Cum pornești un aer condiționat vechi din Wifi și din afara casei

By | July 28, 2021

Noi avem în sufragerie un aparat de aer condiționat de pe vremurile când nici nu cred că exista Wifi. De fapt e posibil să fi existat, dar sigur nu în fiecare apartament din București. Așa că nu are din fabrică posibilitatea de conectare la Wifi. Ne-am gândit dacă să-l schimbăm cu unul mai modern atunci când am renovat dar ar fi însemnat mai mult deranj. Părea ca un moft la momentul respectiv. Plus că încă își face treaba bine, pentru că se știe că nici aparatele de aer condiționat “nu se mai fac cum se făceau odată…”.

În fine, am decis atunci să-l păstrăm. Iar acum pentru că stăm mai mult timp acasă și avem nevoie de mai multă răcoare m-am gândit ce mișto ar fi să-l pot porni de oriunde din apartament. Adică dacă stau noaptea în dormitor și am nevoie de răcoare, să-i dau drumul direct din pat. Sau dacă plecăm de acasă, să-l pornesc pe modul “ghețar”, ca să fie răcoare ca-n peșteră când ajungem acasă. Am studiat îndelung problema timp de 5 minute și am găsit un gadget cu care poți conecta aparatul de aer condiționat la Wifi. Și ca bonus, pentru aproximativ 50 de lei, jucăria asta l-ar putea conecta și la Google Home, ca să poți zice “Ok, Google, turn on the air conditioning!”.

pornire aer condiționat vechi wifi

Ce face de fapt Broadlink RM4C? E un hub/telecomandă. Te conectezi cu telefonul la el prin wifi sau prin internet, dai comanda, iar el are un emițător infraroșu și imită telecomanda aerului condiționat. Și nu numai aerul condiționat, poate imita orice telecomandă cu infraroșu de la aparate mai vechi (de exemplu un sistem audio, o bandă de LED-uri, un TV șamd). Adică le-ai putea porni pe toate de pe telefon. Singura condiție este să fie toate în aceeași cameră cu hub-ul Broadlink.

Sunt două variante pe piață: RM4 Mini (care acum e vreo 70 de lei) și RM4c Mini, care-i cu 10 de lei mai ieftin și pe care-l am eu. Care-i diferența? Se pare că gadgetul original este RM4 Mini și acesta are și posibilitatea conectării unui cablu/senzor (încă 30 de lei) care măsoară temperatura și umiditatea. Adică l-ai putea seta să pornească aerul condiționat dacă temperatura crește peste 28 de grade. RM4c Mini din ce am înțeles este produs de altă firmă “sub licență” Broadlink. Adică niște chinezi care copiază alți chinezi. What can go wrong?!

Problema a fost că eu nu l-am găsit pe cel original vândut de eMAG. Și nici cablul. Ar fi însemnat să cumpăr două produse din 2 locuri diferite și să mă complic cu două retururi în caz că nu ar fi funcționat. Așa că l-am ales pe cel mini. Practic am ales să cumpăr produsul sub-optim pentru că sunt comod și am vrut să cumpăr de la eMAG.

Surprinzător … a funcționat! După ce am selectat modelul aerului condiționat (un Haier), aplicația m-a trecut mai întâi prin trei seturi de telecomenzi, care credea ea că au șansele cele mai mari să funcționeze. N-a funcționat nici una. Apoi aplicația a încercat să facă un “matching”. Aici a avut un succes moderat. După matching puteam porni/opri aerul condiționat doar când apăsam butonul de OFF, dar celelalte setări (auto, cooling, heating, swing), nu păreau să meargă. Așa că am folosit ultima soluție: funcția de “learn remote control”. Aplicația m-a instruit să setez aerul din telecomandă pe o anumită stare și să-l opresc. Iar apoi să îndrept telecomanda spre hub-ul Broadlink și să apăs pe butonul de “POWER ON”. Și a funcționat, cu singura mențiune că dacă-l pornesc din Broadlink, aerul condiționat va porni mereu pe aceleași valori (cooling, 23 de grade, fan speed auto – ca în ultima poză).

Și pentru că deja mă simțeam hackerman, am încercat să integrez aerul condiționat și cu Google Home. De data asta nu prea am avut succes. Google Home se conectează cu aerul condiționat, vede aparatul, dar nu am nicio opțiune când dau tap pe el. Iar când îi zic “OK Google, turn on the air conditioning!” zice ceva de genul “Sorry! It looks like that thermostat hasn’t been setup yet!” și nu face nimic. Am căutat un pic pe net și pare o eroare generică, deci cauzele pot fi multiple. Fie nu am configurat eu AC-ul bine în aplicația Broadlink, fie nu merge bine serverul Broadlink, fie trebuie să-i dau alt nume în Google Home, fie trebuie să fac link/unlink la Broadlink în Google Home. Fie pur și simplu aerul condiționat nu este din epoca potrivită și nu merge. Nu am mai avut chef să fac troubleshooting mai departe, dar am văzut în review-uri că altora le-a mers.

Oricum, eu mi-am dorit doar să pot porni aerul condiționat din wifi și din afara casei. Deci mission accomplished. 59 lei well spent. Follow me for more smart home hacks!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

9 comentarii la “Cum pornești un aer condiționat vechi din Wifi și din afara casei

  1. Dan Pandrea

    Mi-am luat un Tado Smart AC, că tot am termostatul de la ei. Se integrează cu HomeKit și restul ecosistemelor. Deocamdată merge ok, poate îmi fac timp și scriu un articol despre el.

    Reply
    1. Dan Pandrea

      Da, am râs când am văzut la ce preț mi-l dă ENEL. L-am prins la €70 pe Amazon DE. Cel mai jos l-am văzut la €60, de Prime Day.

    2. Revo Post author

      Eu pe eMAG am văzut “modul control aer condiționat Tado” la 700 lei. Ce-i drept, vândut de un partener din marketplace. Pe Amazon e vreo 80€, ceea ce nu-i rău.

      După ce am cumpărat Broadlink RM4c văd că mă mai targhetează și un anume Sensibo cu reclame pe Facebook. Se pare că soluții sunt pentru toate buzunarele 🙂

  2. Silviu

    Bine că ai scris tu review-ul asta pe care l-am amânat de 2 ani. Eu am reușit să-l conectez și la Google Home. Merge și TV-ul prin el. Mie in schimb mi-au disparut rutinele din Google Home app pe iOS.

    Reply
    1. Revo Post author

      Au dispărut doar rutinele de la Broadlink sau de la toate obiectele smart din casă?

  3. Silviu

    Eu folosesc Magic Cube de la Orvibo, merge orice, inclusiv integrat cu Alexa (Google nu am, dar presupun ca nu ar fi probleme).

    Reply
  4. Gabi

    De la tine am aflat de aceste dispozitive și am comandat chiar si senzorul ala, dar nu reușesc sa activez AI – ul ala ca să pornească automat. Setez acolo și rămâne dezactivat.

    Reply
    1. Revo Post author

      Din păcate eu n-am cumpărat senzorul, deci nu știu cu ce sfat să te ajut 🙁

Spune-ți și tu părerea: