Ghid de utilizare pentru Londra (2019)

By | September 11, 2019

Luna trecută am vizitat Londra și am avut ocazia să stau mai mult decât în prima incursiune, când am fost cu treabă. Mi se pare că în privința Londrei se aplică regula aceea cu “either you love it or you hate it”. Adică are și părți foarte bune, dar are și părți fooarte dubioase. Nu este cel mai curat și liniștit oraș. Acum depinde ce aspecte alegi să iei în considerare.

Nu știu de ce, dar mie Londra mi-a plăcut deși nu era deloc așa cum mi-o imaginam. Poate din cauza diversității, poate din cauza oamenilor. Ca oraș mi s-a părut media aritmetică dintre un oraș european și unul din Statele Unite.

ghid londra 2019

Am stat la niște prieteni, care ne-au introdus în viața londoneză din perspectiva unor insideri. În loc de impresii, m-am gândit să scriu un mic ghid împărțit pe capitole:

Mâncare și restaurante

În mod normal, când ajungi într-o țără nouă vrei să încerci mâncarea lor tradițională. În Anglia n-am ținut foarte mult să fac acest lucru, pentru că știu că bucătăria lor se bazează pe tocănițe, plăcinte cu carne șamd. Nouă ne-a făcut plăcere să încercăm cât mai mult street food. Camdem Market și Borough Market sunt de neratat dacă vreți să aveți varietate.

Camden Market

Camden Market

Camden Market

Borough Market

Borough Market

Borough Market Bao

Un lucru pe care vi-l recomand este să încercați un meniu de la un restaurant din ghidul Michellin. În Londra sunt 377 de restaurante cu stele Michelin. Avantajul unei număr atât de mare este că apare concurența, care invariabil trage prețurile în jos. Unele au meniuri accesibile, care pornesc de le 30 de lire.

Noi n-am mai avut timp de stele Michelin, dar am rămas cu două lucruri inedite în minte. O porție de “duck & waffle” la restaurantul cu același nume:

londra duck & waffle

Rața a fost ok (nu ceva spectaculos), dar de fapt restaurantul este apreciat pentru priveliște. Pentru că este la etajul 40 al unei clădiri de birouri, în apropriere de The Gerkin:

Al doilea lucru, Circolo Popolare, un restaurant cu o atmosferă foarte plăcută:

restaurant circolo popolare londra

De aici v-aș recomanda pizza (care este foarte mare), tiramisu și o porție de salsiccia ca cea din poză. Este o frigăruie cu cârnăciori și piersici la grătari, iar sub cartofi a fost un pesto foarte bun:

Ah, și dacă vreți să încercați un Full English Breakfast, prietenii noștri ne-au dus la The Breakfast Club în Angel. Foarte mișto:

Full English Breakfast

Transportul în comun

Cel mai mișto lucru din Londra mi se pare transportul în comun. Cu excepția trenului pe care l-am luat între Luton și Farringdon, nu a mai fost nevoie să pierdem timpul cumpărând niciun alt bilet. Pur și simplu merge peste tot să plătești contactless. Dai cu cardul (Revolut) la intrarea în metrou, dai cu cardul la ieșire. Sau în cazul autobuzelor, urci prin față și atingi cardul. Costă în jur de 2.40 lire o călătorie cu metroul și 1.50 lire una cu autobuzul. Nu te taxează pe loc și dacă ai mai multe curse, îți limitează costurile la cel al unui abonament de zi (8 lire sau nu mai știu cât era).

Londra transport în comun

Și apropo de ciudățenii, în Londra se traversează pe oriunde. Cineva îmi spunea că nu este interzis acest lucru, pentru că altfel la cât de mulți oameni sunt, efectiv nu ar avea loc pe trotuar.

Vremea în Londra

Nu cred că are rost să vă uitați peste prognoza meteo înainte să plecați în Londra. În cazul nostru, prognoza s-a schimbat de vreo 5-6 ori în ultimele zile înainte de plecare. Vremea în Londra se schimbă de la oră la oră și de la cartier la cartier. Sunt zone în care plouă cu găleata, apoi pășești 2 străzi mai încolo și este soare. Norii cu precipitații se mișcă destul de mult din cauza vântului. Cel mai bun sfat este să aveți mereu o umbrelă la voi (mie îmi place mai mult să car o pelerină). Și în caz că începe ploaia, v-aș recomanda să intrați într-o cafenea până se liniștește. Cu această tactică eu am reușit să “supraviețiuesc” Londrei în adidași de pânză.

Oamenii din Londra

Oamenii din Londra mi s-au părut mișto. Avem aici o combinație de englezi, români și alte naționalități. Am fost la teatru și lângă noi era un cuplu de români. Pe stradă multe persoane vorbeau română. La Five Guys ne-a servit un român, la EAT. la fel. Tipa care ne “îmbarca” în autobuzul către aeroport era româncă. Uneori te simți ca acasă. N-am avut parte de niciun conflict sau de vreo fază nasolă. Nici din partea românilor, nici din partea englezilor.

Obiective turistice

Londra a fost orașul în care am vizitat cele mai puține obiective turistice. Adică de văzut le-am văzut pe toate la exterior, dar de intrat, este o altă discuție. Nu ar fi neapărat o problemă prețul destul de mare al biletelor (20-30 lire) cât aglomerația. N-am vizitat decât London Tower și acolo ne-am petrecut cam jumătate de zi (și nu pot să zic că a fost ceva ieșit din comun de spectaculos). În rest, la London Eye era coadă mare, la Westminster Abbey la fel. Nu cred că HMS Belfast este peste USS Intrepid, așa că nu l-am văzut. Iar pentru The Shard am zis pas pentru că anul trecut am văzut One WTC. Oricum, dacă vreți să vedeți ceva obiective, să luați în calcul o durată mare de așteptare.

Londra Buckingham

 

Londra Tower Bridge

În concluzie, dacă vizitați Londra, poate vă ajută informațiile de mai sus. Eu n-aș zice nu la o vizită în Londra ori de câte ori aș avea ocazia.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: