Vodafone a anunţat astăzi că a făcut tranziţia de la Supernet la GigaNetwork şi că evoluează spre o companie de tehnologie. Iar ca primă demonstraţie, a dotat Salvamont România cu nişte drone ce folosesc tehnologie de ultimă generaţie pentru căutarea şi salvarea munţomanilor. Una dintre soluţii este atât de nouă, încât doar 5 ţări din lume o au, iar Salvamont România este singura entitate care are licenţă pentru folosirea ei la nivelul unei ţări întregi.
Cum funcţionează dronele conectate la GigaNetwork?
Sunt două tipuri de drone. Primele sunt din cele mici, care sunt de fapt nişte drone de patrulare, dotate cu camere de termoviziune. Aceste drone patrulează autonom, fac sute de poze şi le trimit la un sistem central. Sistemul respectiv foloseşte o aplicaţie bazată pe AI pentru a face predicţii cu privire la traseul unui turist care s-a pierdut pe munte. Ştie astfel în ce direcţii ar fi putut s-o ia, bazându-se pe recunoaşterea formelor de relief şi poate detecta omul inclusiv în zone împădurite, însă fără vegetație densă. Pentru ca totul să funcţioneze cât mai eficient, ar fi util ca turistul să aibă aplicaţia Salvamont şi să dea un start la tracking înainte să pornească la drum.
Am încercat să fac o poză la ecranul cu termoviziune, dar era cam soare, aşa că nu se vede cine-ştie-ce:
Şeful Salvamont România spunea că software-ul folosit este de la o firmă din Polonia. Sunt doar 5 alte ţări care au implementat acest software pentru salvare, iar Salvamont România sunt singurii care în parteneriat cu Vodafone au cumpărat o licenţă pentru întreaga ţără. Celelalte ţări au licenţă doar pentru anumite zone geografice, nu pentru toată ţara. În momentul de făţă 12 judeţe au deja dronele şi alte 3-4 au bugetul alocat şi urmează să le cumpere. Urmează şi restul.
Cea de-a doua dronă folosită este mult mai heavy duty şi este “legată” cu cablu la un punct fix pentru alimentare şi conexiune la GigaNetwork FIBRĂ. Scopul ei este să se ridice în aer (la aprox 25 de metri) şi să se conecteze prin satelit la cel mai apropiat turn radio, pentru a furniza semnal (inclusiv 5G), în zona în care se presupune că a ajuns turistul. Astfel, acesta va avea semnal pentru a ţine legătura cu salvamontiştii până la recuperarea lui. Sau, eventual, să se uite la un film pe Netflix până ajung 🙂
Iată drona:
Drona respectivă este legată de cablu de un grup electrogen care poate fi transportat cu ATV-ul. Aşadar, vorbim despre o autonomie de minim 12 ore. Eventual chiar 16-20 ore, dacă pe lângă ce este în rezervorul generatorului, “echipajul” mai are şi alte canistre cu combustibil.
Iată cum arată tot sistemul:
Supernet devine GigaNetwork
După cum spuneam la început, Vodafone a trecut de la Supernet la GigaNetwork, în variantele GigaNetwork 5G şi GigaNetwork FIBRĂ. Rebrandingul vine şi în urma recunoaşterii din partea auditorului german umlaut. V-am spus despre reţeaua fixă în 2021, iar în martie 2022 le-a acordat certificarea “Best in test” pentru rețeaua mobilă.
Aşadar, obişnuiţi-vă cu acest nume, pentru că de acum încolo îl veţi vedea peste tot. Iată şi spotul pentru TV:
Foarte tare ideea cu dronele. Scurtează mult timpul de intervenţie şi în final, ce contează cel mai mult, salvează vieţi. Exemplul clasic de tehnologie care lucrează în folosul omului.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.