Primul televizor color al familiei a fost Philips. De atunci și până acum, cu o singură excepție, am avut numai TV-uri Philips. Iar experiența plăcută pe care am căpătat-o prin intermediul TV-urilor a transformat Philips în unul dintre brandurile mele de suflet.
Recunosc că filozofia lor orientată spre conservatorism mă enervează uneori chiar și pe mine. Nu sunt printre primii care adoptă o tehnologie nouă. Însă când Philips implementează ceva, nu o face doar de dragul marketingului. Iar un exemplu bun este tehnologia Ambilight, despre care vom vorbi în continuare.
Miercuri seară, într-o atmosferă relaxantă, am avut ocazia să revedem filmul The Dark Knight Rises (din păcate doar Full HD) și să testăm Ambilight mai bine de două ore pe noul TV Philips PFL9708. Este recent lansat în România și deocamdată nu sunt expuse decât două bucăți, una dintre ele chiar în magazinul Altex din Promenada. Mai întăi să vă spun câteva repere despre el și apoi vă povestesc despre experiență:
- Diagonală de 165cm (cel mai mic din gama 4K !!!), rezoluție: 3840x2160p
- WiFi Miracast – poți afișa ce faci pe un smartphone sau tabletă direct pe ecranul televizorului.
- Telecomanda are giroscop și un buton pe mijloc care dacă este ținut apăsat, o transformă într-un controller de genul celui de la Wii. Pe spate are tastatură QWERTY. Din toate pe care le-am ținut în mână până acum, aceasta mi s-a părut excelentă.
- TV-ul se poate transforma în server și poate emite pentru un client (alt TV Philips) din altă cameră.
- Sunet din nou excelent. Pe tot parcursul filmului am încercat să-mi dau seama dacă sunetul venea de la un sistem 5.1 sau de la TV. A fost de la TV.
- Conectică: 4 porturi HDMI, 3 USB, Wifi, Ethernet și poate citi orice codec video sau audio.
- Ramă foarte subțire, spre deosebire de vechea abordare Philips Ambilight, care avea rama mai groasă, semi-transparentă, cu leduri integrate.
- Televizorul are totul salvat în Cloud. Asta poate fi cu dus și întors. Unii pot fi dezamăgiți de viteza de comutare prin meniuri, însă eu aș aprecia faptul că update-urile de firmware vin automat, prin Wifi, ca la un telefon cu Android.
- Perfect Motion Rate de 900Hz. Cu cât rata de împrospătare este mai mare, cu atât imaginea este mai fluidă și tranzițiile se fac mai fin. Cadrele cheie dintr-un film sunt dopate cu cadre intermediare/de tranziție pentru a conferi această fluiditate. De regulă am văzut 100-200Hz la majoritatea televizoarelor. 900Hz … wow!
Ambilight funcționează în felul următor:
În spatele televizorului este o bandă de leduri care prin PWM (Pulse Width Modulation) generează orice culoare amestecându-le pe cele de bază: roșu, verde, albstru. Televizorul trebuie plasat undeva la 20 de cm de perete iar lumina care se împrăștie dă impresia că ecranul televizorului este mai mare cu 5-7cm. Aceasta are rolul de a odihni ochii. Eu întotdeauna las o lampă de veghe aprinsă când mă uit la un film, tocmai din această cauză. Am surprins în acest video exact momentul în care cineva a oprit Ambilight:
[youtube=http://youtu.be/qHHb_H3_5Rk]
Nu mi s-a părut că luminile de pe pereți îți distrag atenția de la film. Nu mi-a plăcut că uneori fundalul era luminat deși în scena din film era întuneric. Lucrul acesta se poate rezolva însă. La prezentare, Ambilight a fost setat la nivelul maxim de dinamicitate pentru a obține un efect mai jucăuș. Se poate ajusta fin între 0 și 100% sau se poate lăsa pe modul static. Ambilight ia în calcul chiar și culoarea peretelui. Dacă ai încerca să luminezi cu galben un perete albastru, ai obține o lumină verde. Însă acest lucru se poate rezolva:
Per ansamblu, tehnologia a funcționat exact așa cum mă așteptam: foarte bine. Nu observ decât o singură hibă în România. Există foarte mult mobilier cu loc liber pentru TV. Presupun că senzația nu ar fi aceeași dacă lumina ar fi îngrădită de o bucată de neagră de pal. Problemele astea pot exista însă în cazul unei diagonale de 81cm (cel mai mic TV cu ambilight). În cazul unuia de 165, nu cred că se gândește cineva să-l integreze în mobilier.
Ah, și dacă Ambilight-ul de la televizor nu este de ajuns, Philips a lansat și un sistem de becuri inteligente – Philips + Hue. Acestea se conectează la router printr-un bridge și sunt controlate cu ajutorul unei aplicații pe iOS. Partea cea mai frumoasă? Pot fi setate să lucreze în tandem cu Ambilight-ul televizorului.
Ca să concluzionez, tehnologia Ambilight poate fi descrisă printr-o frază simplă: “Sense and Simplicity“. Dacă mai vreți lămuriri suplimentare, urmăriți canalul meu de youtube, am mai postat două filmulețe mai viu colorate.
În încheiere aș vrea să-i mulțumesc lui Dan pentru invitație și să vă îndemn să-i urmăriți blogul pentru că în curând va avea un concurs unde puteți câștiga un Starter Pack Philips + Hue.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.