Ce înseamnă război hibrid?

By | December 9, 2024

Mă bucur că CSAT a confirmat în sfârșit cu subiect și predicat faptul că ne aflăm într-un război hibrid cu Rusia. Poate că astfel va fi mai ușor pentru oamenii de rând să înțeleagă care-i legătura dintre un share “nevinovat” pe Facebook unei postări patriotice și Putin care ne pândește la colț. Mi se pare că evenimentele recente au și această parte bună… dacă putem să îi spunem bună. Faptul că reprezentanții Statului Român confirmă faptul că Rusia acționează direct pentru a ne destabiliza țara.

Ce înseamnă război hibrid? 

Pe scurt, înseamnă un război care nu este neapărat un conflict armat. Îi puteți spune… război politic, război economi sau război informatic. De la atacuri cibernetice, propagandă, dezinformare și fake news până la intervenții străine în alegerile libere ale unei țări. Pe lângă asta, aceste atacuri nu au neapărat o sursă centralizată. Nu este direct Putin sau vreun mare general rus în spatele lor direct. Ci sunt efectuate prin diverși pioni, cum ar fi diverse persoane propulsate peste noapte în opinia publică (vezi Simion și Georgescu), influenceri proruși sau… mai nou… diverse grupări paramilitare, cum ar fi legionarii care umblă cu arme la ei.

Care este legătura dintre o pagină de Facebook cu mesaje patriotice și Rusia? Este simplu. O pagină de Facebook strânge mai întâi mulți urmăritori prin mesaje patriotice și nostalgice iar apoi treptat, acea pagină virează spre mesaje politice. Le știți, pagini precum “Mândru că sunt Român”, “România, țara mea”, “Vremuri de altă dată”, “Locuri frumoase din România”, “Români în țară și afară” și alte asemenea.

Fiecare like și share unei postări aparent nevinovate de la diverse pagini de Facebook contribuie la țelul lui Putin de a dezbina oamenii, de a-i induce în eroare și de a semăna îndoială cu privire la cine le vrea binele și cine le vrea răul. Azi dai like la un mesaj precum: “Nu aveam de niciunele, dar eram fericiți!”, iar mâine te trezești că “votezi masiv Călin Georgescu”, pentru că așa zic majoritatea românilor (adică boții) de pe pagina pe care o urmărești de 3-4 ani.

Pe fondul instabilității, întotdeauna cresc “naționaliștii”. Și uite așa îl votezi pe Simion crezând că-i patriot adevărat, iar apoi Simion propune ieșirea din NATO și UE și alipirea de Rusia. Asta a fost întotdeauna strategia Rusiei: “dezbină și cucerește”. Alimentează nemulțumirile diverselor popare (Belarus, Georgia), iar apoi le împinge în propriile brațe.

În concluzie, că tot vin sărbătorile, poate la masa de Crăciun de anul acesta le povestiți și celor apropiați ce înseamnă “război hibrid” și poate îi povestiți și mătușii Tanța de ce nu este bine să dea like și share fără discernământ oricărei postări, chiar dacă acea postare pare ceva inocent, care o gâdilă la nostalgie.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: