De la începutul anului simt că am început să folosesc din ce în ce mai mult AI-ul decât search-ul. Și culmea este că din toate lucrurile utile și complicate pe care le face, eu tot pentru search îl folosesc.
Și as zice că nu-i atât meritul AI-ului că face o treabă mai bună, cât vina search-ului, lui Google practic, pentru că face o treabă din ce în ce mai proastă. V-am mai spus asta. În momentul în care Google miroase că s-ar putea lega chiar și de un singur cuvânt din căutarea ta pentru a-ți servi reclame, deja nu te mai poți baza pe rezultatele lui. Ba chiar mai mult, Google îți îngreunează accesul la rezultate. Îți pune mai întâi niște tile-uri cu produse conexe de vânzare, apoi vechile link-uri sponsorizate, alteori și al doilea rând de coloane și apoi alte link-uri plătite. Acesta este scopul principal al motorului de căutare al lui Google în momentul de față. Nu să îți ofere un rezultat, ci să îți servească reclame în primul rând.
Mai nasol este că nici măcar în cazul în care nu are ce să-ți vândă, Google tot nu mai este în stare să livreze un rezultat util. Să luăm de exemplu o curiozitate recentă de-a mea. Am vrut să aflu dacă Drake a cântat vreodată la Super Bowl. Am pus această întrebare pe Google: “did drake ever perform at super bowl”. Care a fost primul răspuns al lui Google?
Că Drake nu a fost prezent în New Orleans în timpul ultimului Super Bowl.
Mă scuzați, dar Google se bătea cu cărămida în piept acum 10 ani că știe să înțeleagă context. Îmi vine greu să cred că nu a înțeles exact ce îl căutam. Dar din motive neelucidate, a ales să nu-mi dea un răspuns concret. De ce? Nu știu. Presupunerea mea este că pentru că nu-i pasă. Cred că dacă nu are ce să vândă de pe urma acelei căutări, nu-și bate capul.
La polul opus… l-am întrebat pe ChatGPT același lucru. Ce credeți, mi-a rezolvat rapid curiozitatea?
QED. Drake e ultimul fraier și n-a cântat niciodată la Super Bowl. Atât de simplu era. Asta era tot ce aveam nevoie.
Uneori obții rezultate mai bune punând întrebarea pe Gemini în loc de Google Search, deși sunt produsul aceleiași companii, iar Search-ul are zeci de ani de rafinări ale algoritmului în spate.
D-asta zic. Am ajuns să folosesc AI-ul, dar nu neapărat datorită inteligenței lui, ci din cauza îndobitocirii search-ului.
Nu susțin că Google ar trebui să-ți ofere rezultatele pe gratis. E dreptul lor să-și monetizeze munca, dar în momentul în care doar monetizează și nu mai oferă rezultatul, it defeats its own purpose, vorba francezilor.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Idem și la mine.
Pentru mine, Google a devenit un fel de Yahoo. Ce bun era o dată, dar nu mai funcționează în prezent. Nu în formatul actual.
Pentru chestii mai serioase, în care am nevoie de detalii suplimentare, dar concise apelez la Chat GPT. Culege date de pe mai multe site-uri și concluzionează singur. Bine, aici pierd site-urile care oferă informația în sine, nu mai ajungi pe site-ul lor… Dau click să citesc mai mult abia atunci când simt că ceva nu se leagă la tot ce a rezumat Chat.
Pentru un timp am încercat Bing Chat, noul Copilot, dar, deși folosește tot infrastructura Chat GPT și cu un boost al motorului de căutare Bing, rezultatele erau dezamăgitoare. Am renunțat definitiv la varianta de search Copilot în momentul în care l-am întrebat care sunt meciurile de seară din Liga Campionilor și mi-a aberat total, dându-mi un Steaua – Dinamo ca meci de referință în Ligă. Vise umede de la Bing. :))