Ce trebuie făcut cu un Dell N5110 care se restartează.

By | November 28, 2013

Dell N5110 a fost un laptop care s-a vândut foarte bine la noi. Ştiu că atunci când era la ofertă mi-a părut rău că n-am avut bani să-l cumpăr. Cu toate astea, laptopul are o problemă generică serioasă. Se încinge foarte tare și se restartează. Trist este că Dell a închis ochii la miile de plângeri pe forumuri și nu a oferit nicio soluție.

Un prieten a rezolvat problema și a scris un tutorial pe care mi l-a trimis să-l public pe blog.

“Pașii sunt următorii:

  • Drivere Video

Instalarea celui mai recent driver pentru placa video Nvidia 525m (actual: R331.82)

  • Bios Mod

Deoarece la acest laptop procesorul și placa video impart acelasi heatsink temperatura unei componente o va influenta automat pe cealalta. Din acest motiv un prim pas pentru scaderea temperaturii este scaderea tensiunii de alimentare a placii video. Operatiunea este una destul de simpla deoarece pe internet exista variante de BIOS ce includ aceasta modificare.

Versiunea pe care eu am folosit-o poate fi gasita aici. Defapt sunt mai multe posibilitati, eu personal am folosit versiunea cu cea mai mica tensiune 0,83V. Toate explicatiile pot fi gasite pe forum și in fisierul readme.

  • Schimbare pasta procesor/placa video + curatare

Acesta este pasul cel mai complicat. Pentru a ajunge la procesor trebuie desfacut efectiv tot laptopul. Am gasit doua tutoriale dupa care m-am ghidat:

  1. Foarte detaliat 
  2. Special pentru N5110, mai putin detaliat 

Am folosit pasta Arctic MX-4, cea mai buna pasta pe care am gasit-o la magazinele de calculatoare de pe langa mine și care sa nu fie exagerat de scumpa. M-am ghidat dupa coeficientul de transfer termic care pentru aceasta pasta este de 8,5 W/mK. Alte paste pe care le gasisem aveau intre 2,5 și 3,5 W/mK. Cea mai buna pe care am gasit-o avea 9,5 W/mK dar pretul era triplu pentru o treime din cantitate.

Supriza pe care am avut-o cand am scos heatsink-ul de pe procesor:

dell_n5110_1

Pasta termica era peste tot mai putin unde trebuia sa fie nu ! Tin sa precizez am cumparat laptopul de nou și nu a fost desfacut niciodata.

Supriza numarul 2, dupa ce am curatat bine pasta veche de pe heatsink, partea care corespunde procesorului, se puteau observa niste pete, care cred eu ca reprezinta o modificare a proprietatilor materialului din cauza functionarii la temperaturi foarte ridicate. (nota redactorului: se vede cine a făcut rezistenta materialelor în facultate :D)

dell_n5110_2

Intr-un final am schimbat pasta, am reasamblat laptopul și l-am pornit. Timp de lucru: aprox 5 ore. Sunt incepator in acest domeniu și am vrut sa ma asigur ca nu iese masina de spalat cand l-am asamblat la loc. Plus ca mi-a luat o ora și jumatate doar sa curat pasta de pe procesor și placa video.

  • Limitarea frecventei maxime de operare a procesorului din Windows:

Deoarece mai mult ca sigur problema nu se rezolva 100% doar prin cele enumerate mai sus mai trebuie facut un pas: prevenirea activarii functii Overboost a procesorului. Cum se face asta gasiti aici . Puteti sa incepeti cu limitarea la 99%, asta previne functionarea in regim Overboost. Eu in momentul de fata il tin la 90% pentru a avea o temperatura scazuta.

Rezultat: Din pacate nu am facut screenshot-uri inainte si dupa. Dar ce va pot spune este că într-un test de stres al placii video (programul folosit MSI Kombustor 2.5), inainte de operatiuniile acestea, temperatura ajungea la 100 grade Celsius după 15 minute si laptopul intra in protectie termica. Acum, temperatura este de 65 de grade dupa 30 de minute de rulare a aplicatiei.

Înainte: Dupa 30-40 min de jucat Supreme commander 2 intra in protectie termica

Acum: Nu depaseste 70-75 de grade procesorul/placa video ( am observat ca temperatura procesorului si a placii video este in general aceeasi datorita sistemului comun de racire).

As fi vrut sa dau rezultate mai concrete dar din pacate nu pot. Cert este că nu mai intra in modul de protectie termica indiferent de functionare. Nu stiu din punct de vedere al performantelor ce am pierdut exact, pana acum in aplicatiile si jocurile folosite nu am observat vreo diferenta. Cu toate ca sunt convins ca la jocuri mai solicitante o sa se observe o diferenta. ”


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Ce trebuie făcut cu un Dell N5110 care se restartează.

    1. revo Post author

      Mersi, meritul este mai mult al prietenului. Eu doar l-am periat și l-am pus pe blog. Sper să-ți folosească și ție.

Spune-ți și tu părerea: