Cu ocazia lansării brandului Navitel pe piața din România, am intrat în una dintre mașinile pe care o folosesc pentru a cartografia întreaga Europă (similar cu ce face Google pentru aplicația de hărți). Similar și nu prea, pentru că Google face și fotografii pentru Streetview, pe când cei de la Navitel sunt interesați mai mult de drumuri și semne rutiere, pentru a le introduce în propriul sistem de navigație.
Revenind. Interiorul mașinii nu este foarte spectaculos. Mă așteptam să găsesc un panou ca în Star Trek. În schimb, singurul lucru spectaculos a fost butonul roșu care activează toate cele patru camere (trei în față și una în spate). În rest, mașina are foarte puține modificări.
Cei care se ocupă de cartografiere mi-au povestit puțin și despre acest proces. Sunt două persoane în mașină, care se plimbă timp de o lună pe traseu, apoi se întorc la birou și prelucrează datele timp de două săptămâni. Din câte spun ei, trebuie să ai nervi de oțel, pentru că mașina se plimbă cu 17 km/h. Citesc cu voce tare semnele rutiere, iar apoi, la birou, prelucrarea constă în vizionarea înregistrării și adăugarea punctelor pe hartă. Spuneau că au și un algoritm de recunoaștere care face și el o parte din muncă.
N-am avut ce face și i-am întrebat dacă a fost ceva în particular când au mers prin România. Mi-au spus că au fost foarte multe drumuri neasfaltate. Spre deosebire de Franța, de exemplu, unde aveau instrucțiuni să nu intre pe drumurile neasfaltate.
Navitel a adus în România tot portofoliul lor: sisteme de navigaţie software (pentru mobile) sau hardware, DVR-uri, tablete, dar și un gadget care combină un DVR cu navigația (Navitel RE900). După cum spuneam, au propriul sistem de navigație, la care oferă update-uri gratuite pe viață. Nu știu cine mai cumpără navigații GPS, probabil cei care călătoresc în zone fără semnal sau în țări unde roaming-ul te arde la buzunar.
Dintre dispozitivele lor mi-au atras atenția, pe lângă RE900, DVR-ul cu cameră frontală și pentru lunetă, care se montează peste oglinda retrovizoare, și o cameră mai mică, în formă de bilă, cu suport magnetic.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
As fi interesat de un review la Navitel R1000, daca ai timp si iti permit cei de la Navitel 🙂