De la 1 iulie 2015 TVA-ul a scăzut la 9% pentru alimentele de bază. Lista cu toate alimentele la care a scăzut TVA-ul este aici, dacă interesează pe cineva. În cele două săptămâni care au trecut de la această mișcare am văzut că se fac câteva confuzii, mai ales legate de prețurile din restaurante. Iată două dintre ele:
1. Dacă a scăzut TVA-ul, trebuie să scadă și prețurile din restaurante, nu?
Nu este obligatoriu. Supermarket-urile nu fac altceva decât să ia produsele dintr-o parte și să le așeze pe raft în altă parte, ar fi fost nesimțire curată să nu scadă prețurile. Patronii de restaurante în schimb pot invoca diverse precum: “am mărit cantiatea, plătim mai bine angajații etc”. Într-un cuvânt, vrăjeală.
Cu toate astea, nimeni nu-i poate obliga să micșoreze prețurile. Dar clienții îi pot sancționa corespunzător. Eu nu pot decât să mă bucur că Bucket for one a scăzut acum la 15.5 lei la KFC. Victorie!
2. Nu am mărit prețurile, le-am lăsat tot așa cum erau.
Chiar dacă prețul final a rămas același, dacă vei cere o factură pe ce ai mâncat, prețurile fără TVA care figurează pe ea vor fi mai mari decât înainte, pentru a ajunge la același preț ca înainte de scăderea TVA. Mai precis, cu 13.77% mai mari decât prețurile calculate cu TVA-ul de 9%. Asta înseamnă că restaurantul și-a mărit prețul cu aproape 14% pentru ca noi să platim aceeași sumă.
Deci dacă un patron de restaurant sau chelner îți va spune că prețurile au rămas la fel, e un mare mârlan și îți insultă capacitatea de a face probleme de matematică de școală generală. Dă-i cu meniul în cap.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mai e chestia ca unii patroni schimba preturile de luna care vine sau de cand va cumpara iar produse. Daca el si-a facut stocul de la furnizori cu produse cumparate cu tva de 24%, ii va fi greu sa le vanda acum cu tva de 9%.
Păi schimbarea s-a anunțat în mai, deci au avut timp. Plus că la restaurant faci aprovizionare zilnic, că nu-ți permiți să ții legumele și carnea o lună în frigider.