Anul trecut am zis că “hai să așteptăm să vedem ce se întâmplă” și n-am făcut trecerea de la Enel la Hidroelectrica. Plus că aveam un abonament cu un preț ok per kW, care se apropria de cel al Hidroelectrica. Plus că la Hidroelectrica era situația incertă cu facturile, care nu prea ajungeau la clienți. Nu merita deci bătaia de cap la momentul respectiv.
Doar că a trecut un an și Hidroelectrica are în continuare prețuri mai mici. Ba chiar și mai mici.
Mă uitam acum pe oferta lor pentru clienți persoane fizice. Hidroelectrica vinde cu 0.280 lei/kWh.
UPDATE: Cancel that! Prețurile sunt mai mici, dar nu extraordinar mai mici. Acel preț de 0.280 lei per kWh este doar pentru energia activă. Se mai adaugă diverse taxe care în final aduc prețul doar puțin sub Enel.
Iată și tabelul cu prețul final. Acesta este undeva la 0.68 lei kWh, însă avantajul este că nu crește așa de mult ca la Enel dacă depășești 100 kWh lunar.
Enel în schimb …
Doar de două ori mai scump dacă consumi până în 100 kWh. Dacă ai consum mai mare de 100 kWh, prețul e triplu. Dacă treci de 255 kWh, prețul este de aproape 5 ori mai mare. Enel pare cumva blocat prin martie 2021 cu prețurile.
Alte servicii nu-mi trebuie de la Enel. Site-ul lor mă enervează de fiecare dată când trebuie să mă loghez să transmit indexul sau să descarc o factură. La call center erau foarte aroganți până să se liberalizeze piața.
Deci având în vedere că oricum nu sunt un fan al celor de la Enel, întreb și eu. Există vreun motiv pentru care să nu trec de la Enel la Hidroelectrica?
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Da, Hidroelectrica are probleme cu facturile, dar îți poți pune bani într-un portofel virtual in fiecare luna și plătești când îți vine factura. In rest nu ai alte motive sa nu faci trecerea, momentan 🙂
Niciunul. Precum spune și stimabilul de mai sus, uneori au lag la facturare, dar nu văd asta o problemă reală.
Eu n-am primit nici o factura din dec 2022 (de cand am trecut la ei), dar nu e problema. Banii i-am pus lunar intrun Flexidepozit si genereaza dobanda 🙂
Nu exista. Iti faci cont si la distribuitorul de energie din zona ta si o sa ai totul in control.
vezi ca nu prea stii ce spui. compari mere cu pere. La pretul ala de 0.28 se aduga niste chestii si ajungi la pretul plafonat la toata lumea adica circa 0,8. E plafonat la fel la toti furnizorii inclusiv Enel, Electrica,CEZ, EON etc. Daca ai fi cinstit, ai spune ca Hidroelectrica e netransparenta cand iti prezinta problema doar pe jumatate. Macar nu mai plimibi si tu dezinformarea catre altii
Wow, ești la primul comentariu aici și deja încerci să mă faci prost și să spui că mint. Felicitări, ești foarte inteligent! Și sigur nu pari paranoic când la prima citire a unui text ți se pare că cineva încearcă să te mintă sau să dezinformeze.
Spui de transparență și de “niște chestii” pe care le adaugă Hidroelectrica, dar nu spui care sunt acele chestii. De asemenea, vorbești despre transparență în aceeași propoziție cu “furnizori de utilități”. E amuzant.
În mod normal ți-aș fi respins direct comentariul arogant. Am zis să ți-l las ca să nu cazi și mai tare în paranoia. Dacă vrei să continui aici, schimbă-ți tonul vocii și vino cu comentarii constructive. Altfel, caută să-ți dau cu părerea în altă parte.
Nu văd nici o problemă. Chiar dacă îți trimit 3 facturi odată, totalul probabil va fi la fel sau poate chiar mai mic decât o factură de la enel.
Eu am renunțat anul trecut la Enel când mi-au trimis noul contract, iar prețul era de ~3 ori mai mare.
Hidroelectrica încă nu au ajuns cu facturile la zi, cel puțin în cazul meu, dar sunt cu 2-3 facturi în urmă ceea ce nu este o problemă din punctul meu de vedere.
Singura posibilă problemă din punctul meu de vedere este cea cu trimisul index-ului, mergi pe site la ei, te autentifici folosind cnp-ul, ei trimit un link pe e-mail și folosind acel link poți trimite index-ul. Dar din câte am citit pe net, vor lansa o aplicație “în curând”.
“Este extrem de complicat sa schimbi furnizorul de energie electrica: iti trebuie dosarul cu sina, actul de cumparare a casei, dosarul de racordare, certificatele de nastere ale proprietarilor, certificatul de casatorie/divort, acord de la asociatia de proprietari, poze cu panoul electric din casa, si bineinteles declaratie pe proprie raspundere ca nu te vei mai intoarce in vecii vecilor-amin la fostul furnizor.”
Acesta este in pamflet, in realitate iti trebuie doar o poza a buletinului, ultima factura de la furnizorul actual si 10minute din timpul tau
Dar apropo, un email pe care să se poată face portarea/contractul nou nu au și ei? Că interfața aia a lor îmi dă eroarea când încarc factura și nu știu cum aș putea să finalizez procedura altfel.
Incarca factura in format pdf, altfel nu o incarca. Daca ai factura de la Enel doar in format fizic intra si descarca de aici: https://my.enel.ro/cd/copie-factura
Imi pare rau pentru ca tonul meu a fost deranjant. Ai dreptate. Insa nu ai dreptate deloc pe fond. Incearca sa intelegi ce am spus nu cum am spus. Uite cateva detalii – pretul este plafonat prin lege la toti furnizorii. Tabelul pus de tine de la Enel este de fapt valabil pentru toti – daca consumi pana la 100kWh ai pretul de 0.68 lei/kWh, daca ai pana in 300 e urmatorul prag de 0.8 si peste 300 celalalt prag, de 1.3 lei/kwh. Insa acel 0.8 lei/kWh (peste 90% din clientii din Romania consuma sub 300 de KWh/luna deci acesta este pretul maxim pe care il platestc) include nu doar pretul energiei (acel 0.28 pe cere ti-l arata Hidroelectrica) ci si taxele de transport, distributie, injectie in retea. Daca Hidroelectrica ar arata asta ar fi tot la circa 0.8, deci fix ca ceilalti. Deci concluzia este – daca consumi sub 300kWh, cam ca toata lumea, nu ai motivul pret ca sa treci de la orice furnizor ai avea acum, la Hidroelectrica, pentru ca nu castigi nimic. Altfel, cu tot respectul, ai facut un articol nedocumentat si care compara lucruri diferite, dar asta nu scuza faptul ca am fost eu agresiv ca ton. Ai dreptate, dar nu si pe fond.
Nu-ti arata pretul final pentru ca acesta difera in functie de zona, diferiti distribuitori au rate diferite, asa ca iti arata doar pretul lor. La mine pretul final Hidro ajunge la 0,68 cu taxe. Indiferent de consum, praguri, etc.
Hai să trecem peste începutul prost. Mulțumesc pentru atenționare, ai dreptate și o să modific articolul.
Din păcate articolul a ieșit așa pentru că site-ul Hidroelectrica este cam … laconic, ca să fiu politicos. Eram în faza de research, nu s-a dorit a fi decât un articol care pune o întrebare (legitimă). Nu aveam cum să văd un contract sau o factură de la ei. Am recitit pagina respectivă, am văzut link-ul cu oferta și am descărcat acel pdf.
Ce am văzut eu inițial este doar prețul pentru energia activă. Am descărcat o ofertă și se mai adaugă acolo și prețul pentru transport, serviciu de sistem, distribuție șamd. Tot este mai ieftin decât la Enel, dar marginal mai ieftin.
Țin să te contrazic aici.
Diferența între Hidroelectrica și ceilalți este că la Hidroelectrica ai cel mai mic preț per kWh energie activă – 0.28xxx lei. La acest preț se adaugă celelalte componente (transport, distribuție, cogenerare, certificate verzi, etc), iar în total ajunge la un preț de ~ 0.72 facturat (total factura / nr de kWh consumați).
