Câteva idei despre viitor (chiar de la futurologi!) de la IQ Digital Summit Brașov

By | November 17, 2022

Futurolog. Da, aparent există acest titlu. Sunt acei oameni care încearcă să facă o strategie în anticiparea situațiilor care vor apărea în viitor. Au fost doi pe scenă la IQ Digital Summit Brașov.

Prezentarea primului dintre ei (Andreas Ekström) mi-a plăcut foarte mult. Omul a pus pe masă 5 subiecte mari care nasc controverse, genul de chestii care pornesc discuții interminabile pe internet și despre care fiecare are o părere. Și după ce le-a analizat pe scurt a demonstrat că sunt toate niște conflicte false. Care sunt acestea? Le vedeți în poza de mai jos:

Ce a încercat să spună a fost că toate acestea sunt niște conflicte false și că e o risipă de energie să despicăm firul în patru. Unele concepte pot coexista și că de fapt ce este mai important este unde și cine trage linia. Mi-a plăcut un exemplu pe care l-a dat în cazul 4) Autoritate vs Anti-autoritate. El fiind suedez ne-a povestit că ei au încredere maximă în autoritate (guvern) și atunci respectă cu religiozitate o lege, pentru că știu că e dată în interesul lor. Și apoi ne-a spus că este convins că românii nu vor să audă de autoritate din cauza experienței nasoale din comunism și apoi din cauza eșecurilor de guvernări ulterioare. Ideea lui a fost că e mai bine așa, cu un pic de anti-autoritate, decât să fim din nou obligați să respectăm o autoritate (proastă). Cumva lucrurile se vor regla din mers.

A dat și o rețetă pentru cum să jonglăm cu aceste conflicte. Prin negociere, investigație, compromis și tragere de timp.

Altfel, pe scenă s-a urcat și Sergiu Manea, CEO-ul BCR. El este omul care a adus George în România și în principiu despre asta a vorbit. Dacă aș fi fost în locul lui, aș fi numit prezentarea “The struggle is real”, pentru că din ce a povestit, e grea viața când vrei să faci rachetă spațială dintr-o bancă tradițională. A reușit zic eu.

Și a zis o chestie interesantă. Soluția pentru a reuși a fost să nu mai privească BCR ca pe o bancă ci mai degrabă ca pe o companie de tehnologie și să aplice regulile și procedurile de acolo.

A fost pe scenă și primarul Brașovului, Allen Coliban, alături de Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților. Coliban mi-a făcut o impresie foarte bună. Genul de om data driven, care a pus Brașovul în cloud ca să aibă rapid acces la statistici și KPI-uri. Din păcate, are metehnele unui corporatist: nu știe să vorbească pe limba oamenilor de rând (adică nu plantează panseluțe si nu face să fie frumos).

Și Sărmaș mi s-a părut ok. Ca o paranteză, anul acesta am primit în câteva rânduri invitații de la comisia IT a Camerei Deputaților pentru a participa la anumite dezbateri pe teme de IT/digitalizare din Parlament. Deci da, cineva din parlament citește revoblog. Am refuzat însă invitațiile, pentru că nu știam ce hram poartă Sărmaș și oamenii de acolo. Poate pe viitor ar trebui să le accept. Omul mi-a făcut o impresie bună. Părea pus pe treabă și îi dădea tare pe capitolul “identitate digitală” și printre altele a spus că de la anul va intra în funcțiune. Printre altele, el este cel care s-a zbătut să elimine dosarul cu șină și a fost inițiatorul acelei legi care spune că instituțiile statului nu mai au voie să îți ceară documente pe care le au deja în baza de date. Știe că legea nu este 100% respectată și a promis că următorul pas va fi să îi sancționeze prin amenzi pe directorii instituțiilor care cer în continuare acte pe care le au deja.

Am stat un pic de vorbă și cu Iulian Stanciu de la eMAG. Întotdeauna sunt uimit de ce persoană normală, modestă și cu picioarele pe pământ este, pentru un om care are sute de milioane de euro în cont. Apoi a urcat pe scenă și a vorbit despre traseul eMAG din ultimii 10 ani. A zis două trei lucruri care pentru mine sunt mind blowing și arată anvergura eMAG.

Primul ar fi faptul că Black Friday-ul din India (doar a doua cea mai mare țară din lume), denumit Big Billion Day, a fost făcut organizat de Flipkart după ce Iulian a prezentat în interiorul grupului (Naspers) rezultatele Black Friday din România. Practic Black Friday-ul indian e inspirat de România. Și tot legat de anvergura eMAG. Site-ul are într-o zi normală 20% din traficul total de internet din România, iar de Black Friday, 70% din traficul de internet din România trece și pe la eMAG.

Și dacă vă întrebați care-i viitorul pentru eMAG, ei bine viitorul e pe piața de groceries (Freshful și Tazz), unde penetrarea e doar 1% în România. Doar că acel 1% înseamnă 1 miliard de lei. Și ar mai fi loc de creștere.

Last but not least, l-am văzut la față și pe CEO-ul Vodafone, Achilleas Kanaris. M-am bucurat să-l văd ieșit la rampă, pentru că precedenții au fost cam scumpi la vedere. A vorbit despre 5G și aplicațiile lui. O discuție pe care simt că o avem de atât de mult timp încât parcă am ajuns să cred că nu voi vedea niciodată în funcțiune acei roboți care să opereze oameni remote și agricultura aceea digitalizată.

Anyway, Kanaris a zis două lucruri interesante despre Vodafone. Conform lor, sunt lideri globali în furnizarea de servicii în IOT și cybersecurity. Cumva asta arată că Vodafone nu se mai poziționează drept o rețea telecom ci un furnizor de tehnologie.

Seara a fost închisă de futurologul #2, Matthew Griffin pe numele său. Ca să fiu sincer, nu prea am fost de acord cu prezentarea lui. Încerca să identifice și să clasifice cumva trendurile. Problema este că printre trendurile care rulau pe scenă erau și chestii precum NFT și Metaverse. Două subiecte care în lumina evenimentelor recente ar trebui ascunse în cel mai ascuns loc.

În fine, am văzut la Brașov oameni care au scos aplicații care au fost trending în topul Apple, oameni care produc în România piese de aviație sau proteze ortopedice, startup-uri care încearcă să revoluționeze domeniul arhitecturii șamd. A fost mișto și am plecat cu impresia că “things are happening“.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: