ASUS a prezentat în România gama nouă de laptopuri pentru 2019 și după ce le-am butonat foarte puțin, am rămas cu câteva impresii pe care vreau să vi le împărtășesc.
Cea mai mare supriză a fost prezența laptopului Asus ZenBook Pro Duo (UX581) la eveniment, fiind dezvăluit pentru prima dată în Europa. Este un laptop recent lansat la Computex, care are în total trei display-uri, dacă socotim și ScreenPad-ul. Cel principal este un AMOLED 4K HDR de 15″, iar sub el se află un alt display UHD tactil de 14″, cu aspect 32:9. Iată-l cum arată cu toate cele trei display-urile activate:
Cei de la ASUS au propus mai multe scenarii pentru display-ul de jos. De exemplu poate fi împărțit în trei ferestre diferite: una pentru un browser, una pentru spotify și una pentru o fereastră de chat. Poate fi util pentru programatorii care scriu codul în fereastra de sus, iar în partea de jos pot avea un preview, sau pentru gameri, care pe ecranul principal se pot juca, iar pe cel de jos pot rula Twitch, o fereastă de chat și ce mai fac ei acolo. Mie mi s-ar părea bun pentru editare foto sau video, unde jos ar putea fi filmstrip-ul cu clipuri video. Oricum, poate fi folosit la fel ca oricare alt monitor, pentru că Windows îl vede ca pe un display secundar.
În rest, laptopul este o bestie la capitolul specificații. Core i9 cu opt nuclee, din generația a 9-a, cu o frecvență Turbo Boost până la 5GHz și 32GB de memorie RAM DDR4. Placa video este NVIDIA GeForce RTX 2060 iar SSD-ul este PCIe 3.0 x4 cu capacitate variabilă până la 1TB. Va fi disponibil din toamnă iar prețul va fi în jurul a 12.000 lei. Va fi disponibilă și varianta Zenbook Pro simplu, care va avea un preț mai mic. Sincer, mă așteptam la mai mult pentru un produs de nișă.
Iată un clip de pe pagina de Facebook a blogului, în care ne jucăm un pic cu funcțiile celor două display-uri:
Revenind la lucruri mai normale, dacă vreți să cumpărați un laptop ASUS, iată cum sunt gândite gamele lor de laptopuri:
Cele “de buget” au doar ASUS în denumire. Cele mainstream, pentru multimedia, sunt VivoBook, cu variante Performance (VivoBook Pro), Slim (VivoBook S) și laptopuri 2 in 1 (VivoBook Flip). Iată cum arată VivoBook S14 și S15:
Laptopurile cu materiale și specificații premium fac parte din gama ZenBook. Iată ZenBook 13 și Zenbook 15:
Apoi, observați că de acum încolo, în afară de gama de jos, toate laptopurile ASUS vor avea ScreenPad. Adică un display tactil de mici dimensiuni, integrat în locul touchpad-ului. Acesta poate fi configurat să afișeze numpad-ul, scurtături de genul copy/paste/undo, player-ul de la Spotify, clipuri pe YouTube, ba chiar am văzut și o fereastră de Photoshop într-unul dintre touchpad-uri. Probabil că-i o investiție mică pentru ASUS și un câștig mare în termn de “coolness”. Sunt sigur că pe viitor vor apărea tot felul de aplicații și utilizări neconvenționale pentru ScreenPad-uri.
Iată-l cum funcționează, într-un video un pic zgâlțâit de pe pagina de Instagram al blogului:
În concluzie, dacă vreți un laptop nou, verificați-vă Vault-urile de la Revolut. Pentru prima dată în mult timp, mai apar funcții interesante și în acest domeniu. Dar care, cel mai probabil, vor crește prețurile.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.