Apple a lansat iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max, păstrând aceeași rețetă de anul trecut și infirmând speculațiile conform cărora ar exista un iPhone 15 Ultra. M-am uitat la eveniment, așa că iată noutățile cu care am rămas eu în minte.
iPhone 15 și iPhone 15 Plus
iPhone-urile 14 Pro de anul trecut devin iPhone-urile 15 de anul acesta. Adică îmbunătățirile sunt faptul că iPhone 15 primesc Dynamic Island, camera de 48 MP și procesorul A16 Bionic. Iată și slide-ul acela magic cu toate specificațiile:
Și separat pentru specificațiile camerei:
La cameră prezentarea mi-a lăsat impresia că Apple se laudă cu chestiile care pe Android existau de mult. De exemplu faptul că interfața recunoaște acum un portret și că intră automat în modul portret sau faptul că poți refocaliza o fotografie odată ce ai făcut-o. Bineînțeles, sunt convins că Apple va implementa aceste lucruri mult mai bine decât producătorii de telefoane cu Android 🙂
Dimensiunile rămân aceleași ca anul trecut: 6.1 și 6.7 inch, însă luminozitatea display-ului urcă la 2000 niți. Ca design forma a rămas aceeași, însă carcasa este acum toată de aceeași culoare, inclusiv zona din jurul camerei.
Apple mai spune că iPhone 15 este protejat de “Ceramic Shield”, care este conform lor, cea mai rezistentă sticlă. Mai rezistentă decât cea de pe alte telefoane. Va trebui testat în practică.
Iată cum arată și culorile pentru iPhone 15:
Cumva aceste culori parcă îmi aduc aminte de iMac-urile G3 cu carcasele translucide. Oricum, îmi place design-ul. Parcă un pic mai “palide” culorile decât de obicei, dar îmi plac toate, inclusiv “culoarea Barbie”.
Prețuri pentru iPhone 15 și iPhone 15 Plus
Vestea bună este că prețurile de lansare din SUA rămân la fel ca cele de anul trecut. iPhone 15 pornește de la 800$ iar iPhone 15 Plus pornește de la 900$. Din ce am citit însă, se pare că în Europa modelele vor fi un pic mai ieftine decât anul trecut. Pentru iPhone 15 de exemplu prețul va porni de la 949 € și nu 999 €, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Iar pentru iPhone 15 Plus prețul de pornire este de 1.099 euro.
iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max
Aici sunt ceva schimbări. În primul rând începând cu carcasa, care este acum din titan.
Avantajul? Titanul este un material foarte rezistent dar și foarte ușor. Deci cel puțin teoretic, iPhone 15 Pro ar trebui să se simtă mai ușor în buzunar, însă în timpul prezentării nu s-a menționat greutatea, deci tind să cred că nu va fi o diferență importantă. Au spus doar că vor fi cele mai ușoare modele Pro “ever”. De asemenea, noul material le-a permis să facă și marginile mai subțiri. Iar un avantaj pe care nu l-au menționat, ar fi faptul că prin finisajul aceasta satinat se vor vedea mult mai puține amprente pe margini.
Iată și fotografii din alte unghiuri cu finisajul:
Iată-l și în celelalte “culori”, placat PVD:
Sliderul de volum a dispărut acum iar acum Action Button-ul de pe margine este o altă noutate. Butonul acesta poate fi configurat să facă diverse acțiuni pentru apăsări scurte sau lungi. Iată cum arată Action button-ul:
Și iată cum arată interfața din care pot fi selectate acțiunile:
iPhone 15 Pro și Pro Max vor fi echipate cu chip-ul A17 Pro în 3 nm (primul pe piață), care va avea suport și pentru USB Type C 3.0 de până la 10 gigabiți per secundă. La iPhone 15 și 15 Plus din păcate viteza va fi limitată la standardul USB 2.0. Așadar deși Apple au fost forțați să treacă la USB Type C, o fac tot în stilul lor mercantil.
Dpdv software, Apple a făcut ceva impresionant. A stabilit cu producătorii de jocuri de PC/consolă pentru a face jocuri de top să ruleze și pe iPhone 15 Pro. De exemplu Assassin’s Creed Mirage va avea versiune nativă de iPhone 15, la fel și remake-ul de Resident Evil 4, Resident Evil Village, Death Stranding și The Division Resurgence, care va fi lansat anul viitor de Ubisoft. Impresionat. Și cred că este o manevră pe care producătorilor de telefoane cu Android le va fi greu s-o copieze.
Camere foto la iPhone 15 Pro
Iată cum a construit Apple sistemul de camere de pe iPhone 15 Pro:
Spre deosebire de 15 Pro, 15 Pro Max va avea în locul camerei tele o cameră cu zoom 5x.
Filmarea ProRes urcă și ea de la 4K @ 30 fps la 4K @ 60 fps, iar Apple a mai făcut o chestie “doar pentru bogați”. Pro-urile folosesc două camere de-odată pentru a filma Spatial Video. Adică un video numai bun pentru milioanele de utilizatori din întreaga lume care au acasă un Apple Vision Pro.
Specificații iPhone 15 Pro și 15 Pro Max
Iată deci imaginea completă cu specificațiile pentru cele două iPhone-uri “de bogați”.
Prețuri iPhone 15 Pro
Prețurile în Europa vor fi 1.199 euro pentru iPhone 15 Pro și 1.449 euro pentru iPhone 15 Pro Max. Nu mai țin minte exact prețurile în euro de anul trecut, dar parcă erau 1.299 euro pentru 14 Pro și tot 1.449 euro pentru Pro Max. Deci dacă rămâne așa, și aici este o ușoară scădere de preț pentru iPhone 15 Pro.
Disponibilitate? Precomenzile încep de vineri, iar primele livrări se vor face pe 22 septembrie. Cel mai probabil și România va fi inclusă printre țările care le vor primi din prima. Și dacă-i un sfat pe care vi-l pot da judecând după ce s-a întâmplat anul trecut, în caz că vreți 15 Pro până de Crăciun, vă sfătuiesc să-l comandați acum. Anul trecut a fost o mare pauză între primele lansări care au fost prin septembrie și următoarele bucăți primite în țară, care au ajuns cam pe la începutul lui 2023.
Ce altceva a mai anunțat Apple?
Apple a mai prezentat aseară și Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 (ultra-urât, dacă mă întrebați pe mine) și a menționat că AirPods Pro2 gen2 vor trece la USB Type C.
Apple Watch Series 9 mi se pare foarte interesant pentru că adaugă posibilitatea de a controla ceasul prin gesturi, cu mâna pe care îl porți. Adică dacă lovești arătătorul de degetul mare (practic faci semnul de “OK”), ceasul execută o comandă predefinită în funcție de meniul în care te afli. O altă îmbunătățire notabilă mi se pare luminozitatea crescută, care acum este variabilă între 1 nit și 2000 niți.
Apple Watch Ultra 2 integrează și el aceste noutăți, dar este conceput special pentru a fi foarte urât. Iată-l:
În concluzie, majoritatea noutăților se știau deja, poate că singurul anunț șocant a fost lansarea unui Apple Watch Ultra 2 așa de repede după prima iterație. Totuși, update-urile pe care le-a prezentat Apple, deși nu sunt spectaculoase, sunt consistente. Dacă ai iPhone 13 sau 14, cred că poți trăi și fără a face update. Însă de la iPhone 12 pare că ar cam merge un upgrade.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
În concluzie singura chestie utilă e că de acum poți folosi cablul unic cu usb-c pentru a încărca orice marcă de telefon ai avea prin casă: huawei, xiaomi, samsung, iphone 15.
În rest pe partea de camere nu văd nimic spectaculos, pe camera principală de pe 15 pro max au folosit același senzor ca pe 14 pro max. N-au prea avut chef de muncă designerii de la Apple în ultimul an.
Acțiunile pentru Action button nu se vor selecta din acel meniu,cel prezentat de tine fiind pagina principală a aplicației Shortcuts ????
Fără „????”, nu știu cum au apărut ????
Eu am înțeles că din pagina principală a aplicației Shortcuts vei selecta ce să facă Action Button.
Iată și prețurile oficiale în România. E adevărat, este mai ieftin decât era 14 anul trecut: https://www.revoblog.ro/pret-precomanda-iphone-15/