Cum vi se par progresele tehnologice din fotbal?

By | June 22, 2024

Fotbalul s-a schimbat destul de mult recent. Parcă la fiecare turneu final se mai găsește ceva de “tehnologizat”.

De la arbitri care pot vorbi între ei prin cască, la spray-uri pentru a marca distanța zidului de le lovituri libere și mai nou la VAR, proiecții 3D pentru offside și la senzori în minge care detectează dacă mingea a fost atinsă cu mâna.

Și să nu mai vorbim de echipament. De exemplu ghetele de fotbal sunt acum foarte complexe și construite aproape pentru fiecare jucător în parte. Puteți citi mai multe în articolul meu de aici. La fel și mingea este regândită la fiecare turneu final și ulterior design-ul mingii își pune amprenta asupra meciurilor.

Pentru un sport vechi de peste 100 de ani, este destul de dinamic și se schimbă destul de des câte ceva.

Cea mai mare schimbare mi se pare introducerea VAR-ului. Au fost partide întregi decise de VAR. Un exemplu recent este chiar meciul Belgia – Slovacia, cu 2 goluri ale belgienilor anulate.

Sunt mulți care spun că aceste invenții fac “magia” jocului să dispară.

Eu sunt de-a dreptul încântat de VAR. Mi se pare că așa se rezolvă multe dispute și se elimină aproape complet greșelile de arbitraj. Cumva mi se pare că se și diminuează din “puterea” arbitrilor, ceea ce este excelent atunci când arbitrul nu are intenții tocmai bune (vezi turneul din Coreea și Japonia).

Din partea mea, să pună și detectoare de minciuni, ca să se prindă dacă jucătorul simulează.

Voi ce ziceți?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Cum vi se par progresele tehnologice din fotbal?

  1. Marius

    Mie imi place tot ce se intampla, mai putin implementarea VAR-ului in campionatul romanesc (pare second hand, dupa cum se exprimau unii) unde luarea deciziei finale dureaza si pana la 10 min. Vezi, Dinamo-Petrolul, penalty sau nu in min 90 si un pic, penalty executat in min. 103.

    La modul general, parca nu te poti bucura pe deplin la un gol pana nu vezi jocul inceput din nou de a mijlocul terenului. Cel putin in cazul lui Dinamo, m-am bucurat de cateva ori si s-a dovedit ca era degeaba! Asa ca acum, ma bucur cu adevarat la cateva minute dupa inscrierea golului.

    Chiar si la europenele astea, am vazut un gol marcat, in teorie offside. Dupa confirmarea golului, jucatorul a reusit cumva sa se bucure ca si cum marcase cu cateva secunde in urma.

    In concluzie, sunt pro tot ce inseamna tehnologie. Sa nu uitam golul lui Dorinel de la Euro 96, cu mingea trecuta cu intreaga circumferinta de linia portii, dar nevalidat, pe motiv de … lipsa tehnologie si acuitate vizuala a arbitrilor!

    Reply
  2. Eminescu

    Sunt foarte faine… acum nu mai e loc de interpretare.. traim intr o epoca in care adunam tot felul de date

    Reply

Spune-ți și tu părerea: