Cum să cureți ecranul televizorului fără să îl strici (metoda testată de mine pe OLED)

By | January 8, 2025

Curățarea ecranului televizorului pe modele din 2024 și 2025 poate fi mai complicată decât pare la prima vedere. Spun asta pentru că TV-urile de ultimă generație nu mai au sticlă peste display, ca pe vremuri, iar unele modele, de exemplu OLED-urile de la Samsung, au peste display un filtru (să-i zicem folie), care elimină reflexiile. Această protecție se poate zgâria dacă TV-ul nu este curățat cu o cârpă corespunzătoare sau cu o soluție necorespunzătoare. Sunt convins că mulți deteriorează ecranul TV-ului fără să știe că fac asta.

Ce să NU faci atunci când ștergi ecranul televizorului!

Mai întâi cred că ar trebui să scriu ce nu trebuie să faceți când vreți să ștergeți TV-ul.

1) Nu ștergeți televizorul în timp ce acesta este pornit.

Opriți TV-ul și lăsați-l măcar 30 de minute să se răcească. Dacă vreți să fiți ultra precauți, îl puteți scoate și din priză.

2) Nu folosiți substanțe pe bază de alcool, amoniac sau acetonă.

Altfel spus nu folosiți soluții pentru curățarea geamurilor precum Ajax, Sano, Clin, Rivex, Pronto șamd. Aceste soluții conțin alcool care poate deteriora suprafața ecranului.

3) Nu pulverizați lichide direct pe ecran

Niciodată nu pulverizați apă sau alte lichide direct pe ecran. Dacă aceasta se scurge pe la marginea ramei, poate cauza neplăceri.

4) Nu folosiți șervețele de hârtie / grijă la cârpa pe care o folosiți

Un truc pentru a nu lăsa urme pe geamurile pe care le ștergeți este să folosiți șervețele de hârtie pentru a le curăța (sau hârtie de ziar), deoarece aceasta absoarbe bine detergentul/soluția de curățare dar și petele de grăsime. Dacă nu știați acest truc, vi-l spun eu. Totuși, nu se recomandă să folosiți șervețele de hârtie pe ecranul televizorului. Hârtia este un pic abrazivă și poate zgâria suprafața delicată a ecranului. La fel de bine, nu folosiți o cârpă cu care ați șters praful și pe alte suprafețe, deoarece poate fi murdară și riscați să zgâriați ecranul cu particulele de praf sau nisip îmbibate în cârpă.

Cum curăț eu ecranul televizorului

Iată cum am curățat eu ecranul acestui TV OLEDEste vorba chiar despre unul dintre acele modele care are o protecție anti-reflexii pe ecran. Din cauza diagonalei mari, când a fost pus pe poziție, inevitabil, mâinile au atins și ecranul în câteva colțuri. Au rezultat niște pete de grăsime de toată frumusețea. Cam așa arătau:

Pasul 1) Pompiță sau pămătuf

Eu am folosit următoarea tehnică pentru a le îndepărta. În primul rând am folosit o pompiță pentru a sufla suprafața ecranului astfel încât să elimin particulele de praf. Am această pompiță de la Giotto, pe care am cumpărat-o mai demult de pe F64 pentru a sufla praful de pe obiectivul aparatului foto.

A fost o investiție excelentă. O folosesc de câțiva ani pentru a sufla praful de pe obiectivele foto, praful și scamele din tastatură, din mouse, pentru a sufla particulele de praf pe produsele pe care le fotografiez pentru review și mai nou pentru a curăța aparatul de ras. Din păcate kit-ul de la Giotto pe care l-am cumpărat eu de la F64 nu se mai găsește. Dacă vreți să cumpărați una, încercați să cumpărați una care să arate similar (aceasta are bonus și faptul că stă în poziție verticală). Mai sunt unele care sunt mai mici, dar n-au destulă forță să sufle particulele care au aderat mai bine la suprafață.

Alternativ, puteți încerca și cu un Swiffer.

Pasul 2) Microfibră

Dacă nu aveți pompiță, nu-i problemă, acest pas este oarecum opțional dacă nu aveți un stat gros de 2 cm de praf pe ecran. Puteți folosi o cârpă de microfibră pentru a îndepărta praful. Și dacă tot vorbim de cârpă de microfibră… eu folosesc cârpa magică. Nu-i vreun produs miraculos, este doar o cârpă decentă, pe care dacă o găsiți la eMAG undeva pe la 10 lei, faceți o afacere bună. Am cumpărat una pe care să o folosesc doar pentru televizor și nimic altceva.

Pentru petele acelea de grăsime, am înmuiat cârpa în apă distilată. Apa distilată nu are impurități și din această cauză nu riscați să rămână dâre de calcar sau alte depuneri care sunt prezente în apa de la chiuvetă. Eu am cumpărat mai demult un bidon de 3L de la Dedeman pe care am dat 13 lei. Tot la Dedeman găsiți sticle de 1 litru pe la 4-5 lei sau dacă vreți de pe eMAG, aceasta este cea mai ieftină variantă cu Genius.

Pasul 3) Apă distilată

După ce este înmuiată în apă distilată, cârpa trebuie stoarsă până când nu mai curge nicio picătură din ea, apoi șters cu blândețe în zona cu amprente. Nu trebuie apăsat. În cazul în care amprentele sunt foarte persistente, tehnica potrivită este să ștergeți cu cârpa umedă, apoi cu o cârpă uscată și dacă este cazul repetat același proces de mai multe ori. Și cam asta este tot. Iată rezultatul:

sfaturi curățare display TVÎn concluzie, sper ca acest articol să vă fie util. Eu am prezentat o metodă destul de minuțioasă și ultra-safe de a curăța ecranul televizorului. Nu-i musai să faceți totul așa, însă cred că mai important ar fi să știți ce NU trebuie să faceți, tocmai din această cază am pus acele recomandări primele. Dacă aveți și alte sfaturi, le putem dezbate în comentarii.

Bineînțeles, aceste sfaturi sunt valabile și pentru monitoare și display-uri de laptopuri.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Cum să cureți ecranul televizorului fără să îl strici (metoda testată de mine pe OLED)

  1. silviustroe

    Si eu tot swiffer folosesc pentru praf si carpa magica pentru urmele de degete ale copiilor.

    Reply
  2. Andrei I

    Tin minte si acum cum am curatat stratul anti-reflex de pe un monitor CRT IIyama si ce misto arata asa manjit

    Reply
  3. Coco Moll

    Merge cu apa de la uscătorul de rufe? In loc de apa distilata… Întreb pentru un prieten. 😒

    Reply
  4. Emil Eugen

    Nu vreau sa fiu catalogat ca cel mai prost din curtea scolii dar se pare ca imi adjudec titlul cu brio.am cumparat un Blaupunkt diagonala 80.din graba..nestiinta..uitare..am sters de vreo doua ori ecranul cu lichid de curatat geamuri.nu mare cantitatea dar se pare ca nu mai am o imagine foarte clara.poate mi se pare mie?precizez ca avea o folie exact ca tel noi.am.dat jos folia si parca avea o pelicula uleioasa sau ceva de genul.acum nimic insa.daca il sterg iara ca in descrierea de mai sus am sanse sa isi recapete claritatea sau direct programul rabla scrie oe el?

    Reply
    1. Revo Post author

      Cum s-a dat jos folia? Dacă ai dat-o jos ușor, înseamnă că era doar o folie de protecție la transport. Posibil ca pelicula uleioasă să fi fost ceva substanță care s-a transferat de pe folie pe display după ce l-ai pornit și acesta a generat căldură.
      Dacă a cam trebuit să tragi ca să dai folia jos, cam nasol. Înseamnă că nu trebuia s-o dai.

  5. Pitigoi Mihai

    Părerea mea este că producătorii de televizoare,monitoare și alte ecrane, ar trebui să specifice clar cu ce sunt acoperite ecranele,strat protector, folie protectoare, cum se curăță și cu ce! Așa ar fi normal,pentru ca beneficiarul unui televizor sau monitor de ultimă generație să nu bâjbâie și să producă daune iremediabile ecranului, pentru că l-a șters cu nu știu ce soluție!

    Reply
    1. Revo Post author

      Scrie în fiecare manual de utilizare asta. Dar pentru că nu toți oamenii citesc manualul de utilizare, este bine să știe măcar niște reguli general valabile despre cum să nu strice display-ul.

  6. Pitigoi Mihai

    Nu știu,nu am citit niciodată un manual de utilizare la secțiunea întreținere.. Ultimul și actualul tv este cumpărat în 2018 , un led Sony 55xf9005 al cărui ecran îl curăț cu o soluție cumpărată din comerț, specială pentru ecranele LCD.Este adevărat că nu se compară displayul din 2018 cu cele actuale,tehnologia a evoluat.Dar sunt și mai sensibile,mult mai sensibile aceste ecrane. Spunea cineva că a curățat ecranul unui Sony a95l qd-oled,chiar cu soluția recomandată de producător și a,, reușit “să degradeze iremediabil displayul! Iar pe forumuri erau numeroase astfel de cazuri.Probabil cei de la Sony nu au testat temeinic respectiva soluție de curățare.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: