Cum alegi cel mai bun mouse de gaming pentru tine?

By | June 29, 2018

Când am intrat la facultate am spus că nu mai sunt puștan, să dau banii pe un mouse de gaming în speranța că voi fi următorul GeT_RiGhT. Și mi-am menținut această părere mult timp, până după ce am terminat facultatea. Oricum, la mine s-a cam rupt filmul când s-a făcut trecerea de la Counter-Strike 1.6 la CS:GO. Doar că la un moment dat m-am dus la un LAN Party. Am pus mâna atunci pe un RoG Gladius, am jucat câteva runde cu el și am redevenit acel puștan care vrea mouse de gaming, să țintească la pixel, să joace la sunet și să dea vina pe echipă când pierde.

Am ajuns să cumpăr acel mouse, nu înainte de a mă documenta riguros despre “ce se mai poartă” în materie. Așadar, cum alegi cel mai bun mouse de gaming pentru tine? Haideți să stabilim niște priorități.

mouse gaming

Vrei să fii wrist aimer sau arm aimer?

În primul rând, studiază-te atunci când te joci. Sunt anumite persoane care mișcă mouse-ul din încheietură (ca mine), sunt altele care-l mișcă din tot brațul. Prima variantă este mai confortabilă, însă toți jucătorii profesioniști folosesc a doua variantă, pentru că le permite o mișcare mai precisă. Dacă te afli în prima categorie (și nu vrei să o părăsești), poți alege un mouse ușor, cu sensibilitate mare. Dacă folosești toată mâna pentru a ținti, poate ți-ar fi bun un mouse un pic mai greu. Sunt anumite modele care îți permit să adaugi greutăți suplimentare în interiorul mousului.

Palm grip, Claw grip sau Fingertip grip?

Dacă-ți place să ții toată palma pe mouse, atunci trebui unul mai lat, cam cât palma de lat. Dacă țintești sprijinind doar podul palmei și degetele victoriei, un mouse lat s-ar putea să îți obosească mâna. La fel și în cazul în care îl manevrezi doar cu vârfurile degetelor. Nu este o regulă general valabilă aici. Va trebui să încerci câțiva mouși și să vezi care-ți vine ca o mânușă. Și dacă tot suntem la capitolul aspect, va trebui să te decizi și dacă vrei un mouse simetric sau unul ergonomic. Pentru dreptaci, cel ergonomic va avea butonul din dreapta un pic mai jos decât cel din stânga, pentru stângaci este invers. Cele ergonomice mi se par mai comode, însă la al meu mai apăs din când în când click dreapta din cauza că îmi mai alunecă mâna în partea dreaptă.

Senzor și DPI

Doar după ce găsești un mouse care să-ți stea bine în mână poți trece la partea mai tehnică. Senzorul optic este mai bun, pentru că cel laser captează mișcarea chiar și la depărtare mai mare față de pad, iar astfel pot apărea mișcări nedorite ale cursorului. Sensibilitatea se măsoară în dpi (dots per inch). Cu cât ai mai mulți dpi, cu atât va trebui să miști mai puțin mouse-ul pe mousepad (ce spuneam mai sus cu wrist aim-ul). Dar asta nu înseamnă că un mouse cu mai mulți dpi înseamnă că este mai bun. Părerea mea este că un mouse bun trebuie să aibă o plajă cât mai largă de valori dpi și să îți ofere posibilitatea să comuți cât mai fin între ele. De exemplu la al meu suportă între 50 și 6400 dpi. Alte detalii de care ai putea să ții cont aici: acceleration, IPS (instructions per second), lift-off distances, angle snapping, polling rate).

Calitatea și numărul butoanelor, finisajele

Dacă ești jucător de MOBA, vei avea nevoie de mai multe butoane, pentru tot felul de poțiuni și atacuri. Dacă ești jucător de fps, eu zic că butoanele clasice plus încă două laterale sunt de ajuns. Să luați în calcul și zgomotul pe care îl fac click-urile, pentru că unii mouși sunt de-a dreptul enervanți. Și la rotița de scroll trebuie un pic de atenție. Să fie cât mai fermă (să nu se învârtă singură) și să nu fie zgomotoasă. În privința finisajelor, am observat că moușii cu vopsea simplă, mată rezistă mai bine decât cei cu suprafață cauciucată sau lucioasă. Și calitatea firului sau a piciorușelor (skates) trebuie verificată.

În concluzie, alegerea unui mouse de gaming potrivit depinde de foarte multe variabile. Însă sunt de părere că un mouse bun are beneficii și în afara jocurilor. De exemplu eu m-am obișnuit să folosesc butoanele laterale pentru back/forward în Chrome iar funcția de “angle snapping” îmi este foarte utilă în Photoshop, când vreau să trag o linie dreaptă. În final mă bucur că am cedat tentației de a cumpăra unul.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Cum alegi cel mai bun mouse de gaming pentru tine?

Spune-ți și tu părerea: