Gaming pe un monitor ultrawide de 35″ cu 200hz – ASUS ROG PG35V

By | August 4, 2020

Am vrut să văd dacă într-adevăr există o diferență între un monitor de 60 Hz și unul cu o rată mai mare de refresh așa că m-am îndreptat către cel mai opulent monitor de gaming de care știu. ASUS ROG PG35V este un monstru ultrawide de 35″, cu timp de răspuns de 2 ms grey to grey, 200 hz cu overclocking integrat. După trei luni de gaming pe el, sunt pregătit să vă împărtășesc câteva impresii.monitor asus rog pg35v

Specificații pentru ASUS ROG PG35V

  • Display ultra-wide de 35″, rezoluție 3440 x 1440, format 21:9;
  • Panel VA cu luminozitate între 500 și 1000 de niți, cu 512 zone de LED-uri care pot fi iluminate independent;
  • Contrast între 2500:1 și 500000:1 (pe HDR);
  • Acoperire a spațiului DCI-P3 de 90% și sRGB de 120%;
  • Certificare DisplayHDR1000;
  • Timp de răspuns 2ms GTG;
  • Refresh rate până la 200 Hz;
  • Anti-glare;
  • NVIDIA G-Sync;
  • DAC ESS 9118 integrat;
  • Cooler, proiector cu Aura Sync;
  • Low blue light, flicker free;
  • Diverse presetări pentru jocuri FPS, MOBA, Racing, RTS/RPG, mod Cinema sau sRGB pentru fotografii;
  • Reglare pe înălțime între 0 și 10 cm, rotire între -35 și 35 de grade, tilt între -6 și +21 de grade;
  • Unghi de vizioanre de 178 de grade
  • Curbură 1800R;
  • Porturi: HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB 3.0 Type B, USB 3.0 Type A, jack 3.5 mm;
  • Preț: 13.500 la eMAG

 Design și construcție – dimensiuni impresionante

Cutia în care vine monitorul este enormă. Mai mare chiar decât cutia televizorului de 40 de inchi. Și nu este doar mare, este și grea. Monitorul cântărește 13.6 kg și m-a durut spatele două zile după ce l-am cărat trei etaje pe scări. Planul inițial era să-l pun pe birou, însă am renunțat rapid pentru că nu ar fi încăput. Am scos o masă extensibilă pe care în mod normal o foloseam când aveam petreceri cu 8-10 invitați. I kid you not, la 2-3 săptămâni după ce l-am pus pe masă am constatat că unul dintre picioarele cu roți ale mesei a crăpat. Așa că dacă luați în calcul un astfel de monitor, vă sfătuiesc să vă asigurați în primul rând că aveți un spațiu și un mobilier adecvat pentru el.

De ce este așa de greu? Pentru că panelul efectiv are 10 kilograme de tehnologie în spate. Pe lângă proiectorul pentru logo-ul ASUS (sau logo-ul tău), monitorul are inclusiv un cooler integrat în el, așa că din lateral arată aproape ca un televizor cu tub. Are și un stand de 3.6 kg în formă de shuriken. Standul este complet din metal și are rolul de a împiedica monitorul să se zgâlțâie în timp ce apeși frenetic pe WASD în jocuri.

Pe partea din față monitorul nu are niciun buton. Setările se fac din butoanele amplasate în spate/dreapta, foarte ușor de accesat. Toate porturile sunt orientate în jos iar pentru un wire management bun, cablurile pot fi trecute printr-o fantă din piciorul de metal al monitorului. ASUS ROG PG35V vine și cu o mască de plastic pentru acele porturi. Eu am ales să nu o mai pun pentru că am umblat destul de des la porturi și de două ori am apăsat acea mască peste mufa de power, cât s-o scoată un pic de locaș. Vă dați seama că în ambele cazuri era să leșin când am văzut că am un monitor de 13.500 de lei care nu mai vrea să pornească, nu?

Dacă ar fi să aleg ceva ce mi-a plăcut la capitolul design, aș alege ideea cu acel proiector integrat în picior. ASUS oferă în pachet și câteva șabloane, pe care ți le poți grava cu logo-ul clanului/echipei tale (sau cu semnul de $$$, depinde de cât de valoros te simți). Chiar și stock, monitorul arată foarte bine pe întuneric cu logo-ul ROG proiectat și pe birou și în partea de sus a standului.

