În 2013 am cumpărat de Black Friday un laptop ieftin. Un HP Compaq Presario care a costat 950 lei (Intel Celeron 1.8 GHz, 4 GB RAM, HDD de 500 GB). L-am cumpărat pentru ai mei, care nu aveau nevoie de super performanță. Doar de un Google, un Skype și un eBay, câteva ore pe seară. Singura mea dorință era să reziste cei 2 ani de garanție.
Și a supraviețuit până acum, iar cu timpul m-am convins că a fost o investiție foarte bună. Am realizat că pentru majoritatea persoanelor care nu fac mari lucruri cu laptopurile nu se justifică să plătească în plus pentru extra performanță.
Totuși, producătorii de laptopuri au făcut câteva compromisuri pentru a coborî prețul atât de jos. Iată la ce ar trebui să fii atent dacă vrei un laptop ieftin:
Verifică dacă bateria este detașabilă sau nu. Acum sunt foarte multe la care bateria nu mai poate fi detașată ușor. În caz că se vor deteriora acumulatorii, va trebui să faci dezasamblări sau lipituri ca să-i schimbi;
Verifică dacă memoria este upgradabilă. Îndeplinește cerințele minime pentru programul pe care vrei să îl folosești? Chiar și așa, poate decizi că peste doi ani mai vrei încă 4 GB de RAM. Sunt modele care au doar o plăcuță de RAM, sudată de placa de bază. Nu vei putea să-i faci nimic când vei avea nevoie de mai multă viteză.
Calitatea materialelor cum este? Dacă vrei să fie ieftin, nu poți să ai pretenții mari, dar nici să flambeze când scrii pe tastatură, sau să pocnească balamalele atunci când îl închizi.
Calitatea display-ului. La un laptop ieftin, producătorii încep compromisurile cu display-ul. Dar dacă vrei să-l folosești și afară, unde este lumină naturală, sau printr-o cafenea unde-ți bate lumina direct în ecran, poate ar trebui să investești într-un ecran cu luminozitate mai bună.
Numărul porturilor și amplasarea lor. Verifică dacă nu cumva ți-ar trebui mai multe porturi USB decât are laptopul. Cele ieftine au în principiu cam 2 porturi USB.
Ia în calcul și greutatea laptopului, dar și pe cea a adaptorului. Dacă vei călători mult timp cu el în spate, s-ar putea să nu vrei unul de 3 kg. Totuși, cu cât este mai ușor, cu atât este mai scump.
Capacitatea de stocare. Sunt de ajuns cei 500 GB? Nu sunt? Ia unul cu 1 TB sau ia în considerare un hard disk extern. Consideri că 500 GB sunt ultra-suficienți? Poate ar fi mai bine să iei în considerare un laptop cu un SSD mai mic, dar care-l va face mai rapid.
Calitatea recepției wi-fi. Nu știu cât de mult ar putea să coste un modul wifi, dar am văzut multe laptopuri cu probleme de recepție a semnalului. Dacă poți, verifică cât de departe de router vede laptopul rețeaua wifi.
În concluzie, dacă ești un utilizator mediu și vrei un laptop ieftin, eu consider că la aceste aspecte ar trebui să fii cel mai atent. Ar mai fi câteva (de exemplu puterea difuzoarelor), dar consider că acestea pot fi depășite prin adăugarea perifericelor. Sfatul meu este să nu investiți prea mult într-un laptop foarte puternic dacă nu este cazul. Orice laptop este suficient pentru browsing web și un film.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Nu te supăra pe mine, dar nu e chiar ok ce spui tu acolo.
De ce să fie bateria detașabilă? iei un leptop care speri să te țină 2-3 ani, de la care nu prea ai pretenții dar te aștepți să-i poți schimba ușor bateria? În plus asta îl face mai greu, lucru pe care-l menționezi separat. Și dacă crapă bateria ce?
Memoria. Degeaba adaugi memorie, aia n-o să-l facă niciodată mai rapid. Mai rapidhhghhjhh înseamnă procesor și stocare, ceea ce n-o să ai la un laptop ieftin. Dacă adaugi SSD, memorie și baterie, deja îi dublezi prețul. Cu ce e asta diferit de unul de 2000 lei?
Calitatea materialului și a display-urilor e la fel de proastă la tot ce e sub 3000 lei. Iarăși, n-ai la ce să fii atent. După părerea mea și la 3000 lei găsești multe cu ecran prost, dar poate sunt eu răsfățat. Cât despre luminpzitate, pentru ce zici tu ai avea nevoie de 300+ nits, care probabil iar nu găsești sub o mie de euro.
WiFi – multe dintre alea de 10000 lei au modulul slab (oamenii caută să le schimbe la Razer sau Dell XPS), ce să zic de ceva sub 4-5000 lei? te duci lângă router sau aduci router-ul lângă tine dacă asta contează pentru tine.
Salut, nu mă supăr. Feedback-ul este util oricând, mersi că ți-ai luat din timp ca să-l scrii.
Ideea este că am pornit articolul de la “laptop ieftin” și din dorința de a fi cuprinzător, am inclus și niște sfaturi mai degrabă generaliste. Altfel textul ar fi sunat ceva de genul “e ieftin, n-ai la ce să te uiți, ia-l așa”. Îți dau dreptate la anumite aspecte, totuși, există diferite nuanțe de ieftin. De exemplu:
Sunt laptopuri în aceeași categorie de preț (ieftine), unele cu baterie detașabilă, altele nu. Indiferent de preferințe (dacă îl vrei cu baterie detașabilă și mai greu sau portabil), ar fi bine să știi asta înainte să-l cumperi, ca să poți face o alegere.
Aici nu sunt de acord. Sunt foarte multe momentele în care poți vedea din task manager că disk-ul și procesorul sunt jos iar RAM-ul este în full load. Și știi probabil cum mănâncă și Chrome resurse. Nu zic să-i pui din start memorie (că așa mai bine cumperi altul direct), dar poate pe viitor vei vrea să faci asta.
Calitatea materialului diferă foarte mult. Unele au un plastic atât de sinistru încât te zgârie dacă-l ții în poală. La fel de bine sunt și XPS-uri de peste 5000 lei cărora le sar tastele de cât de prost au fost lipite. Nu aș generaliza pe categorii de preț aici. Ține strict de model și de materialele folosite. La display-uri, între HP-ul de 950 lei și un Lenovo de 1.300 se vede clar o diferență. Da, este și o diferență de preț. Dar poate dacă iei asta în calcul de la început, decizi că îl vrei pe cel de 1.300.
Nu ține doar de modul ci și de poziționarea antenelor. La un HP de-al meu (~3000 lei) aveam semnal foarte prost, până când l-am desfăcut și am văzut care era problema. Antenele făceau corp comun cu rama metalică a display-ului, din cauză că banda dublă-adezivă cu care erau prinse se deteriorase în timp. O soluție de doi lei.
În concluzie, sunt diferite nuanțe de ieftin, și dacă le studiezi un pic e posibil să alegi ieftinul care este mai avantajos pentru tine. Că n-ai cum să iei Alienware de banii ăștia, aici n-ai ce să faci.