Am avut pentru cinci zile Galaxy Z Fold2. Puțin pentru un review complet dar destul pentru a prezenta aici câteva impresii. Așa că după ce l-am întors pe toate părțile (pun intended), am filmat un clip video:
Pentru cei cărora le place mai mult textul, o să scriu mai jos cum mi s-a părut.
Curiozități pe partea de design
Eu sunt fascinat de design-ul acestui telefon, pe care îl consider o dovadă de inginerie de înaltă clasă. Așa că o să încep cu prezentarea exterioară.
În primul rând este greoi. În mână se simte ca și cum ai ține două telefoane, dar în buzunar nu mi se pare că atârnă cu mult mai greu decât un alt telefon. Mecanismul de pliere pare foarte solid și precis. Nu cred că va avea vreodată probleme cu balamaua respectivă, atât timp cât oamenii nu îl vor folosi pe post de portofel.
De data aceasta vine cu un sticker care te anunță că telefonul are niște folii pe care nu ar trebui să le dezlipești, că nu este rezistent la apă și că nu ar fi bine să-l ții în preajma magneților. Probabil balamaua este influențată de acest lucru.
Display-uri
La interior display-ul are o mică denivelare. Eu m-am obișnuit repede cu ea și nu cred că reprezintă un impediment. Odată ce te obișnuiești cu ea, nu mai este așa evidentă. Mai ciudat este că display-ul interior are o folie un pic cauciucată pe deasupra. Se simte diferit la mână față de un display clasic de sticlă. Te obișnuiești însă și cu asta.
Display-ul intern este superb odată ce-l deschizi. Per total l-am folosit mult mai mult în modul “unfolded” decât “folded”. Punch hole-ul camerei nu mai este așa de strident ca la primul Fold, care avea acel notch. Chiar este o plăcere să citești un articol pe acel display. Sau să vezi un film. Sau să stai pe Instagram. Sau să orice.
Display-ul exterior este îngust, lunguieț, dar de ajuns de lat încât să nu am probleme la tastare. Un lucru pe care nu-l conștientizezi imediat este că atunci când pui telefonul în modul “laptop”, el va sta pe masă cu display-ul extern în jos. Și acesta are o folie de protecție (normală de data aceasta), dar poate nu ar fi o idee bună să îl pui pe o masă unde se mai strânge nisip (de exemplu una din exterior).
Experiența de utilizare
Ce mi s-a părut mie foarte mișto este că practic ai două homescreen-uri diferite la dispoziție. Cel mic de la display-ul interior și cel mare de la display-ul interior. Așadar îți poți seta aplicații, scurtături și widget-uri diferite pe display-ul extern și pe cel intern. Poate pe cel extern vrei neapărat shortcut-ul de telefon, iar pe cel interior nu ar avea rost. Eu în interior mi-am ținut una dintre paginile de homescreen ocupată cu calendarul, alta cu Evernote și pe cea principală cu diverse aplicații.
Apropo de aplicații, din meniul telefonului poți personaliza comportamentul fiecărei aplicații atunci când pliezi telefonul sau când îl deschizi. De exemplu dacă vrei ca Netflix să continue pe display-ul mic (oficial i se spune Cover Screen) sau pur și simplu să se oprească atunci când îl pliezi. Poate la Netflix n-are rost să faci acest lucru, dar la Chrome are sens. Începi să citești un articol pe display-ul mare și apoi urci în metrou, trebuie să ții telefonul cu o singură mână, așa că vei continua pe display-ul mic.
Tastatura de la Samsung este împărțită și ea pentru a fi mai comod de tastat cu două mâini. Am instalat și Gboard, dar aceea se afișează pe toată jumătatea de jos a telefonului.
Pe tot parcursul celor cinci zile de utilizare, experiența a fost foarte plăcută. Fără glitch-uri sau probleme generate de aplicații care nu ar ști să interpreteze corect rezoluțiile telefonului.
Camere foto
Aici este adevărata șmecherie cu cele două display-uri. Eu unul mă declar încântat de ideea că Z Fold2 îți oferă posibilitatea de a-ți face un selfie cu camera principală și de a te vedea în timp ce-l faci. Camerele frontale întotdeauna au fost mai slabe, e păcat să nu folosești la potențial maxim camera principală, chiar și pentru un selfie.
La fel de bine, în cazul în care le faci tu altor persoane fotografii, poți alege ca pe display-ul mic să le fie afișat și lor cadrul sau nu. Astfel pot vedea și prietenii cum îi încadrezi și eventual îți pot da indicații de genul “lasă telefonul mai jos, că îmi tai jumătate de frunte”.
Așa cum era de așteptat, sistemul de camere este foarte bun. Nu-i cu mult diferit față de Note20. Camera wide și cea ultra-wide sunt la fel. Doar cea de zoom este diferită. La Note20 este de 64 MP cu 3x hybrid zoom, în timp ce la Z Fold2 este de 12 MP cu 2x zoom optic. Fotografiile și filmările ies la fel de bune la ambele telefoane.
Cât ține bateria la Z Fold2?
Greu de dat un verdict aici. Eu am obținut vreo 3 zile de autonomie cu 4 ore și jumătate de utilizare a ecranului dar nu știu exact cât din acest timp a stat aprins display-ul mare și cât timp a stat cel mic. Bănuiesc că utilizarea a fost 50-50%. Telefonul nu arată defalcat și din această cauză cred că valorile pot fluctua foarte mult. Probabil că dacă folosești doar display-ul mic te ține vreo săptămână.
Concluzie?
Galaxy Z Fold2 este o demonstrație bună de tehnologie de ultimă oră. E o plăcere să-l folosești și cred că foldable-urile se vor duce spre mainstream. Mie mi se pare un telefon excelent de business pentru că display-ul îți permite să vezi mai ușor raporate, spreadsheet-uri, prezentări șamd. Sau dacă ești nevoit să călătorești mult, vei aprecia acel display mare în avion, tren sau pe bancheta din spate a mașinii. Cum spuneam și în video, este perfect pentru cineva care are nevoie de un display mai mare decât cel al telefonului, dar care nu s-ar căra cu un laptop după el. Da, vine cu un preț pe măsură, dar asta este, plătești dacă vrei tehnologie de ultimă generație. Îl găsiți la eMAG, PC Garage, Altex sau Orange.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.