Hidroelectrica aparent are cel mai transparent sistem de ofertare unde vezi exact prețul plătit inclusiv împărțit pe componente. Mai multe detalii găsești aici:
https://www.hidroelectrica.ro/article/978b5449-841c-8d34-2548-8ea9d20735f9
si aici (vezi ultima pagină): https://cdn.hidroelectrica.ro/cdn/furnizare/2023/iulie/07_07/oferta_client_casnic.pdf
În exemplu prezentat în articol, Enel te agață cu faptul că plătești 0.68 lei / kWh sau 0.80 lei / kWh sau 1.30 lei / kWh – prețuri plafonate în funcție de consumul pe care-l ai, dar nu spune că prețul pe kWh energie activă este de ~0.80 lei. Și aici apare problema: dacă mâine ciumpalacu decide că plafonarea prețului energiei trebuie să dispară, automat la următoarea factură pe care o primește un client Enel, prețul plătit este cel neplafonat (~1.30 lei * nr kWh consumați).
Pe când la Hidroelectrica vei plăti același preț, deoarece ei plafonează prețul doar pentru cei care consumă sub 100 kWh (de la ~ 0.72 lei / kWh la 0.68 lei / kWh)
Ceea ce nu găsesc la Enel pe site este exact prețul pentru kWh energie activă, adică ala care contează, restul componentelor au același preț.
Poți folosi comparatorul de la ANRE să vezi prețurile pe fiecare componentă în parte:
https://anre.ro/comparator-energie-electrica/
Uite și aici o comparație între Hidroelectrica și Enel:
https://ibb.co/YyYpftG
La Hidro,aim 0.73 indiferent de consum si neplafonat si in plus nu-i mai ingrasi pe cei de la ceilalti furnizori ,care mentin preturi ridicate pentru a suge cat se poate de la statul român și implicit de la noi.
@Sergiu – nu e chiar asa. Pretul plafonat la max 0.68 sau max 0.8 (vorbim de transele in care sunt imensa majoritate a clientilor) include acele tarife – de altfel daca dai click pe link-ul de pe site-ul Hidroelectrica gasesti un tabel in care sunt afisate toate aceste componente de pret (eu am mentionat in comment doar cateva), precum si pretul final. Deci se poate. Ce zic eu este ca premisa articolului este gresita – se compara o componenta de pret cu pretul final si se trage o concluzie, evident gresita.
Nu te-am contrazis. Doar ti-am explicat ca pretul meu final la Hidro este 0,68, si ca este acelasi indiferent de plafoane. In perioadele reci trec frecvent de 1000 de kv lunar – incalzire pe curent. La Enel as fi ajuns aproape de x2 ca pret.
Este mai ieftin și atit
Aici ai încercat? https://anre.ro/comparator-energie-electrica/
@emilian in conditiile de preturi plafonate, pretul pentru energia activa, pretul platit. De client nu cel de cumparare, este la toti aprox cel de la hidro electrica, cam atat ramane dupa ce scazi acele componente de transport etc. Daca te referi la pretul la care furnizorii gen Electrica, Enel, Eon, Cez, Digi cumpara energia de la producatori pentru a o vinde catre clienti, s-ar putea sa fie in jur de 0,8, cat spui tu, in perioada asta. Cea mai mare parte a energiei electrice produse in Romania – 80% – e produsa de firmele de stat, Nuclearelectrica, Hidroelectri, centralele pe carbune si gaz etc. Ceea ce naste intrebarea – de ce Hidroelectrica vinde celorlalti furnizori care au clienti casnici cu milioanele la pretul de 0,8 (in trecut a vandut si cu 3-4), iar clientilor casnici proprii cu 0.28. Pe toti nu poate sa ii ia pt ca nu produce atat de multa energie si mai are si clienti industriali. Profiturile alea imense la Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc se fac pana de fapt pe spinarile unor milioane de clienti casnici. Si ni se arunca praf in ochi cu cateva sute de mii care platesc mai putin, in timp ce luam pielea de pe marea majoritate, si dam vina pe alti furnizori cand de fapt producatorii fac profiturile. Sigur, putem spune ca unii comentatori de mai devreme – pretul e mai mic, nu ma intereseaza altceva, eu m-am scos, restul nu au decat sa crape. E o optiune personala. Insa o piata nu functioneaza asa si intrebarea normala este cat de sustenabil este, ce s-ar intampla daca toti ar face asa. Pentru castigul catorva pe termen scurt, pierdem toti pe termen lung. Dar praful in ochi ca sa ascundem ca pierdem toti ceilalti eu nu pot sa il inghit, in timp ce unii fac bani grei
Un motiv, poate și singurul, pentru că într-adevăr au prețul cel mai mic: am 3 locuri de consum pe care le păstoresc, al meu și al părinților/socrilor (mai greu cu digitalizarea). Pe 2 dintre ele mi s-au greșit facturile impunând sume în plus: pe una 90, pe alta 40. Din februarie, de când mi s-au transmis, incerc sa am un răspuns de la ei cu privire la acele sume. Nu am reușit. Am scris la ANRE și nici cu ei nu am făcut nimic. In schimb mi-au transmis că îmi taie curentul daca nu le plătesc, și le-am platit. Mă gândesc să mă mut pentru că dacă îmi mai greșesc facturi nu voi avea ce face decât să le plătesc și atunci nu mai contează prețul mic, cel puțin acum cât e plafonat.
Din ce bani se plateste diferenta dintre pretul furnizorului si pretul plafonat ? de ce as ramane un abonat indiferent la un furnizor “smecher” ?
@Florin Dan, cu parere de rau iti spun, nu ai inteles cine sunt smecherii si arunci cuvantul in necunostinta de cauza. Daca nu crezi ce am scris eu in comentariul de mai devreme, intra aici https://opcom.ro/acasa/ro#url si daca tu gasesti un argument ca furnizorii fac pretul pe piata, nu producatorii de stat, te rog sa ma luminezi si pe mine.
Intra pe oricare dintre pietele d eenergie de pe OPCOM si vezi ce reiese
@Florin Dan, cu parere de rau iti spun, nu ai inteles cine sunt smecherii si arunci cuvantul in necunostinta de cauza. Daca nu crezi ce am scris eu in comentariul de mai devreme, intra aici https://opcom.ro/acasa/ro#url vezi care este pretul pe piata energiei si daca tu gasesti un argument ca furnizorii fac pretul si beneficiaza de el, si nu producatorii de stat, te rog sa ma luminezi si pe mine.
Intra pe oricare dintre pietele d eenergie de pe OPCOM si vezi ce reiese
Am contract cu Hidro din februarie 2021 și au fost cei mai ieftini. I-am promovat la toți cunoscuții și chiar când au avut perioada în care nu au trimis facturi aceasta “problema” a lor a fost de fapt un lucru bun pentru clientul final ținând cont de faptul ca tu te-ai folosit de produs, dar ai plătit mai incolo. Nu ma interesează sa am aplicatie sau abonament cum au cei de la enel eu vreau energie electrica ieftina. Din experienta mea recomand la hidro sa plătești fix cat scrie pe factura și sa plătești prin transfer bancar cu toate datele trecute.
La e-on am platit pe decembrie 1,3 RON/kw × 928 kw ,la hidroelectrica as fi platit 0,68 RON/kw × 928 kw deci o diferenta de 0,62 RON /kw ,adica DUBLU !
Pe scurt, la hidroelectrica dacă consumi peste 300kw pe luna cat e prețul pe kw? Rog un răspuns de la cineva care e în situația aceasta fără link-uri și tabele, un client hidroelectrica in 2024.
Am trecut de la Enel la Hidroelectrica,acum doi ani cred,platesc la fel de mult,si mai nou imi trimite o factura in care apare un sold ,pe care il achitasem! Trebuie sa ma duc personal la sediul lor,cu chitantele sa ma lamuresc! Am impresia ca anul trecut am mai platit o factura de doua ori! La Enel nu am patit asa ceva! Am incercat prin telefon ,dar nu m am lamurit!Sper sa nu mi para rau ca m am transferat!