Cum vi s-a părut România – Olanda?

By | July 3, 2024

În primul rând, eu sunt mândru de tricolori, de antrenor și de public. În acest turneu au făcut multe cu puțin, au depășit așteptările și nu este corect să avem pretenția de la ei să fie Spania sau Brazilia. Mi-a plăcut foarte mult să pun tricoul galben pe mine, să mă bucur la goluri și să stau alături de tovarăși cu sufletul la gură până la finalul meciului. De mult nu m-am mai simțit așa.

Din păcate eu mă așteptam la acest rezultat. Și drept dovadă, acesta este scorul pe care l-am pus la concursul PC Garage.

Acestea fiind zise, consider că aseară am jucat onorabil având în vedere diferența dintre cele două loturi.

Valoarea de piață a jucătorilor olandezi este undeva pe la 815 milioane de euro, al nostru a fost cel mai slab cotat de la Euro, cu 92 de milioane de euro. Au jucători la Bayern Munchen, Liverpool, Manchester City și PSG.

Diferența aceasta de valoarea s-a văzut și în experiență, tehnică și pregătire fizică. Au fost muult mai buni la nivel individual, mult mai experimentați și mult mai bine pregătiți fizic. Pur și simplu ei joacă la un alt nivel.

Mi-a plăcut că Naționala a avut curaj. În primele 15 minute am condus jocul, apoi, așa cum s-a întâmplat și în celelalte meciuri, un gol venit relativ rapid ne-a tăiat avântul și ne-a forțat să regândim stilul de joc.

Realist vorbind, Olandezii au cam făcut ce au vrut cu noi ulterior.

Nu știu ce să zic de faultul asupra lui Hagi. Poate a fost penalty, poate n-a fost, dar mi s-a părut dubios că arbitrul nici măcar nu s-a dus la VAR.

La primul gol Rațiu a avut jumătate de vină iar Niță a avut cealaltă jumătate de vină. Rațiu a fost driblat prea ușor, iar Niță în mod normal ar fi trebuit să țină colțul scurt. La reluare am văzut că a fost un pic în contratimp cu șutul. Niță țopăia, olandezul a șutat, iar el fiind în aer, a durat mai mult să revină cu picioarele pe pământ și apoi să plonjeze pe colțul scurt. Dacă ar fi fost cu picioarele pe pământ în momentul șutului poate nu era gol. Dar asta e, n-ai cum să aperi la nesfârșit. Niță a fost printre cei mai buni jucători ai noștri din acest turneu. La fel și Rațiu. E ușor de comentat de pe canapea.

Apoi a fost acel fault asupra lui Mogoș care practic l-a scos din joc. Părerea mea este că acolo nu era de roșu ci de maxim un galben.

Acea accidentare a lui Mogoș ne-a creat trei probleme diferite. În primul rând, Mogoș era o improvizație pentru a suplini lipsa lui Bancu. Apoi Iordănescu a fost nevoit să facă o improvizație la improvizație, introducându-l pe Racovițan. În al doilea rând, Mogoș era un jucător corpolent. Era pus acolo cu scopul de a marca alt jucător corpolent. S-a văzut ulterior câte probleme au apărut pe acel flanc, unde practic Depay făcea legea. Olandezii au sesizat că acolo este punctul slab și n-au făcut altceva decât să atace acolo la nesfârșit.

M-a scos din sărite apoi decizia arbitrului cu joc periculos la Pușcaș Alibec când era 0-1 și am fi scăpat pe contra atac. S-a văzut din avion că Pușcaș Alibec a făcut tot posibilul să evite contactul acolo. A pus piciorul cu vârful întins, nu cu talpa, și l-a retras imediat.

Nu cred că arbitrul a fost rău intenționat ci doar slab și în defavoarea noastră. Am fi pierdut oricum, dar acesta a mai fost încă un lucru care s-a adăugat la suma de factori.

Golul doi a fost o neglijență din partea lui Drăgușin. Sau lipsă de experiență, iar olandezul a fost un excelent speculant, așa cum trebuie să fie un atacant de clasă. Olandezul se clătina pe picioare, părea că iese dezechilibrat în afara terenului odată cu mingea, iar Drăgușin a vrut să lase mingea să iasă odată cu olandezul. Dar ce să vezi? Clătinându-se așa pe picioare, fix înainte să iasă, olandezul a ciupit mingea și a pus o pasă excelentă pentru Malen.

Au fost două greșeli individuale care ne-au costat două goluri. Dar nu ai ce să faci, nu au fost niște greșeli penibile sau din lipsă de interes. Pur și simplu apărarea noastră a fost asediată și nu poți face față la nesfârșit. Îmi pare sincer rău pentru Rațiu, Niță și Drăgușin. Mi-ar fi plăcut să iasă imaculați din acest turneu final.

În fine, ne-am descurcat onorabil. Am avut curaj să atacăm, nu ne-am milogit, nu am protestat, nu am simulat, nu am făcut faulturi mârlane, nu am făcut greșeli stupide (autogoluri sau penalty-uri). A fost doar o diferență clară de nivel.

Sunt foarte bucuros și de faptul că suporterii României au făcut o figură bună la acest Euro. Au fost câțiva care au intrat pe teren, inclusiv un copil aseară, lucru pe care nu-l înțeleg (wtf, guys?!). Dar în rest au făcut o atmosferă senzațională, nu au fost bătăi sau alte incidente. M-am bucurat foarte mult că la finalul meciului suporterii au aplaudat tricolorii și au cântat alături de ei. Sper ca atmosfera făcută de suporteri să mai spele un pic din imaginea nefavorabilă a românilor în afara țării. 

Una peste alta, sunt mândru de tricolori, sunt mândru de suporteri. Pentru prima dată de mult timp m-am identificat drept un fan al României. Problema este că mai vreau…

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Cum vi s-a părut România – Olanda?

  1. Adi

    Sincer, las-o mai încet cu fotbalul. Pușcaș nu a jucat în meciul de ieri. Nu știu ce anume te-a făcut mândru, în afară de suporteri. Chiar tu spui că Olanda a făcut ce a vrut pe teren.

    Reply
    1. Revo Post author

      Alibec, da.
      Ce m-a făcut mândru? Am scris aici: “Am avut curaj să atacăm, nu ne-am milogit, nu am protestat, nu am simulat, nu am făcut faulturi mârlane, nu am făcut greșeli stupide (autogoluri sau penalty-uri).”
      Cu cea mai slabă echipă din turneu am ieșit pe primul loc din grupe. Am surprins plăcut și în final am pierdut cu demnitate.

    2. Sherban

      Subscriu. Nu la articol ci la comentariu. Nu stiu de unii blogari vor sa se priceapă la toate. Adica stiu de ce, dar nu zic acum. Mai adun…

    3. Revo Post author

      “Unii bloggeri vor să se priceapă la toate..”. Păi la fotbal nu doar unii bloggeri, ci toată România se pricepe.
      Nu văd ce scrie greșit în articol. În afară de faptul că am scris din greșeală Pușcaș în loc de Alibec. Am făcut asta din rapiditate pentru că mi se par jucători similari. Au amândoi același fizic și amândoi au un stil mai afro. Și în timpul meciului primul instinct era să spun “Pușcaș” în loc de Alibec.

  2. Alex

    Nu a fost Pușcaș ci Alibec. Era scorul 0-1 și nu se știe ce ar fi făcut Mihăilă singur cu portarul. De acord că olandezii ne-ar fi bătut oricum…

    Reply
  3. contact64e717c45d

    Subscriu la tot ce-ai scris. Exact asa am vazut si eu meciul de aseara.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: