-l cunoști. Să presupunem că mâine la ora 8 ar trebui să ajungi pe Strada Florilor nr. 5 din Focșani. Pe scenariul vechi mai întâi ar trebui să cauți offline prin lista de prieteni și să vezi dacă a mai fost cineva în Focșani. “Băi, ați mai fost prin Focșani? Ați auzit de strada asta? Știți pe unde o fi?”. Dacă nu, ghinion. Trebuie să pleci mâine spre Focșani și să îți iei o marjă de eroare pentru a găsi strada. Cât? Nu se știe. Pe drum te descurci cu un atlas rutier. După ce ajungi în Focșani trebuie să întrebi. Poate dura o jumătate de oră s-o găsești dacă-i o stradă cunoscută, sau dacă-i o stradă obscură, pe care nu o știe nimeni, poți pierde mult mai mult timp căutând. Pe vremuri se foloseau taximetriști pe post de Google Maps.
Noi mai știm cât de cât, că am prins și vremurile fără internet. Și apoi și pe cele fără internet pe telefon. Dar mă gândesc că probabil obiceiul de a da indicații probabil va dispărea.
Iată un domeniu în care tehnologia ne ajută mai mult decât realizăm. M-am gândit la scenariul ăsta în ideea că ar fi trebuit să mă duc după vaccin cine-știe pe unde. N-am găsit loc în Frecățeii de sus, așa că sunt salvat, m-am pus pe lista de așteptare la un centru din București.
În week-end i-am învățat și pe ai mei cum să dea share la o adresă pe Google Maps. Sper ca astfel să nu mai piardă timp la telefon dându-și indicații unul altuia, ci să-și dea share direct pe WhatsApp. Tata știa cât de cât, mama pare că a înțeles, că mi-a trimis atunci o adresă prin WhatsApp. Me happy.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mai sînt și acuma destui care încă nu or auzit că egzistă și GPS, mult mai comod de folosit, și preferă “explicații” mai mult sau mai puțin inspirate ale unora care nici măcar nu-și cunosc adresa proprie.
In 2004 mergeam pentru prima data in Germania si am imprumutat un PDA Garmin cu receptor GPS (era pe fir antena GPS si o puneam in geam pe ea, iar PDAul putea sta intr-un holder sau in suportul de bauturi.
Mare surpiza am avut la vremea aia ca nu aveam receptie de sateliti si trebuia sa-mi pun antena lipita cu ventuza pe geamul lateral dreapta deoarece acolo am descoperit atunci ca la renault megane 1 classic cu parbriz atermic si ceva folie nu puteai sa ai receptie GPS prin el.