Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition – cel mai recent atentat la adresa MacBook-ului Air

By | March 27, 2025

ThinkPad X9 Aura Edition este un laptop ultraportabil de la Lenovo pentru utilizatori un pic mai avansați. Ei îi spun că-i laptop de business, eu zic că nu numai. Este un ultrabook potrivit pentru utilizatorii care vor un pic mai multă performanță și durabilitate.

lenovo thinkpad x9 aura edition

Ce este special la Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition?

ThinkPad X9 Aura Edition are cadru din aluminiu, este super subțire (13 mm) și destul de ușor (1.2 sau 1.4 kg, în funcție de variantă), disponibil în variante de 14″ și 15″.

lenovo thinkpad x9 grosime

Este certificat Copilot+ PC cu Intel, ceea ce înseamnă că are un NPU integrat (48 TOPS).

Specificațiile sunt următoarele:

  • Procesor: Variante cu procesoare Intel Core Ultra (Ultra 5, Ultra 7) ;
  • Grafică integrată Intel Arc Xe2;
  • Memorie RAM: Opțiuni de 16 GB sau 32 GB LPDDR5X (lipită de placa de bază);
  • Stocare: SSD PCIe Gen4, cu opțiuni de capacitate de la 256 GB până la 2 TB;
  • Display: OLED 14″ sau 15.3″ cu 60 Hz (doar cel entry level), 120 Hz pentru celelalte, 500 niți luminozitate, antireflex, rezoluție 1920×1200, sau 2880 x 1800 cu și fără touch-screen (sunt 4 tipuri de display disponibile);
  • Cameră 4K 8MP (MIPI), RGB & infraroșu cu privacy e-shutter electronic (tasta F9);
  • Conectivitate: 2 x UBS-C (Thunderbolt 4), HDMI 2.1, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, USB-A de 10 Gbps pe cel de 15″;
  • Tastatură: iluminată, rezistentă la 500 ml de apă;
  • Baterie: 80 Whr, încărcare rapidă până la 80%;
  • Windows 11 Home sau Pro
  • Prețuri: modelul de 14″ începe de la 8.000 la PC Garage, iar cel de 15″ de la 8.600, tot la PC Garage.

Este construit pe o arhitectură nouă de la Lenovo, care presupune că toate componentele sale critice (procesor, placă video, SSD, dar și componentele de răcire) sunt integrate într-un “engine hub”, pe care îl puteți vedea în partea de jos a laptopului. Mă refer la acea bandă neagră, care are și 2 ventilatoare integrate.

Dacă stai un pic să te gândești, este impresionat. X9 are răcire activă și cu toate astea este mai subțire un pic decât MacBook Air.

engine hub lenovo thinkpad x9 aura editionIată și cum arată porturile:

Pe stânga avem HDMI și USB-C, pe dreapta avem jack-ul și încă un USB-C. În poză era varianta de 14″. Varianta de 15″ mai are un USB-A în plus.

La capitolul tastatură, aceasta este rezistentă la 500 ml de apă turnată. Trackpad-ul este un pic cam mare după gustul meu (130 x 80 mm). Observați însă ceva interesant la acest capitol. Nu are trackpoint:

tastatură lenovo thinkpad x9

Pentru cei mai tineri dintre voi, trackpoint-ul este o invenție specifică ThinkPad. Este un mic buton roșu, înghesuit în centrul tastaturii, care are senzor de presiune. Cu ajutorul lui poți mișca mai rapid cursorul mouse-ului, fără să mai apelezi la trackpad. Era cumva o chestie specifică ThinkPad-ului. Mâna sus cine l-a folosit! 🖐

Ce altceva mi-a plăcut la acest laptop? Are un adaptor GaN de 65W foarte mic. Cam cât cel al unui telefon de mic. Îl puteți vedea în poza de mai jos:

Apropo, acumulatorul laptopului poate fi schimbat acasă. Lenovo oferă un tutorial video în acest sens.

Ce înseamnă Aura Edition?

X9 are un AI Llama3 integrat, care rulează local pe procesorul Intel. Laptopurile din gama Aura Edition fac parte dintr-o colaborare între Intel și Lenovo, prin care cei doi producători încearcă să integreze cât mai multe tehnologii cu AI (și nu numai) pe ele. În acest sens, au împărțit aceste tehnologii pe trei categorii: Smart Modes, Smart Care și Smart Share.

Smart Modes include:

  • Shield: Îmbunătățește securitatea și confidențialitatea online prin funcții de VPN cu activare automată, alertă de confidențialitate și protecție a confidențialității.
  • Collaboration: Îmbunătățește experiența întâlnirilor virtuale și asigură o comunicare video captivantă prin funcții de efecte video.
  • Attention: Minimizează distragerile prin blocarea accesului la domenii și notificări predefinite.
  • Power: Reduce consumul de energie și îmbunătățește performanța bateriei prin modificarea setărilor bateriei.
  • Wellness : Promovează sănătatea digitală, încurajând pauzele regulate pentru ochi și adoptând obiceiuri ergonomice mai bune.

Smart Care:

  • Device diagnostics: Utilizează instrumentele de diagnosticare ale dispozitivului pentru a face recomandări mai precise.
  • Real-time visibility: Verifică starea dispozitivului și solicită servicii.
  • Instant support: Obține asistență instantanee de la birou, folosind PC-ul prin chat, apel telefonic sau apel video.

Smart Share:

  • Utilizatorii pot trimite cu ușurință fotografii între dispozitivele preferate (iOS sau Android).
  • Obține o conexiune instantanee doar atingând telefonul de PC pentru a lansa aplicația.

Ca să fiu sincer, nu văd neapărat relevanța acestor funcții. Dacă le iau la rând, toate există deja sub o formă sau alta, unele chiar integrate în Windows 11. De exemplu Windows 11 are setări care minimizează distragerile, care îți protejează ochii sau care încearcă să economisească baterie. În privința Smart Share, la fel, există Phone Link, deja integrat în Windows.

În concluzie…

Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition este cel mai recent “atentat” la adresa lui MacBook Air. Practic, dacă vă doriți un laptop de calitatea (și portabilitatea) unui MacBook, luați în calcul Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition. Singura problemă pe care o văd este că cel mai ieftin model de ThinkPad X9 Aura Edition pornește de la 8000 lei. Așa pentru că cei care nu au nevoie explicit de un laptop cu Windows, MacBook Air cu M4 pornește de la 6000 lei.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition – cel mai recent atentat la adresa MacBook-ului Air

  1. Mihai

    Nu l-am vazut in carne si oase, dar mi se pare urata solutia cu acel “engine hub” lipit acolo sub laptop. Cat despre tastatura, din poze, pare sa fie chiar cea de pe macbook 🙂

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, nu-i o soluție estetică, dar fiind pe spatele laptopului, nu mi se pare că este așa de importantă. Iar acolo oricum ar fi fost piciorușe pentru a ține laptopul la un unghi bun pentru tastat, deci pare că hub-ul are rol dublu. Părerea mea este că au făcut-o doar ca să se poată lăuda că este mai subțire decât MacBook Air.

Spune-ți și tu părerea: