Nu am simțit nevoia unui televizor mai mare până nu am cumpărat consola. La filme vedem subtitrarea de pe canapea, însă la jocuri nu vedem toate indicațiile, mini-hărți, status-bar-uri și alte asemenea. Prima idee a fost să caut un TV cu diagonala mai mare de 101 cm, dar am început să mă gândesc și la proiectoare.
Prin decembrie s-a nimerit să particip și la prezentarea mai multor modele de la Benq. Eu rămăsesem cu ideea că proiectorul este ceva extravagant, însă în ultimul timp prețurile au devenit foarte accesibile. De exemplu cel mai ieftin model care să poată proiecta Full HD este aproximativ 2.650 lei la eMAG. Mai sunt modele și la 1.500 lei, dar acelea sunt mai mult pentru prezentări.
Poate nu pare ieftin la prima vedere, dar un astfel de model este capabil să proiecteze o imagine cu diagonala de 2 metri și jumătate la o distanță de aproximativ 3 metri. Un televizor cu o diagonală de 2 metri costă aproximativ 10.000 lei.
De fapt, modelul care mi-a captat atenția și care m-a determinat să scriu acest articol este Benq W1700, un proiector 4K HDR foarte accesibil și foarte compact. În ciuda specificațiilor, ca dimensiuni este cât oricare alt procesor normal.
Însă când spun “foarte accesibil”, nu vă faceți speranțe. Prețul lui va porni de la 1.600 €. Și este un model din gama CineHome, adică entry-level-ul de la Benq. Doar că Benq a fost primul care a tras de preț în jos. Sunt convins că în următorii ani prețurile vor scădea și mai mult.
Totuși, ce încerc să spun este că dacă vreți un ecran mai mare, ar fi bine să luați în calcul un și un videoproiector. Pe mine încă mă bate gândul. Și dacă aș sta la casă, mi-aș cumpăra unul și mi-aș improviza un home cinema în beci. Urma să spun că te poți uita și la meciuri de fotbal, dar am uitat că noi nu mai avem fotbal 🙂
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Singura “problemă” care îmi vine acuma în minte este lampa ! Care ar fi o durată de folosire și cam ce preț ar avea ? Știu că Benq are acuma un proiector bengos de tot, care are o lampa pe LED-uri cu o durata de folosire foarte mare (20.000 ore dacă bine îmi aduc aminte) și atunci per total ar fi interesant. A, și ceva legat de ecran, calitatea ecranului de proiecție, se poate folosi și peretele “normal”, trebuie întuneric absolut sau ajung și ceva draperii mai groase trase la geam ?! Oricum, părerea mea e că un proiector este o soluție (mult) mai accesibilă pentru diagonalele mari.
Cel FullHD are între 4500 ore și 10.000 de ore, în funcție de modul de funcționare. O medie de 6000 de ore ar însemna cam ~ 3000 de filme de 2 ore. Eu cred că n-am văzut atâtea filme de când m-am născut.
Eu am avut în teste un model de la Epson (ce-i drept, costa vreo 10.000 lei – https://www.revoblog.ro/review-epson-eh-tw9200-un-proiector-de-10-000-lei/) și l-am folosit direct pe perete opus geamului, fără să trag perdelele. A fost ok.
conteaza luminozitatea pe care o are proiectorul … cati lumeni. minim 2000 pentru ceva decent. apoi ecranul, care trebuie sa reflecte cat mai bine. iar aici plaja e mare. un optima e vreo 1000 de euro, pe cand un Screen Innovations este 3500 (euro)
pardon… Projecta, nu optima 🙂
El l-am folosit pe perete și nu m-a deranjat 😀