Experiență de vizionare

Eu am montat monitorul la o distanță de aproximativ 70 de centimetri. Poate sta și mai aproape, însă asta presupune să dai din cap stânga-dreapta cum dau pisicile după laser. Formatul ultra wide și rezoluția 3440 x 1440 oferă foarte multe posibilități. De exemplu poți urmări lejer trei site-uri în paralel, cam așa:

monitor asus rog pg35v

 

Este important de menționat că monitorul este conceput să îți ofere cea mai bună experiența de vizionare din fața lui și atât. Fiind curbat, dacă stai în stânga sau în dreapta lui, imaginile se vor vedea ușor deformate. Așa se vede YouTube, Netflix și (cel mai important) revoblog.ro pe un monitor cu format 21:9:

La filmele cu format 16:9 vei vedea acele benzi negre în laterale, pe care eu recunosc că nu le-am observat decât foarte târziu, deci nu aș zice că sunt deranjante. În privința site-urilor, majoritatea se vor vedea ca în imaginea din dreapta. Totuși, când vrei să editezi text, în Word sau Google Docs, acesta se întinde pe toată suprafața monitorului. Am descoperit ulterior că monitorul este excelent și pentru sortat poze.

Două lucruri am observat diferite față de alte monitoare. Primul este că panelul nu revine atât de rapid din stand by, probabil din cauza tuturor sistemelor și tehnologiilor din spate. Al doilea lucru de care trebuie ținut cont este că monitorul are și un cooler. La început mi s-a părut ciudat să aud cooler-ul monitorului, dar apoi m-am obișnuit. Face zgomot cam cât un cooler de laptop silențios. Sau ca un hard disk extern. Pe acolo.

Cum crești rata de refresh peste 100 de Hz la monitor

Trebuie să știi că dacă vrei să ai rată de refresh peste 100 de Hz, cablul HDMI nu este de ajuns. Trebuie să folosești un cablu DisplayPort versiunea 1.4 cel puțin. Aceste cabluri sunt deja în pachet, însă laptopul meu are miniDP, așa că am cumpărat și un astfel de cablu. Apoi în NVIDIA Control Panel, la Display > Change Resolution ar trebui să poți selecta și Refresh rate, ca mai jos:

monitor asus rog pg35v 180hzRata maximă de refresh de 200 Hz se activează din meniul monitorului și apoi va avea nevoie de un reboot:

Și dacă tot suntem aici, să activăm și G-Sync:

Experiența de gaming cu G-Sync și monitor peste 144 Hz

Eu am luat-o progresiv. Mai întâi am trecut de la 60 Hz la 100 Hz și aici mi s-a părut cea mai evidentă diferență. Parcă simți că ești un pic mai precis, dar atât cât să zici “Oare chiar joc mai bine? Sau este doar placebo?”.  Apoi l-am trecut pe 144 Hz și în final l-am lăsat la 180 Hz, că nu am vrut să-l țin neapărat tot timpul overclocked la 200 Hz. Poate și din cauză că îmi creștea skill-ul și avem memoria musculară mai bine antrenată pe măsură ce jucam, dar am început să joc mai bine C.S:GO. A crescut headshot percentage-ul, mai multe runde ca MVP, au crescut și kill-urile din flick-uri, tracking-ul țintei mai bun și am avut mai multe runde în care am făcut diferența de unul singur. Chestii de genul:

În caz ca nu aveți chef să vă uitați la cele două minute, aceasta este faza mea preferată:

Acum mi-e frică de momentul în care va trebui să renunț la el și va trebui să revin pe 60 Hz. Cred că atunci se va simți cel mai drastic diferența. Și dacă se va simți așa cum mă aștept eu să se simtă, probabil că voi cumpăra un monitor nou de 144 Hz.

V-am mai spus că arată foarte tare și când este întuneric în cameră, nu? Vă mai spun o dată.

Concluzie ASUS ROG PG35V

În concluzie, aș spune că monitorul ASUS ROG PG35V se adresează gamerilor hardcore. Eu sunt convins că rata mare de refresh face diferența în jocuri și știu că voi avea probleme când voi trece din nou pe 60 Hz. Dacă dispuneți de bugetul, hardware-ul, spațiul și de mobilierul necesar, vi-l recomand cu dragă inimă. Nu am reușit să-i găsesc nicio hibă pe parcursul funcționării și a fost o plăcere să-l folosesc și să îmi anihilez inamicii în Counter-Strike GO. Este un fel de Ferrari al monitoarelor de gaming.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: