Cum funcționează reciclarea la alții

By | March 25, 2016

Întotdeauna mă uit cu invidie la modul civilizat și organizat în care se reciclează în țările vestice. În Rodersdorf, o localitate cu 1.000 de locuitori de lângă Basel, am vrut să arunc un șervețel și nu am știut unde, pentru că au 5 containere diferite pentru reciclare. M-am apropiat și în spatele lor erau și două tomberoane. M-am dus sigur pe mine, am ridicat capacul și surpriză, erau pentru altceva:

reciclare-capsule

Erau două tomberoane pline cu capsule și pe lângă asta, mai aveau 5 conainere de culori diferite (roșu, maro, alb, galben, verde) și un container pentru recilare textile. În Hamburg deja s-au interzis capsulele, dar până se decid ce sa facă cu ele, elvețienii le reciclează.

Şi luați în calcul faptul că eram într-un orășel care este un fel de Ciorogârla. La polul opus, noi avem o rată de reciclare a deșeurilor municipale de 3%. Unii se plâng că este incomod să partiționezi deșeurile în trei categorii, ei au 6-7 categorii și cu toate astea, nimeni nu se plânge.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Cum funcționează reciclarea la alții

  1. MIHAELA GRIGORAS

    Cred ca lumea ar invata sa recicleze daca ar avea aceasta posibilitate reala.In Roman , de exemplu, eu nu am vazut cosuri de selectare a deseurilor. In schimb anul trecut , cand Lidl a avut o campanie de selectare a deseurilor de plastic, mereu erau oameni care predau saci cu sticle/recipiente de plastic . Deci, intentia exista dar trebuie creata infrastructura.

    Reply
    1. Revo Post author

      Vor fi mai multe zone în curând (sper). Chiar dacă primarul e habotnic, marii comercianți sunt deja obligați să ofere clienților posibilitatea de a recicla. Până în 2020 trebuie să ajungem la o rată de reciclare de 50% a deșeurilor municipale.

  2. Mihai

    Noi avem motive mai serioase pentru care sa protestam in Romania – pentru a putea fuma in continuare in cladiri, de exemplu.
    In orice caz, o data cu aceasta lege care interzice fumatul in spatii inchise, ne-am indreptat cu un pas mic in directia buna. Am vazut aseara o persoana care fuma la intrarea intr-un bar, bar din ala in care pana acum puteai taia fumul cu cutitul si imaginea asta parca mi-a facut seara mai buna 🙂

    Reply
  3. geome

    ” La polul opus, noi avem o rată de reciclare a deșeurilor municipale de 3%” – mă tem că în realitate NU, am dubi că și pe hârtie e rotunjit de la 1,27%

    Reply
  4. doru

    Încă avem oameni care aruncă pe jos mizerii, care nu strâng jucăriile date jos de pe rafturi, în magazine, de proprii lor copii, care lasă sacul cu gunoi la colțul blocului în loc să’l ducă până la tomberon. Va fi greu să’i educe cineva să selecteze propriul gunoi…

    Reply
    1. Mihai

      Nu ar fi greu deloc dacă autoritățile ar avea grijă să fie respectată legea. Nu ar strica si amenzi mai mari. Dacă s-ar da amenzi pentru aruncat gunoaie s-ar potoli lumea imediat. Logistica deja o are statul pentru a face acest lucru – avem foarte multi bugetari care stau efectiv degeaba la locul de muncă sau se fac că muncesc.

Spune-ți și tu părerea: