Cât ține bateria la Samsung S23 Ultra. Și cum îl folosesc astfel încât să maximizez autonomia

By | April 28, 2023

Îmi aduc aminte și acum lansarea Note și Note 2, care pe lângă faptul că aveau S Pen, au mai făcut furori și pentru altceva. Erau primele smartphone-uri cu autonomie de două zile. Și acest lucru era privit ca un miracol atunci, când încă mai erau persoane cu telefoane vechi care nu voiau să treacă la smartphone-uri din cauza bateriei. Eu am cumpărat un Note 3 și mi-l aduc aminte și acum, a fost unul dintre cele mai bune telefoane pe care le-am avut.

Apoi a venit un timp în care bateriile smartphone-urilor nu mai puteau ține pasul cu puterea mare de procesare a acestora și cu display-urile mari, luminoase și de calitate. Soluția a fost încărcarea rapidă și flexibilă, inclusiv prin încărcare wireless.

baterie samsung s23 ultra

Acum însă aveam așteptări mari de la Samsung S23 Ultra și bateria a fost unul dintre motivele pentru care am făcut update de la Note20 la S23 Ultra. Aveam emoții deci, pentru că aveam așteptări mari la capitolul autonomie și mă temeam să nu fiu dezamăgit. Din fericire, nu a fost cazul.

Cât ține bateria la Samsung S23 Ultra?

S23 Ultra este din nou Note-ul de care aveam nevoie. Are două zile de autonomie, indiferent de scenariul de utilizare. Adică îl pun dimineața la încărcat și dacă îl iau la 100%, îmi ajunge pentru o zi întreagă, lăsat peste noapte, o a doua zi întreagă și încărcat înainte de culcare. Asta cu 5-6 ore de screen-on time.

Iată câteva statistici după utilizare:

Cu minim 5 ore de display aprins, are autonomie de aproximativ o zi și 20 ore și mai rămâne cu aproximativ 10% din baterie. Probabil că ar fi rezistat două zile întregi, dar nu-mi place să trăiesc chiar așa periculos și să-l încarc la 1% 🙂 Priviți și al treilea screenshot. O zi și 14 ore în condițiile în care telefonul a stat mai bine de 6 ore cu display-ul aprins.

Și încă un mare punct în plus este faptul că bateria lui S23 Ultra se descarcă destul de liniar, indiferent de scenariul de folosire. Adică de exemplu filmarea 4K nu are un impact major asupra autonomiei. Înainte când filmam cu telefonul trebuia să fiu foarte atent, că imediat mă trezeam cu notificarea care îmi spune că mai am 20% din baterie și trebuie să-l pun pe battery saving mode. Acum am fost la conferințe sau prezentări de produse la care am filmat în continuu și bateria nu a scăzut drastic. Și îi mai fac și multe fotografii celui mic. Luați deci în calcul că fac multe fotografii, uneori și filmări și le mai și editez pe telefon. În ultimii 2 ani am făcut aproximativ 2000 de fotografii pe lună. Aș zice că folosesc această parte peste media unui utilizator normal.

Cum folosesc eu S23 Ultra?

În timpul zilei îl țin în permanență cu datele 5G, wifi-ul, bluetooth-ul, GPS-ul și NFC-ul activat. Am însă dark mode activat în toate aplicațiile pe care îl folosesc. Și din rațiuni economice dar și pentru că display-ul este foarte luminos și nu vreau să fac lumină în cameră când îl aprind pe undeva și să se uite lumea la mine ca și cum a scos Luke Lightsaber-ul din teacă.

Apropo de display, display-ul e pus pe FHD+, cu refresh rate variabil până la 120 Hz. Am ținut vreo două săptămâni display-ul pe WQHD+ și tot trecea de o zi autonomie. Am revenit însă pe FHD+ pentru că mi se pare mai echilibrat așa. Și să fiu sincer, eu nu observam diferența oferită de rezoluția mai mare. Probabil cu rezoluția pe HD+ și cu refresh rate-ul standard, blocat pe 60 Hz, telefonul trece lejer de 2 zile, dacă urmăriți să obțineți autonomie maximă.

De altfel, Samsung S23 Ultra are integrate și moduri mai inteligente de gestionare a bateriei. Pe lângă faptul că telefonul îți învață obiceiurile de utilizare în primele zile de funcționare, inclusiv funcția de “Power Saving” poate fi customizată fin. Iar pe undeva prin setări, la “Battery and Device Care”, are și profiluri de performanță.

Am ajuns să nu mai încarc complet telefonul, pentru că știu că și 50% autonomie este destul pentru o zi de utilizare. Ba chiar m-am surprins într-o zi plecând de acasă cu 30% baterie, lucru care înainte era de neconceput.

Sfaturi pentru a proteja bateria

Dacă tot are autonomie atât de bună, am zis că ar fi bine să țin de ea cât mai mult. Așa că am dezactivat fast charging, încerc să nu-l las să se descarce complet, să nu-l las la încărcat peste noapte și uneori să nu-l las la încărcat până la 100% dacă nu este nevoie. Are și el o setare de “Protect Battery”, care limitează încărcarea bateriei la maxim 85%, însă nu am activat-o.

S23 Ultra se încarcă în puțin peste o oră cu fast charge și puțin peste două ore cu fast charging dezactivat. Însă din moment ce am curajul să plec de dimineață cu 50% baterie de acasă, oricât s-ar încărca dimineața într-o oră până plec de acasă, este în principiu de ajuns.

În concluzie

Sunt foarte mulțumit de autonomia lui Samsung S23 Ultra. Dacă vă doriți autonomie bună, puteți alege relaxați un S23 Ultra. Cu scenariul meu de utilizare rezistă două zile fără probleme și asta este ceea ce îmi doream când am cumpărat telefonul. Doar de curiozitate, probabil că o să fac la un moment dat un test să văd câtă autonomie aș putea să storc din el cu rezoluția pe minim, fără refresh rate adaptiv, cu rețeaua blocată pe maxim 4G și setat pe profilul light de performanță. Mă tem însă să nu-mi placă prea mult și să îl las așa apoi 🙂


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Cât ține bateria la Samsung S23 Ultra. Și cum îl folosesc astfel încât să maximizez autonomia

Spune-ți și tu părerea: