De ceva timp laptopul meu începuse să se supraîncălzească, iar ventilatorul făcea un zgomot de parcă urma să decoleze și să intre direct în hyperspace. De lene, mă tot mințeam spunându-mi că nu este atâât de grav, până am instalat două programe de monitorizare a temperaturii:
În sarcină, cu un video HD pe YouTube, o randare în MovieMaker și Photoshop pornit, ambele programe îmi arătau o temperatură periculos de mare, cu câteva grade sub temperatura maximă de joncțiune. M-am gândit că dacă acum este așa de încins, la vară probabil că ar lua foc, așa că m-am apucat să-l desfac.
Pe parcurs m-am gândit să notez câteva sfaturi, pentru a vă arăta cum fac eu astfel de operațiuni, poate vă ajut și pe voi cu câteva idei bune. Dar înainte de a începe, în primul și-n primul rând verifică dacă inculpatul nu cumva mai este în garanție. Ar fi păcat să îți bați tu capul. Dacă nu mai este în garanție, evaluează riscurile. De exemplu poate n-ai vrea să desfaci un telefon și să riști să-i spargi display-ul doar pentru că unul dintre butoane se apasă mai greu.
Iată patru sfaturi care îmi trec prin minte, atunci când desfaci ceva:
1) Documentează-te și găsește un tutorial
Orice gadget ai avea, trebuie să existe cineva care să-l mai fi desfăcut. Cele mai bune tutoriale sunt pe YouTube, pentru că poți vedea pas cu pas ce face omul. Pentru alte gadgeturi recomand iFixit, au o bază de date amplă cu telefoane, iar tutorialele lor specifică și gradul de dificultate. Eu am întotdeauna un laptop lângă mine în timp ce desfac ceva.
Sursă: iFixit.com
2) Zona de lucru
Neapărat să fie o zonă foarte bine iluminată, altfel îți obosesc repede ochii. Ideal este să fii la un birou. Dacă nu ai loc pe birou, pune un cearceaf alb pe jos și dă-i bătaie. Cearceaful alb ajută în caz că îți sare vreun șurub sau vreun subansablu în timp ce-l desfaci. Dacă totuși se întâmplă să-ți sară ceva metalic prin casă, poți folosi un magnet să-l cauți mai ușor. Pe principiul “să faci ce zice popa, nu ce face popa”, eu le mai repar și în pat sau pe parchet.
3) Fă poze la fiecare pas și pune piesele separat
Fă poze chiar și când scoți șuruburile. Am desfăcut mai demult un aparat foto rusesc și am zis că nu fac poze la șuruburi, ce rost are? După ce am scos 50 de șuruburi de forme și mărimi diferite am realizat că am făcut o mică greșeală tehnică. Ce credeți, am mai făcut aparatul ăla la loc?
Eu mi-am cumpărat și o cutiuță compartimentată de la Lidl. Are vreo 9 compartimente pe o parte și încă atât pe cealaltă. Pun piesele în ordine în ea și acest lucru mă ajută.
4) Scule și unelte
Pentru chestii de genul laptopului și al telefonului, nu cred că mi-a trebuit vreodată mai mult decât setul de șurubelnițe din poza de mai jos. Poate și o pensetă, un letcon și un multimetru. Pentru electrocasnice ar trebui să aveți oricum prin casă o șurubelință lată și una cap cruce.
Pentru îndepărtat praful folosesc o pompă pentru praf și o pensulă, cumpărate de la F64, sau un spray de curățat cu presiune. Spray-ul se folosește cu jeturi mici în reprize scurte și se ține pe calorifer. Chestiile astea sunt utile pentru că poți întâlni radiatoare de aluminiu foarte sensibile, pe care le poți îndoi dacă bagi degetul sau șurubelnița să scoți praful.
Şi acum, un sfat secret. Dacă trebuie să desfaceți două margini de plastic, nu folosiți șurubelnița, plasticul va arăta urât după ce-l forțați. Folosiți alte chestii din plastic. Ştiți ce merge de minune? O pană de chitară. Sau mai multe. Le găsiți la orice magazin de specialitate, cumpărați și subțiri și groase.
Continuând cu exemplul laptopului, iată ce am găsit când am desfăcut radiatorul + ventilatorul care răcea procesorul și placa video:
Un mare bulgăre de jeg, care bloca fix fanta prin ventilatorul ar fi trebuit să tragă aer rece către cele două componente vitale. Laptopul are ceva mai mult de trei ani. Şi dacă tot am ajuns până aici, am zis să șterg pasta termoconductoare veche și să-i pun una nouă. Folosesc Artic Silver Ceramique 2.
Trebuie avut grijă cu cantitatea de pastă, pentru că prea multă pastă poate îngreuna transferul termic dintre procesor și radiator, iar efectul va fi invers. În poză mi se pare că am pus un pic cam multă, însă am tot citit și se pare că pentru acest tip de procesor, atât se pune.
În final, iată din nou temperaturile după ce am întreprins aceleași activități din testul inițial:
Mie așa îmi place să fac lucrurile atunci când vine vorba de umblat cu nasul printre electronice desfăcute. Dacă aveți alte sfaturi, mi-ar plăcea să le aud. Întotdeauna mi-a plăcut să desfac chestii.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Si ai mai facut la loc aparatul foto ?
Nu uita de mentenenta preventiva, daca sa zicem odata la 3 luni suflii cu aer comprimat ,sigur o sa trebuiască mult mai tarziu sa-l desfaci.
“Un mare bulgăre de jeg, care bloca fix fanta prin ventilatorul ar fi trebuit să tragă aer rece către cele două componente vitale”. De fapt pe acolo este eliminat aerul. Asta este principala cauza a incalzirii laptopurilor. Unii producatori au creat carcase care permit accesul foarte facil direct la acea zona dintre ventilator si radiator (de ex. Toshiba Tecra S10)
O alta problema a laptopurilor este ca acel “heat pipe” contine de fapt si un gaz care ajuta la conductivitatea termica si am intalnit laptop-uri care se incing si dupa ce schimbi pasta si il cureti exemplar.
Pasta aia termoconductoare o ai de cativa ani in debara? Altfel nu vad absolut nici un motiv sa mai fie folosita de cineva [38 de lei pentru o pasta depasita de orice alta alternativa de pe piata la bani mai putini?]. Arctic Cooling MX-4 sau MX-2 si orice altceva care are perf echivalenta sunt singurele care merita la ora actuala:
http://lab501.ro/racire/38-de-paste-termice-testate-iulie-2009/10
http://lab501.ro/racire/t-i-m-battle-old-vs-new/13
La capitolul surubelnite, cel mai bine e sa ai la dispozitie un set care sa aibe cap magnetic 😉
O am de mult prea mulți ani în debara. Şi de juma’ de an tot zic că o să cumpăr una nouă. Şi cum asta nu s-a întâmplat că mereu tot uit, am decis ca într-o zi să desfac laptopul yolo și să folosesc ce am. Şi-a făcut treaba, acum e mult mai rece laptopul, mai ales că eu nu fac OC. Dar e super bună ideea cu testele de la LAB501. Chiar nu mi-a trecut prin cap să văd ce paste folosesc ei.