Eclipsa Audio este un nou format spațial audio care va fi prezent pe toate televizoarele Samsung din 2025 și pe soundbar-uri. De la seria Crystal UHD, până la Neo QLED 8K. Formatul este dezvoltat împreună cu Google, deci avem toate șansele să-l vedem și pe alte branduri de televizoare în curând.
Mai mult decât atât, parteneriatul dintre Samsung și Google a fost integrat în Alliance For Open Media, din care mai fac parte companii precum Amazon, Apple, Microsoft și Netflix. În concluzie, s-ar putea să mai auzim de Eclipsa Audio și pe alte device-uri, de la alte companii.
Dar mai întâi puțin context. Există mai multe formate de imagine și de sunet. Un format popular de imagine este Dolby Vision HDR, care este folosit de majoritatea televizoarelor pentru dynamic HDR. Filmele de pe Disney+ sunt codate cu Dolby Vision HDR de exemplu. Pe partea audio câteva formate cunoscute sunt Dolby Atmos și THX.
“Problema” însă este că folosirea acestor formate presupune și achitarea unor taxe către Dolby de exemplu. Din această cauză, în ceea ce privește HDR-ul dinamic, Samsung a ales să nu folosească formatul Dolby Vision HDR, ci propriul format, HDR10 Plus.
Iar acum se întâmplă ceva similar și cu Eclipsa Audio. Eclipsa audio este un format open source pentru audio 3D care se dorește o alternativă la Dolby Atmos. Samsung spune că acest format permite imprimarea în track-ul audio a unor informații precum locația și intensitatea unor anumite sunete, ceea ce în final dă senzația de sunet 3D.
Acum, pentru a beneficia de acest nou format audio, atât sursa (filmul, clipul, melodia) trebuie să folosească formatul, dar și device-ul pe care redai (TV sau soundbar), trebuie să știe să îl decodeze. Și care va fi prima sursă care va folosi Eclipsa Audio? YouTube, bineînțeles, undeva în a doua parte a anului.
Samsung spune că va crea și un program de certificare care va permite producătorilor să afișeze o etichetă de genul “Eclipsa Audio certified”. Ceva în genul Dolby Atmos sau THX.
Cu alte cuvinte, pare că Samsung și nu numai le-au cam pus gând rău celor de la Dolby. Cine știe, poate Dolby au început să ceară o taxă prea mare pentru a folosi formatele lor.
Acum… dacă formatul Eclipse Audio este mai bun decât Dolby Atmos rămâne de văzut. “Sună mai bine” sau “se vede mai bine” sunt chestii destul de subiective, care rămân la latitudinea utilizatorului final. La fel de bine, nu întotdeauna codecul/standardul sau produsul mai bun se impune pe piață. Mai sunt și rațiuni economice la mijloc.
Rămâne de văzut dacă Eclipsa Audio va fi pe buzele tuturor peste 2-3 ani sau va rămâne la stadiul de “a fost o idee”.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.