De ce are lumina becului nuanța pe care o are?

By | September 2, 2014

V-ați întrebat vreodată de ce lumina de la stâlpii de iluminat public are acea culoare ușor gălbuie? Nici eu. Dar se pare că nu a fost aleasă la întâmplare culoarea. Pe foarte scurt, ochiul uman distinge foarte bine lumina cu lungime de undă pentru această culoare. Din această cauză vei avea impresia că vezi mai bine într-o lumină de culoare gălbuie, decât în una de culoare albastră să zicem, la aceeași intesintate.

Ca să vă faceți, din tot spectrul noi vedem doar acea bandă mică și colorată:

spectru_culori

Un pic mai detaliat, un obiect poate să absoarbă sau să reflecte lumina. Culoarea obiectului este dată de lungimea de undă a culorii reflectate. Aceste lungimi de undă impresionează apoi celulele cu con din Fovea centralis, o zonă din interiorul retinei. Mai mult de jumătate din aceste celule cu con răspund mai bine la nuanțe roșii – gălbui.

Probabil ăsta este motivul pentru care unele persoane ezită să pună becuri noi în casă, cu led sau halogen, care au o nuanță mai rece a luminii. Sau o lumină mai chioară, cum se zice.

spectru_lumina

Mi-am adus aminte de această povestioară în timp ce căutam o frontală cu LED-uri. De când am auzit explicația mi s-a părut uimitor cum în spatele unui lucru așa de banal precum becul se ascunde un raționament atât de complex.

Bag de seamă că deși profesorul de Optoelecronică avea o voce care te adormea chiar și cu două găleți de cafea on board, tot am rămas cu mai multe de la cursul lui decât de la alte cursuri care se întindeau pe 2 semestre.

 


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: