Marți am fost la Gourmet Innovators, prima ediție din Open Innovation Hub, o serie mai lungă de discuții pe diverse teme propuse de Media Galaxy. De data aceasta a fost vorba despre gastronomie, despre începuturile fine dining în România, despre show-uri culinare și despre diferența dintre sănătos și nutritiv.
De fapt, titlul articolului este un pic nedrept, pentru că au fost mai mulți invitați din domeniul gastronomic care ar trebui menționați. Alături de Chef Foa au mai fost: Mazilique, care tocmai a lansat la apă propriul studio pentru gătit, Chef Alexandru Răzvan ne-a povestit despre gastronomia moleculară, iar Victor Iancu despre business-ul cu produse bio și restaurantul Pukka Tukka. Pe de altă parte, Mioara Bolozan, director de marketing Whirlpool, ne-a indicat trendurile în privința electorcasnicelor din bucătărie, Larisa Petrini, ambasador Jamie Oliver Food Revolution ne-a spus care mai sunt problemele cu privire la nutriția românilor, iar Vlad Tăușance a fost moderator.
Discuția a fost foarte amplă, așa că vă previn că eu voi amesteca mai jos toate informațiile într-o tocăniță care sper să fie gustoasă.
Începutul fine dining
Chef Foa spune că interesul pentru bucătăria rafinată a început în 2005 în România. Cam de pe atunci țin și eu minte că avea show-ul “The Flavours 3 bucătari” la Prima TV pe care da, îl urmăream cu plăcere. Acum a accelerat acest trend, o dată cu apariția show-urilor culinare și cu intrarea României în U.E. Românii călătoresc tot mai mult și astfel apare interesul pentru bucătăria străină. Încă suntem reticenți la noutăți, Chef Răzvan Alexandru a petrecut câțiva ani pentru perfecționare în El Bulli, unul dintre cel mai bune restaurante din lume, iar când s-a întors în țară cu conceptul de bucătărie moleculară, cu greu și-a găsit locul.
Produse de calitate și produse bio
Problema este că nevoia cât mai mare de ingrediente pentru mâncare le-a scăzut și calitatea. Așa au apărut puii injectați cu tot felul de hormoni și legumele și frunctele stropite cu jumătate din elementele tabelului periodic. Toți cei prezenți la discuție erau încrezători că în timp vom reveni la alimente sănătoase, crescute natural.
Până atunci, cresc business-uri ca cele ale lui Victor. El a avut primul magazin bio din țară, primul site cu produse bio și acum Pukka Tukka, primul restaurant exclusiv bio. Spunea că la început cei care cumpărau astfel de produse erau priviți ca o sectă. Recunosc că și eu sunt reticent, pentru că nu știu cât de “pe bune” sunt acele certificări. Pe lângă asta, produsele bio sunt scumpe. Cam de două ori mai scumpe. Când au gândit Pukka Tukka au vrut un spațiu cât mai mic, preferând să dea mai mult pe ingrediente banii ce ar fi trebuit să se ducă la chirie.
Alimentație sănătoasă
Poate vă întrebați cu ce se ocupă un ambasador Jamie Oliver? Cu promovarea unei alimentații sănătoase, cu evenimente în care copii sunt educați și împrieteniți cu legumele șamd. Din păcate România ocupă primul loc din Europa la capitolul obezitate infantilă. Larisa spunea că e foarte greu să renunțăm la mâncarea proastă, pentru că efectele nocive nu se văd imediat, ci pe termen lung. De regulă ne schimbăm obiceiurile când este prea târziu. Mare dreptate.
Rolul tehnologiei în gastronomie
Apoi discuția s-a dus către electrocasnicele preferate din bucătărie. Am auzit rostindu-se tot felul de incantații ciudate. “Preferatul meu este aparatul de sousvide”, “Eu nu m-aș descurca fără Thermomix”, “Eu fără Vitamix”. Chef Foa avea la el un blender ale căror lame se învârteau prin inducție, ajutate de doi magneți. Mă uitam speriat alături de Radu și Dan la acești oameni, sperând ca măcar Victoria să priceapă ceva. De la Whirlpool am înțeles că mai toate electrocasnicele noi vor avea în curând aplicații de Android/iOS și vor fi legate la WiFi. Deja au o linie de cuptoare la care poți selecta dintr-o listă predefinită ce mâncare vrei să prepari. Se pune mult accent și pe eficiența în gestionarea resurselor (curent, apă în cazul mașinilor de spălat vase).
Cu Chef Foa în bucătărie
Un om foarte relaxat și glumeț. Cât timp a gătit l-am întrebat tot felul de chestii și ne-a raspuns la toate întrebările. Ne-a spus că acasă folosește cuptor electric pentru că poate încălzi uniform tot interiorul, dar că preferă plita pe gaz. Cea cu inducție, deși mai comodă, este și mai pretențioasă pentru că fie poți arde mâncarea instant, fie nu se face bine dacă nu centrezi tigaia cum trebuie.
Am mai aflat o chestie mișto despre ulei. Din ce explica el, am înțeles că este mai ușor de gătit cu ulei de floarea soarelui, pentru că rezistă la orice temperatură. Cel de măsline se arde la temperaturi prea mari și își schimbă proprietățile. L-am întrebat și ce părere are despre cel de palmier. Nimic special, doar că mâncărurile gătite în el nu prea împrumută aromele.
Ne-a pregătit niște aperitive cu biscuiți din ghimbir, brânză de capră nematurată, măsline kalamata și pătrunjel, apoi altele cu un fel de chec cu migdale, brânză brie și căpșuni. Pe viitor sper să combin și eu brânzeturile cu cât mai multe ingredinte, ies niște chestii tare bune la gust.
A și gătit un pic. Un somon sălbatic colorat cu suc de sfeclă roșie alături de morcov și zucchini iar apoi tot somon, tras în tigaie cu ulei de pește, zucchini și lemongrass și servit cu guacamole și un mousse de avocado. Să nu spuneți că nu vă învăț rețete noi! 🙂
Per total mi-a plăcut. Discuția mi s-a părut foarte echilibrată, fără a cădea în extreme. Toți cei prezenți erau conștienți că din cauza stilului de viață n-ai cum să mănânci mereu sănătos, și că mai calci strâmb pe la un fast food. Mai des în cazul meu 🙂
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.