Iată o știre recentă: “Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice din Europa de Sud-Est destinată utilizatorilor casnici, lansează un nou serviciu: RentBox, primul automat din lume care permite închirierea imediată și ridicarea instant de televizoare. Durata întregului proces, de la selecția produsului, până la intrarea în posesia acestuia, este de ordinul minutelor.”
Au automatele instalate în Parklake, Bucur Obor și Militari Shopping.
Iată cum arată unul dintre ele:
Și iată cum funcționează:
- Clienții, care vor să închirieze televizorul și să intre imediat în posesia acestuia, scanează un cod QR afișat pe automatul RentBox și selectează televizorul și perioada de închiriere, care variază între 3 și 24 de luni;
- Urmează identificarea clienților la distanță și semnarea electronică a contractului, direct pe telefonul mobil. Identificarea de tip eKYC (Electronic Know Your Customer) este un proces complet automatizat, oferit de Qoobiss România, companie europeană de top în domeniul soluțiilor de verificare digitală a identității. Procesul este complet digitalizat și se realizează în câteva minute;
- După finalizarea acestor pași, televizorul poate fi ridicat pe loc din RentBox.
Dar ce nu îmi dau eu seama și ce nu scrie nici în știre este cine și de ce ar închiria un TV? Comunicatul spune de o piață potențială de 500.000 de utilizatori în România.
Când ați vrut ultima dată să închiriați un TV? Care este problema pe care o rezolvă acest serviciu. De ce ai vrea să pleci cu TV-ul în cârcă până acasă când ai livrare gratuită de la magazinele electro-it? Pe scurt: but why?!
Adică mă gândesc că poate este un motiv pentru care acest automat este primul din lume. Și nu pentru că nu s-a gândit nimeni până acum. Singurul lor răspuns este că: “Telerenta este o soluție alternativă la achiziția de echipamente electronice cu plata integrală pe loc sau în rate și se adresează tuturor celor interesați de tehnologie, dar care nu doresc sau nu își permit să facă o achiziție, și celor interesați să testeze și să utilizeze în permanență cele mai noi echipamente electronice.”
Telerenta spune că utilizatorii pot alege 60 de modele TV noi, aflate în garanție, cu diagonale de până la 215 cm, de la 5 producători de top: LG, Philips, Samsung, Sony și TCL. Costurile de închiriere pornesc de la 49,99 de lei/lună, pentru un contract flexibil de 24 de luni.
Am făcut o simulare pentru un acest TV OLED LG. Să zicem că vrei să vezi cum este viața cu un OLED mișto de 139 cm dar poate nu vrei să dai banii pe el pentru că… nu știu… te temi de burn-in. La eMAG TV-ul costă 5.787 la eMAG. Și îl poți cumpăra în rate (posibil chiar fără dobândă) pe doi ani. Dacă-l închiriezi de la Telerenta, costă 442.99 lei pe lună. Timp de doi ani te-ar costa 10.631 lei să-l ții în casă. Adică aproape dublu decât dacă l-ai cumpăra de la eMAG.
Nu înțeleg cine ar vrea să închirieze un TV de la un automat, să plece cu el în cârcă până acasă, apoi să stea cu grijă când îl urcă pe scări sau cu liftul, să stea cu grijă când îl instalează, să stea cu grijă 6-12-24 de luni cât timp îl are în custodie, să nu îl zgârie, să nu îl dărâme copilul șamd. Iar apoi să aibă și grija transportului retur.
Și apoi mă gândesc din perspectiva Telerenta. Câte din cele 60 de TV-uri pe care le vor închiria se vor întoarce ok înapoi astfel încât acestea să poată fi rulate și business-ul să fie sustenabil?
Nu știu, îmi dă cu virgulă.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Poate se extinde ideea cu închirierea și la telefoane mobile sau laptopuri, parcă am citit undeva că Emagul (și nu numai) se plânge de retururile frecvente la telefoanele premium. Deh, fiecare e curios să testeze tehnologia nou apărută, dar nu toți au resursele financiare suficiente pentru a-și schimba anual telefonul mobil, televizorul, laptopul.
Poate e pentru sesiunile de Netflix and chill. Dupa 3 luni ori o iei de nevasta si primiti televizor nou la nunta, ori iti da ea papucii si poti sa te intorci la uitat singur la Voyo pe tableta.