Cel mai simplu softbox făcut în casă

By | April 7, 2013

Dacă softbox-ul este același lucru cu un cort de difuzie, atunci cel mai ieftin de la F64 este 150 de lei. Mie mi se pare enorm pentru un lucru pe care îl poți face tu în casă.

Update: Softbox-ul nu este același lucru cu cortul de difuzie. Eu am făcut un cort de difuzie aici, ignorați titlul articolului și nu trageți în mine (cu camera). Sunt fotograf de week-end 🙂

 

Ce este un softbox ?

Dacă nu v-ați prins din linkul de mai sus, este o cutie, un cort sau ce vreți voi în care pui un obiect căruia vrei să-i faci poză. Astfel obiectul este separat mai bine de fundal și lumina este distributiă uniform (nu vor apărea umbre pe obiect). Elimină și problemele cu balansul de alb, dar asta depinde de ce folosești tu să iluminezi subietul.

 

La ce folosește ?

Este foarte util mai ales în cazul în care faci o poză unui obiect care are geam sau display. Ştii momentele alea enervante când vrei să faci o poză display-ului de la telefon iar în el se reflectă bancnotele de 500€ împrăștiate peste tot prin casă. Sau ți s-a întâmplat probabil să faci poză unui obiect și acesta să capete o tentă gălbuie, bolnăvicioasă  din cauza luminii de la bec.

Îl mai poți folosi atunci când vrei să vinzi ceva pe internet. Odată am vândut un telefon pe Okazii și respectivul mi-a reproșat că în poză arăta mai spre bej. Era de la bec.

Cum l-am făcut ?

Nu este nicio inginerie, dacă chiar ai nevoie pentru așa ceva, găsești tutoriale peste tot pe net. Dar eu l-am făcut după capul meu de inginer. Foarte simplu, foarte ieftin dar mi-a luat mai mult timp decât mă așteptam. Am uitat tot ce am învățat la educație tehnologică în clasa a V-a. Am folosit 5 coli A4. mult scotch și 4 bețe de frigărui pentru cadru. Dacă nu le puneam s-ar fi pleoștit.

A fost testat cu succes pentru posturile cu Hublot Big Bang și cel cu Tag Heuer / Hamilton. Înainte foloseam ISO 400 iar acum îmi permit să folosesc chiar și ISO 100. Este o variantă beta dar este de ajuns pentru aparatul meu modest. Vi-l recomand chiar dacă vreți să faceți poze cu telefonul. Principalul dezavantaj este imposibilitatea de a-l demonta, mă tot lovesc de el prin casă.

Vor mai urma și alte variante.

hublot big bang

 


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Cel mai simplu softbox făcut în casă

  1. nicubunu

    cea mai buna utilitate a softboxului asta facut de tine este ca iti da lumina… soft, adica atenueaza umbrele si fotografia chiar arata ca fotografie de produs (ideal ar fi fost fara umbre deloc).

    este gresit motivul cu culoarea luminii, aia se rezolva setind corect White Balance din camera. de asemenea este gresit si motivul cu ISO, fotografiezi un obiect care sta nemiscat, pune camera fixa (pe un trepied) si poti face la ISO 100 si cu lumina mai putina.

    cum ar fi ca in loc de hirtie sa folosesti o pinza alba? cred ca ar avea avantajul ca ai putea-o pune pe un cadru pe care apoi il pliezi si sa nu-ti mai ocupe locul in casa.

    in final, ca sa fiu anal de tot, nu, softbox nu e acelasi lucru cu cort de difuzie, tu aici ai facut un cort de difuzie, nu un softbox

    Reply
    1. revo Post author

      La culoarea luminii am vrut sa spun altceva dar cred ca m-am exprimat cam prost. Vroiam sa spun ca are avantajul ca nu vor mai aparea lumini de temperaturi diferite, de la diferite surse.
      Cu trepiedul e greu pentru mine. Trebuie sa fac din anumite unghiuri si nu am decat un mini-trepied d-ala flexibil care nu vrea sa stea deloc cum il pun eu. Plus ca uneori trebuie sa tin “produsul” in mana. Deci daca nu misc camera, tot misc produsul.
      Eu doar l-am facut, apoi mi-a fost greu sa-l identific. Acum stiu ca este un cort de difractie 😀
      Tu ce folosesti ?

    2. nicubunu

      eu a trebuit odata sa cheltui niste bani, ca altfel ii pierdeam, si mi-am luat un cort ieftin. daca nu aveam, cred ca pe pinza mergeam sau puneam o blenda alba in fata luminii

  2. Ariel

    Softbox-ul într-un exemplu practic e ilustrat aici – http://i.imgur.com/wnDR3RK.jpg (imagine surprinsa cu telefonul), iar la mine pe blog am si rezultate surprinse cu camera și setup complet. (femeia eterna muza)

    E folosit deoarece transformă o lumină punctiformă (bec, bliț) într-o lumină cu suprafața mai mare și avem deci o lumină mai moale și fără umbre evidente iar tranzițiile dintre zona de lumină și zona de umbră e graduală.

    Reply
    1. revo Post author

      S-a inteles sa traiti! Chiar vreti voi 2 sa ma faceti sa schimb URL-ul ? 🙂

  3. Refu

    Am si eu in minte de ceva vreme sa imi fac ceva de genul. Dar la mine o sa fie mai hardbox, pentru ca vrea sa fac altfel difuzia de lumina, o sa scriu si un articol pe blog cand este gata.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: