Un prieten a deschis o cafenea de specialitate pe Vasile Lascăr, Cloud 98 Coffee pe numele ei. Nu-i la prima cafenea, așa că are un barista bun și furnizori deja testați.Pe lângă cafea, mai au produse de patiserie, diverse sandwich-uri calde dar și vin și cocktail-uri. Cafeaua de specialitate este de la Dropshot, vinurile sunt de la Crama Gîrboiu.
De altfel, vând și “la pachet” blend-ul de cafea pe care îl folosesc în cafenea:
Acestea fiind zise, am vizitat și eu cafeneaua de două ori și din calitatea de om care nu bea cafea (beau doar cappuccino), pot să spun că fac un cappuccino bun. Am fost însă cu Alice, iar ea poate certifica faptul că fac un flat white bun.
Mie îmi place foarte mult cum le-a ieșit amenajarea. I-am întrebat dacă au colaborat cu cineva (sunt mai mulți asociați), însă se pare că tot ce au făcut la interior a fost cu mâinile lor, ceea ce este și mai impresionat. La propriu ei au dat cu lavabilă, ei au montat riflajele, ei au pus luminile.
Au și jos un spațiu unde cred că se pretează și pentru un mic eveniment de 10-15 persoane.
De altfel, în a doua vizită, aici am asistat la o degustare de cafea cu câteva sortimente, prezentată chiar de Răzvan Burlacu, fondatorul Dropshot și am aflat o mulțime de lucruri despre cafea. Culmea este că eu (din postura de nebăutor de cafea), am mai participat la un workshop cu degustare de cafea, unde am fost uimit de cât de multe lucruri am aflat. Doar că acel workshop s-a concentrat pe cafea din momentul în care a fost deja recoltată și urmează a fi prăjită și preparată în diverse feluri. De exemplu știați că arborele de cafea produce cafeină ca mecanism de apărare împotriva dăunătorilor? Puteți citi mai multe astfel de curiozități în articolul de aici.
Știați cum arată cireșele de cafea?
Revenind la degustarea de acum, Răzvan ne-a luat cu povestea de la momentul recoltării boabelor de cafea. Nu știam de noțiunea de “cireșe de cafea” până acum. Cireașa de cafea este fructul arborelui de cafea, iar boaba de cafea este de fapt sâmburele acestei cireșe. Recoltarea nu se face decât atunci când acestea sunt perfect coapte. Problema este că aceste cireșe nu se coc toate în același timp, ceea ce face ca recoltarea lor să se realizeze exclusiv manual.
Efectiv sunt oameni cu niște coșulețe, care trec pe la fiecare ramură de la fiecare arbore de cafea, culeg cireșele coapte și le lasă în pace pe cele verzi. Apoi revin periodic pentru a le recolta pe cele care se coc din nou. Este o situație similară cu recoltarea strugurilor, când via de pe dealul mai de la est se recoltează prima, iar cea de pe dealul din vest se recoltează ulterior. Doar că aici situația mi se pare și mai “complicată”.
Dar cum se procesează cafeaua știați?
Al doilea lucru interesant pe care l-am aflat ține de procesarea cireșelor de cafea. Până în acest punct, în mintea mea lucrurile se întâmplau în modul următor: cafeaua este recoltată, se usucă, apoi se prăjește și se macină. Doar că nu.
Pentru a ajunge la boabele de cafea, trebuie să “spargi” cireșele de cafea. Când le spargi, boaba de cafea este acoperită de un înveliș mucilaginos, care trebuie îndepărtat. Iar aici sunt foarte multe grade de libertate legate de modul în care sunt depozitate cireșele de cafea, cum este îndepărtată pulpa și mucilagiul fructei și cum sunt lăsate apoi cireșele să se usuce. Ideea este că pe măsură ce se usucă, ele mai împrumută diverse proprietăți din atmosferă.
Unele ferme lasă cireșele de cafea să se usuce cu totul și apoi separă boaba de fruct. Altele le lasă să se usuce doar acoperite de acel mucilagiu. Altele le lasă să se usuce complet “curate”, fără pulpă și fără mucilagiu. Alții pun cireșele cu totul în niște containere și le lasă să fermenteze. Alții, pe lângă acele cireșe de cafea, mai adaugă în butoaie și diverse fructe de pădure și de aici cafeaua capătă arome suplimentare.
Sună cunoscut? Exact! Mi se pare că este similar cu ce se întâmplă în lumea vinurilor sau a băuturilor.
Și că tot vorbim de vinuri, am făcut și o scurtă incursiune printre soiurile celor de la Gîrboiu. Mi-au plăcut mai mult cel alb și rose decât vinul lor roșu. Bacanta atât alb cât și rose sunt interesante la gust. Cel rose aș spune chiar că poate concura cu Purcari.
În fine, deși nu sunt băutor de cafea, constat că am ajuns să știu destul de multă despre ea 🙂
Dacă vreți o cafea bună, treceți pe la Cloud 98. Cafeneaua o găsiți pe Vasile Lascăr, la numărul 98.

Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
98=?
Este pe Vasile Lascăr 98, deci Cloud98 🙂