Suntem fani ai burgerilor de la Vivo de când am fost prima dată la ei, acum șase ani. Iar drept răsplată pentru cotizațiile mele lunare, Vivo și-a mutat restaurantul din Floreasca și mai aproape de mine, fix în drumul meu spre casă.
Așa că în ultimul an am comandat și mai des la takeaway. Au o platformă pe site-ul lor. Adaugi burgerii în coș, bifezi takeaway și de regulă în 20 de minute sunt gata. La fix cât să plec de la birou și să opresc la ei înainte să ajung acasă. Știu cu precizie elvețiană ce comand de fiecare dată și cât costă.
Într-o zi eram acasă și mi-era lene să mă duc până la ei. Știam că la un moment dat aveau un serviciu de livrare propriu, care costa 15 lei, dar nu-l mai vedeam activ. Așa că am intrat pe Glovo și m-am gândit să facem o comparație de prețuri.
Comanda pe site-ul restaurantului
Hamburger simplu (23 lei), Cheeseburger (26 lei), cartofi cu parmezan și usturoi (12 lei). Total = 61 lei. Dacă ar fi fost disponibilă și livrarea, s-ar mai fi adăugat 15 lei. Deci total + livrare = 76 lei.
Comanda prin Glovo
Hamburger simplu (27 lei), Cheeseburger (31 lei), cartofi cu parmezan și usturoi (14 lei). Total = 72 lei. Plus taxă de livrare de 6 lei. Deci total + livrare = 78 lei.
Poate că știați, poate că nu. Aceleași preparate sunt mai scumpe decât în restaurant dacă sunt comandate prin Glovo. Acest lucru se întâmplă deoarece Glovo are comisioane foarte mari, care se apropie de 40% pentru restaurante. Restaurantele sunt forțate să crească prețurile pe Glovo, pentru că dacă ar vinde la același preț ca la ei în restaurant, ar ieși pe pierdere.
În cazul de față, dacă luăm în calcul strict prețul mâncării, diferența e de 11 lei. Aproape cât o porție mare și bună de cheesy fries sau cât o bere bună. Iar această diferență se mărește pe măsură ce adaugi mai multe preparate în coș. Chiar dacă includem și taxa de livrare a restaurantului, tot e mai ieftin decât comanda prin Glovo.
Totuși, eu am comparat 61 de lei (cât m-ar fi costat să ridic comanda din restaurant), cu cât m-ar fi costat să mi-o livreze Glovo, adică 78 de lei. Problema nu ar fi fost neapărat diferența de preț, ci faptul că ajungea mai greu decât dacă aș fi luat-o eu direct din restaurant, și exista riscul să ajungă rece. Așa că în cazul de față m-am urcat în mașină și mi-am livrat singur burgerii 🙂 Dacă restaurantul era mai departe însă, nu ar mai fi fost convenabil.
Vă încurajez să faceți și voi astfel de calcule din când în când, când mai comandați. Dacă restaurantul e aproape, s-ar putea să fie mai convenabil să ieșiți din casă, ca pe vremuri! Plus că astfel le faceți un bine și restaurantelor.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
acum ceva ani, am intrat intr-un mic restaurant “noodles” smth… pe la unirea…vis a vis de cocor aproximativ… mancare f buna. era proprietara cea care m-a servit si am intrebat-o daca colaboreaza si cu glovo / uber (pe vremea aia)… a zis ca prefera sa nu tocmai din cauza comisioanelor..acelasi raspuns l am primit, prefera sa aiba clientela ei care venea sa ridice singura comenzile, decat sa scumpeasca cu 30-40% preturile..
E de inteles pana la urma sa te coste mai mult comoditatea, dar totusi sa fie de bun simt si fair play pentru ambele capete.
Da, sunt de aceeași părere. Mi se pare că Glovo profită de împrejurări, sare calul cu comisioanele și ajunge să bage mâna și în buzunarul patronilor de restaurante și în buzunarul utilizatorilor propriei aplicații.